Er worden vele soorten textielscharen gebruikt, maar wanneer gebruik je nu welke schaar? We hebben de belangrijkste scharen voor je op een rijtje gezet, zodat kleding knippen een stuk gemakkelijker wordt.
Tips bij het aanschaffen van een schaar
– Beknibbel niet op scharen, kies de beste kwaliteit qua materiaal en constructie die je je kunt veroorloven.
– Belangrijk is dat de stofschaar prettig in de hand ligt en in één beweging helemaal open kan. Probeer hem dus eerst uit voordat je hem koopt. Scharen zijn er voor zowel rechts- als linkshandigen.
– Let erop dat de schroef in het scharnierpunt niet losraakt, maar draai ‘m ook niet te vast aan, zodat je moeiteloos kunt knippen.
– Een kwalitatieve goede schaar herken je aan de bout in het midden, waarmee je de schaar opnieuw kunt uitlijnen.
– Koop een schaar die geslepen kan worden. Voor een goed onderhoud is een scharenslijper geen overbodige luxe.
– Wil je lang profijt hebben van een goed werkende schaar, gebruik hem dan ook echt voor datgene waarvoor die is bedoeld. Zo gebruik je de stofschaar alleen voor het knippen van textiel en zeker niet voor papier of vlieseline.
– Bewaar scharen op een veilige plek. Laat je schaar nooit vallen, want dan kunnen de randen onherstelbaar beschadigen als de bladen openstaan.
Soorten scharen
Stofschaar
Deze schaar is bedoeld voor het knippen van textiel op een vlakke ondergrond en is te herkennen aan de greep van de schaar die in een hoek staat t.o.v. het blad; hierdoor blijft het blad tijdens het knippen in de stof plat op de tafel liggen. Een stofschaar met een rubberen handvat is makkelijk en vooral langdurig vast te houden. De lengte van het blad kan variëren van 20 tot 30 cm.
Borduurschaartje
Dit vlijmscherpe schaartje met een fijne punt is voor het fijne knipwerk. Het is bedoeld voor het afknippen van de draaduiteinden dicht op de stof en het moeiteloos in- of wegknippen van de naden.
Knoopsgatschaar
Met deze schaar is het openen van een knoopsgat een peulenschil. Het knopje tussen de handvatten is instelbaar zodat het knoopsgat precies op lengte kan worden geknipt.
Kartelschaar
Deze schaar heeft een blad met driehoekige tandjes en geeft een zigzagpatroon in de stof. Een handig hulpmiddel voor voering- en weinig rafelende stoffen, die niet verder mogen rafelen. Bijvoorbeeld om naden af te werken of om een sierrand bij dichte materialen zoals wilvilt, leer of suède te maken.
Draadknipper
De draadknipper is bedoeld voor het afsnijden van draden en werkt met een veermechanisme. De draadknipper kan enorm praktisch zijn. Je laat hem de hele tijd aan je ringvinger hangen, zodat dit schaartje klaar voor gebruik is. Deze handelswijze vereist wel enige ervaring.
Kleermakersschaar/coupeusestofschaar
De kleermakersschaar is geschikt voor allerlei stoffen en vooral zwaardere stoffen zoals multilayers, denims en leer. Door de microvertanding op één zijde blijf je recht knippen.
Jeanne-Marie zegt
de allerbeste stofschaar heb ik ooit in 1989 bij mijn abonnement van de Knip gekregen en nog steeds dankbaar in gebruik. Nooit papier knippen, alleen stof.
Fantastische schaar van destijds! En deze schaar is nog nooit geslepen, de Knip van toen had echt mooie aanbiedingen en dat mis ik soms in de nieuwe Knipmode.
mfoccart zegt
Hallo, enig idee hoe men een kartelschaar terug scherp kan krijgen? De eerste centimeters knippen niet meer en trekken de stof gewoon tussen de bladen. Op sommige sites staat dat je die kan scherpen door in aluminiumfolie te knippen maar dat is maar een fabeltje, dat helpt niet.
PS ik heb ook die stoffenschaar van jullie, ooit bij een abonnement gekregen en inderdaad een hele goeie schaar. Nog steeds!
Han zegt
Misschien wat laat, maar een kartelschaar (en iedere andere schaar) kan je alleen maar scherp krijgen door hem op een correcte wijze te (laten) slijpen. Dat kan alleen goed (en simpel gezegd) door een vlakke wetsteen over de snijrand te halen. Vervolgens afbramen met een fijnere wetsteen. Ik ben op dit moment bezig met een artikel over het slijpen van scharen, dat over een week zal verschijnen op deMessenslijper.nl/blogs