Welkom op dit blog! Ik ben zeer vereerd dat ik een blog mag schrijven voor Knipmode. Ik ben namelijk al héél lang fan; dit gaat terug naar de jaren ‘80, toen mijn moeder alles zelf naaide, voor mij en mijn twee zussen. Zo zat ik als kind al te bladeren in Knips en zat ik aan de machine geplakt als er weer iets nieuws genaaid werd; in drievoud meestal (de term ‘twinnen’ bestond toen nog niet).
Ik ben nu 48 jaar en woon samen met mijn gezin (met twee pubers van 14 en 15) en ik naai heel veel voor mezelf. Alweer meer dan 20 jaar is het mijn hobby waarvoor ik in het verleden naailes en opleidingen volgde. Tot zover over mezelf, nu over naar het resultaat!
Casual
De top en rok uit de mei-editie heb je misschien al eens voorbij zien komen in andere blogs. Vooral de top is zeer gewild en ik snap helemaal waarom: het is een model dat eigenlijk overal bij past én eenvoudig te maken is.
Daarbij viel mijn keuze op de rok, wat een leuke sportieve uitstraling heeft die! Omdat ik eigenlijk nooit een rok maak was ik erg benieuwd hoe die zou vallen. Beide patronen paste ik iets aan, waardoor het effect en de pasvorm net even anders zijn.
De stoffen
De Lappenkraam heeft mij voorzien van stoffen. En eerlijk is eerlijk, de stof voor de rok zou ik zelf niet uitgekozen hebben. Vanwege de felle kleur, en omdat ik voor dit model in eerste instantie automatisch aan denim dacht. Maar toen Morena van De Lappenkraam mij deze canvaskwaliteit liet zien – ik had aangegeven dat het ook wel wat met kleur mocht zijn – besloot ik er toch voor te gaan!
En ik vind het effect verrassend gaaf! Het leuke van deze stof is, dat hij in diverse kleuren verkrijgbaar is. Dus mocht je een andere kleur willen: keuze genoeg. Wat denk je bijvoorbeeld van fel roze? Gelukkig staat het voorjaar in het teken van kleur, dus je zit altijd goed! De stof is erg fijn te verwerken, laat zich goed strijken en draagt prettig.
De rok
De rok is voor de sewista met wat ervaring goed te naaien. Zeker als je bekend bent met het naaien van een jeans. Ben je dat niet, dan is het volgen van de instructie nodig, maar wel te doen. Het enige waar ik even extra goed naar moest kijken, was het naaien van de zakken. Normaal gesproken bestaat de zak uit twee losse delen, en het kostte mij wat moeite om te beseffen dat je bij deze rok het voeringstuk gewoon dubbelvouwt en dan een zak hebt.
Heb je net als ik soms moeite met het lezen van de werkbeschrijving? Ik pak nog altijd Hét Handboek van Knipmode erbij, waarin alles met tekeningen uitgelegd wordt. Deze ‘bijbel’ dateert uit 1997, maar doet nog altijd z’n werk!! Het boek is nog steeds te bestellen in de shop, al ziet de voorkant er nu natuurlijk net anders uit; wat meer van deze tijd. Als je gewend bent om te werken met tekeningen, is dit een aanrader.
Voor de de dikke naden bij jeans of andere dikke stof gebruik ik het nivelleerplaatje. Hiermee naai je altijd gelijkmatige steken en voorkom je dat je naaivoet ineens over meerdere lagen stof heen moet naaien. Gevolg: superstrakke steken!
Holle rug?
Heb je net als ik een holle rug? Dan heb jij vast ook vaak het probleem dat je bij de achternaad te veel ruimte hebt; dat het kledingstuk ‘gaapt’. Als je dan de achternaad inneemt, loopt de bovenrand vaak niet meer gelijk met de rest. Gelukkig kun je dat in dit model met de achterpas corrigeren!
Dat heb ik als volgt gedaan: ik haalde aan de onderkant van de achterpas een centimeter weg; vanaf middenachter liet ik de onderrand nu vloeiend naar de zijnaad lopen. Het gevolg daarvan is dat de pas nu wat naar binnen ‘kantelt’ als je hem aan het achterpand naait.
Voor de zekerheid knipte ik aan de bovenkant van de pas de centimeter aan, die ik aan de onderkant had weggehaald, zodat de achterpas qua afmeting wel hetzelfde is gebleven. Je kunt hem dan namelijk ook nog innemen bij de middenachternaad, als dat nodig is. Voor mij werkte dit goed! Je kunt zelf proberen wat het beste bij jouw lichaam past, aangezien de achterpas maar uit een klein stukje stof bestaat is het makkelijk ermee te experimenteren.
De top
Mocht je nog niet genoeg kleur hebben gezien, dan is deze top het toppunt van kleur! Puber 2 had duidelijk commentaar op de stof, met als gevolg dat ik dit project buiten het zicht om verder naaide om vervolgcommentaar te vermijden. Met pubers weet je het nooit wat dat betreft, maar verder zijn het schatjes…
Zoals je bij de andere sewista’s kunt zien hoort er eigenlijk een schoudervulling in. Ik heb het geprobeerd, maar ik besloot de schoudervullingen in de jaren ‘80 te laten. Deze top is gemaakt van stevige tricot en ik vond hem zonder vulling toch echt beter staan. Je hebt dus niet per se schoudervullingen nodig om deze top te kunnen maken!
En mocht ik de top nog eens van een hele soepele stof maken, dan ga ik het alsnog proberen mét.
Wat ik nog meer naaide…
Uit deze én vorige edities haalde ik veel inspiratie! Zo maakte ik ook de variant op deze top, waarin je in de zijnaad tunneltjes naait voor een ophaaleffect. Hij is snel te maken en je hebt nog geen meter stof nodig, dus je voorraad tops is snel aan te vullen. De blouse met de pofmouwen kon ik ook niet weerstaan. Samen met de pantalon uit februari (een toppatroon!) kan ik nu veel combinaties maken. Neem gerust een kijkje op mijn Insta-account.
Ik ben klaar voor het lenteweer!