Bye bye winter
Introductie
Een tijdje terug werd ik uitgenodigd door Lotte van Knipmode om patronen in preview te naaien en daarbij ook regelmatig een blog te schrijven. Ik was helemaal overdonderd. Wat een eer, maar met nul ervaring met het schrijven van blogs ook wel enorm spannend!
Voordat ik jullie meeneem in mijn allereerste blog, stel ik me kort voor. Mijn naam is Linda, 49 jaar en ik woon samen met mijn partner, twee pubers en onze teckel Joep in Waalre. Sinds 2010 werk ik als zelfstandig expat-adviseur en besteed ik daarnaast een groot deel van mijn vrije tijd aan het zelf maken van kleding en tassen.
Al vroeg in mijn pubertijd ben ik begonnen met naaien omdat veel kleding destijds niet naar mijn smaak was, of gewoonweg onbetaalbaar. Ik hield bijvoorbeeld enorm veel van de ‘Mac & Maggie’ stijl uit die periode, maar met mijn kleedgeld kon ik net één jasje uit deze winkel kopen. Daarom besloot ik toen om zelf kleding te gaan maken op de naaimachine van mijn moeder.
Met een klein budget struinde ik markten, stoffenwinkels maar ook tweedehandskledingwinkels in Eindhoven en omstreken af, voor het maken van mijn eigen creaties. Echter, toen de naaimachine van mijn moeder het begaf, tegen het einde van de middelbare school, werd het daarna erg stil op naaigebied. Dit veranderde toen ik in 2016 op het schoolplein van mijn kinderen een naaimachine gratis kreeg aangeboden van een andere mama. Het was helaas een oudje dat niet meer aan de praat kon worden gebracht. Dit was zo’n teleurstelling, want van binnen was het vuurtje al opgewarmd, dat ik niet anders kon dan een nieuwe naaimachine kopen. Toen was het hek van de dam! De liefde en passie voor het zelf maken van kleding laaiden weer volledig op!
In de eerste jaren heb ik met name kleding voor mijn meiden gemaakt, pas later ook voor mezelf. Alhoewel ik echt een nitwit ben op het gebied van social media, heb ik eind 2019 de stoute schoenen aangetrokken en een Instagramaccount aangemaakt. Je kunt me vinden op @by_linda_made. Hierop post ik al mijn naaicreaties. Ik heb nooit van tevoren kunnen dromen dat dit zo leuk zou zijn. De sewing community is echt zo’n hechte lieve groep. We inspireren elkaar en creëren de mooiste kledingstukken!
Knipmode heeft mij ook via Instagram gevonden. Het is al een eeuwigheid geleden dat ik een patroon uit de Knipmode heb gemaakt, maar ik ga deze uitdaging heel graag aan! Ik hoop dat ik jullie met mijn blogs en creaties kan inspireren en (nog) enthousiaster kan maken, want zelf kleding maken is echt de allerleukste hobby!
So here we go …
Kiezen
Alhoewel de winter waarschijnlijk nog wel even aanhoudt, verlang ik al echt naar de zomer. Ik kan niet wachten! Met deze summer vibes in mijn hoofd, spotte ik direct twee mooie patronen voor een jurk in het maartnummer van Knipmode. Jurk 11 met de rimpels op de schouders, lange mouwen met manchetten en jurk 18 met een korter bovenstuk en een langer rokpand. Ga ik beide jurken maken, of eentje of ga ik de patronen samenvoegen tot één jurk? Keuzestress dus! Na lang wikken en wegen maar zeker ook met veel opmeten, besloot ik te gaan voor de laatste optie: twee patronen samen gaan voegen.
Voor dit project heb ik een supermooie viscose stof met een spankeltje goud gebruikt van Editex, genaamd Twinkle Flora. De stof is heerlijk luchtig en ideaal voor een zomerse dag! De fournituren voor deze jurk heb ik gevonden bij Fournituren.nl.
