Meer dan 3000 patronen
maak altijd iets unieks
Gratis verzonden
vanaf €20,- in NL
Veilig online
shop met het groene slotje
Snelle levering
binnen 2 tot 3 werkdagen
Van onze blogger Lieve | Koudwatervrees voor traveljersey

Van onze blogger Lieve | Koudwatervrees voor traveljersey

Het regent in België intussen al tien maanden, dus jurkenweer is het allerminst. Mijn oog viel daardoor meteen op een setje waarin ik mij al helemaal zie rondlopen deze druilerige zomer.

Niets is wat het lijkt

In Knipmode 8 van 2024 staan weer een heleboel pareltjes, waaronder een aantal prachtige jurken. Maar door het druilerige weer besloot ik te gaan voor een toffe top in combinatie met een soepele broek, sportief en toch ‘gekleed’. Mijn keuze was snel gemaakt.

De set maak je uit een heel soepele, gladde en bewegelijke tricot: travelstof of traveljersey. Koudwatervrees om met die stof aan de slag te gaan? Knip heeft een aantal tips voor jou, zo kan het echt niet mis gaan! Voor de broek koos ik een roze stofje, omdat ik die kleur heel zomers vind en ik daar blij van word. Aan de pasvorm van het patroon hoefde ik helemaal niks te veranderen, wat bij broeken echt een unicum is. Ik verlaagde de taille met twee centimeter omdat ik niet graag broeken heb die zo hoog op mijn buik komen. Daarnaast koos ik voor elastiek in de taille in plaats van het koordje, omdat ik hou van de stevigheid die zo’n elastiek aan een soepele broek geeft.

Een succesverhaal dus? Ik moet je jammer genoeg waarschuwen: kies voor de broek geen lichte kleur zoals –ik zeg maar iets– zachtroze. Bij mijn stofkeuze heb ik mij daar serieus aan mispakt. Travelstof is namelijk niet enkel licht en luchtig, heerlijk om te dragen, maar ook heel dun en je ziet er alles door! De kleur van mijn ondergoed, de lijnen van mijn broekje, de zakken en elk rimpeltje op mijn lijf. Slik. Gelukkig had ik dat vrij snel begrepen. Ik heb de zakken in de broek gelaten, maar dat is slechts schijn. Omdat ik bang was dat de contouren zowel vooraan als op mijn achterste te duidelijk zouden zijn, besloot ik ‘fake’ zakken te naaien. Vooraan enkel het bovenste stukje en achteraan enkel de klep. Scheelt ook weer wat werk… Twee vliegen in één klap. De broek wordt een pyjama, maar die zal ik dan ook met veel plezier dragen!

Voor het singlet had ik eveneens roze travelstof gekozen, maar na het debacle met mijn broek had ik daar geen zin meer in. Die stof leg ik gewoon opzij voor een ander projectje. Ik had wel nog een lapje viscosetricot over van een jurkje dat ik deze lente maakte en daarmee ging ik aan de slag. Wat is dit een superleuk patroontje zeg! Hier was ik al een hele tijd naar op zoek. Een mooi zomers topje, no-onsense, dat je makkelijk kan combineren op gelijk welke broek of rok, en dat ook onder een vestje mooi blijft. De randen en halslijn zijn afgewerkt met een beleg dat tot onder de buste reikt aan de binnenkant. Ook weer iets dat ik zag doorschijnen onder travelstof, maar in dit leuke tricotje zie je daar helemaal niets van!

In een eerste testversie werkte ik volgens de Knip handleiding uit het tijdschrift, maar voor deze en alle volgende topjes gebruik ik liever de ‘burrito roll’ methode. Die is op het eerste gezicht niet makkelijk, maar wel heel leuk om te doen en met mijn stap-voor-stap uitleg gaat het jou ook lukken!

  1. Om te beginnen versterk ik de halsrand met vormband. Dat zorgt ervoor dat de hals niet uitrekt tijdens het stikken en geeft ook wat meer stevigheid aan je soepele tricot.
  2. Stik de schoudernaden van beleg en buitenstof aan elkaar. Leg je beleg en buitenstof netjes met de goede kanten op elkaar en speld de halsrand op elkaar. Stik door en naai daarna je naadwaarden op 2 millimeter van de rand vast op je beleg.
  3. Vouw het geheel met de goede kanten naar buiten en leg plat op tafel. Rol het geheel vanaf de linkerkant naar rechts toe, tot een lange ‘burrito’ en stop op een paar centimeter van de rand. Plooi de open zijkant van de top over de rol, zodat de goede kanten opnieuw op elkaar liggen. Clip of speld de armopening op elkaar. Laat de zijnaden open. Stik de armopening en naai daarna opnieuw je naadwaarde op het beleg zover je kan. Start daarvoor aan de voorkant en daarna aan de achterkant. De stiksels zullen elkaar waarschijnlijk niet raken, maar dat is niet erg. Trek je top voorzichtig uit het ‘omhulsel’ en keer alles naar de goede kant
  4. Herhaal de procedure aan de andere zijde
  5. Leg je goede kanten naar binnen en stik de zijnaden dicht
  6. Zoom je singlet, stik alles netjes door met een sierstiksel of met een tweelingnaald, en je hebt een perfect afgewerkte top!

Zo heb ik nu een set waar ik wel blij mee ben, maar die ik niet op deze manier ga dragen. De broek is nét iets te onthullend. In een donker stofje zou ik geen twee keer nadenken, maar in deze roze versie ga ik de straat niet op. Dat wordt een hele fijne pyjamabroek en mijn testversie van de singlet past er perfect bij. Slapen in stijl, heet dat 😊.

Fotografie: Michael Moors

Tot snel,

Lieve