Iedere maand ligt er weer een nieuwe Knipmode in de winkel. Misschien ben jij wel één van onze trouwe abonnees, en krijg je de Knipmode al iets eerder in de brievenbus. Of misschien ben je een echte webshop-bezoeker, en bestel jij jouw favoriete patronen online. Hoe dan ook, de Knipmode die je uiteindelijk in je handen hebt heeft heel wat fases doorstaan. Ons leek het leuk om jullie eens “een kijkje achter de schermen” te geven, zodat je het hele proces ziet hoe een Knipmode nummer ontstaat. Deze week deel 3! Lees hier deel 1 en deel 2 terug.
Vorige week lieten we zien hoe we uiteindelijk bij de juiste ontwerpen komen. Daar gaan we weer verder, want bij een ontwerp hoort natuurlijk ook de juiste stofkeuze. We hebben, zoals je op de foto ziet, een wand waar we achter de stofstalen de kleine schetsen ophangen. Zo hebben we een beter overzicht van de collectie. Vervolgens gaan we turven of we genoeg rokken van smal tot wijd hebben, de type jurken, tops enzovoorts! Deze worden dan met elkaar vergeleken en alles wordt nog eens kritisch afgewogen. Als we alles op een rijtje hebben bespreken we de collectie met Peggy en een paar collega’s, die bijvoorbeeld het werkschrift maken, om met hun te kijken naar de verwerking van bepaalde kledingstukken.
Als we het allemaal eens zijn met de uiteindelijke collectie krijgt elke schets een productienummer en wordt het uitgetekend op een poppetje. Dit poppetje is op schaal getekend en heeft een buste, taille en heup. Doordat wij deze schetsen op een standaard poppetje tekenen kan de patronentekenaar precies zien waar de belijningen op het lichaam zitten.
Ter ondersteuning beschrijf ik in het technische collectieprogramma, met de beschrijving hoe het patroon er uit zou moeten zien met daaronder de tekeningen van de voor en achterkantjes. Daarbij geef ik bijvoorbeeld onder wijdtes, dieptes van plooien, de tekening op het poppetje (voor de verhoudingen en details) en de omschrijving van Marian over de stofvellen met stofstalen, knopen, stiksels enzovoorts. Alles moet heel secuur en duidelijk zijn, dus daarom controle en nog eens controle! We tellen de patroondelen in verband met de beschikbare ruimte van de welbekende raderbladen. Elke keer weer een high five als het Marian en mij weer is gelukt 29 modellen, 40 kledingstukken en max 140 patroondelen te ontwerpen.
Groetjes,
Christine
Hennie Bolt, Atelier Le Coq zegt
Wat een heerlijke “snoep” winkel hebben jullie. Zou er best eens live willen rond kijken, of meedraaien op het atelier. Heel veel succes met alles en bedankt voor het kijkje achter de schermen. Vr. gr. Hennie
Mirjam zegt
Wat een luilekkerland voor naaisters en quiltster, die stellingen vol met stoffen. Daar wil ik wel eens grasduinen!
Rapita zegt
Kleedje 116, t laatste. Om de zomer toch een beteje vast te houden!Btw, moeten al die kleedjes voor jou zijn? Anders kan je natuurlijk altijd een soort van give-away doen, als je per se een kleedje wil maken waarmee je net iets minder compatibel bent? ^^