Aan de slag
Voor de jurk heb ik het patroon van jurk 11 als basis genomen en heb de volgende aanpassingen gedaan:
- De lengte van het voor- en achterpand met aangeknipte mouw heb ik ingekort tot dezelfde lengte als jurk 18. Hierbij heb ik de ronding van de onderkant van de mouwen van het voor- en achterpand iets ingenomen.
- De lengte van het voor- en achterpand van de rok heb ik verlengd tot dezelfde lengte van jurk 18. Ik heb voor de zekerheid de rokpanden met 10 cm extra verlengd. Op deze manier kan ik achteraf nog kiezen of dat de jurk een midi of maxi-lengte krijgt.
- Achterpand met mouw uit één stuk geknipt.
Nadat de patroondelen zijn aangepast, geknipt en alles is verstevigd zijn de voorbereidingen klaar. Vervolgens lees ik altijd eerst de volledige werkbeschrijving door. Dit is wellicht wel de grootste uitdaging voor mij. Ik ben namelijk erg visueel ingesteld en een werkbeschrijving met uitsluitend tekst is behoorlijk pittig voor mij!
Maar dat was uiteindelijk geen obstakel. Nu kon eindelijk het leukste onderdeel beginnen: het naaien van de jurk zelf. Aangezien ik het achterpand met mouw uit één stuk heb geknipt, kon ik stap 1 al meteen overslaan. Dat schiet op! Voor de afwerking van de halsnaad heb ik biaisband gebruikt in plaats van een achterhalsbies.
Vervolgens ging ik door naar het moeilijkste gedeelte van dit project: de mouwsplitten. Net zoals in de halsnaad, heb ik voor de splitreep biaisband gebruikt. Maar mijn stof is erg kwetsbaar. Daarom heb ik op het uiteinde van de splitlijn een klein rondje Vlieseline geplakt en daarna pas de splitlijn geknipt.
Nadat de splitrepen netjes bevestigd waren, diende er aan de bovenkant van de splitjes een hoekje te worden gestikt. Ik teken dit hoekje altijd op voorhand af en gebruik een nivelleerplaatje omdat je door meerdere lagen stof moet stikken. Dit hulpstuk is echt een must-have!
Nu kan de rest van de jurk worden afgewerkt. Voor het rimpelen van de schoudernaad heb ik twee evenwijdige lijnen – met een grote steek gestikt – tussen de aangegeven knipjes. Nadat de rimpeltjes goed verdeeld zijn, wikkel ik de uiteinden van de draden om een speld. Dan weet ik zeker dat mijn rimpels niet meer gaan verschuiven.
Alhoewel ik rijgen zoveel mogelijk probeer te vermijden, rijg ik manchetten altijd wel! Het kost wat tijd, maar het geeft ook een supermooi resultaat. Sinds een tijdje gebruik ik hiervoor het uitwasbare rijggaren van Madeira. Zo kun je precies op de stiklijn rijgen. Als het rijggaren na het stikken niet goed kan worden uitgehaald, dan lost dit garen vanzelf op in de was.
Vervolgens heb ik gekozen om maar één knoopsgat te stikken, op de manchetten. De stofknopen maakte ik zelf met de handige tool van Prym. Om te voorkomen dat de knoopsgaten gaan rafelen na het insnijden, gebruik ik altijd een paar druppels rafelstop.
De jurk is nu bijna af! Jurk 11 heeft in de taille een ingestikt elastiek, maar jurk 18 heeft dit niet. Om de jurk meer silhouet te geven, besloot ik voor een elastiek te gaan en kan de jurk nu ook zonder de ceintuur worden gedragen.
Resultaat
Alhoewel ik tussentijds een naaiproject regelmatig doorpas, blijft de laatste doorpas altijd de spannendste! Op dat moment weet ik ook pas echt of een naaiproject een GO- of een NO GO-status krijgt. En deze jurk is voor mij een duidelijke GO! Wat denken jullie?
Mijn eerste project en eerste blog voor Knipmode zijn een feit. Ik hoor heel graag wat jullie ervan vinden.
Tot snel weer!
Liefs,
Linda
Wil je meer lezen van onze bloggers? Lees hier de nieuwste blogs en laat je inspireren!