Chic de friemel!
Dit keer wist ik meteen wat ik uit de novembereditie van Knipmode wilde maken; ik hoefde eigenlijk niet verder te kijken dan het voorblad! Oké, voor de vorm heb ik natuurlijk nog even alle patronen bekeken en hoewel er megaveel leuks in staat, bleef ik bij mijn eerste gevoel: ik ging voor de top en de rok die het model op de cover draagt.
De rok, model 7, heeft een klokkende valling en dat trok mijn aandacht. Ik wist meteen dat ik hierbij een stevige, wat stijvere stof wilde gebruiken, zodat de stof niet langs mijn lijf zou ‘vallen’, maar zou ‘staan’. Op de cover is de rok gemaakt van imitatieleer, maar je kunt natuurlijk ook voor andere stoffen kiezen, bijvoorbeeld voor denim, zoals ik heb gedaan. Deze vond ik bij Van Gool Stoffen, een stevige zwarte denim met een doorgeweven gouddraad. Toen ik de stof thuisgestuurd kreeg, viel me ook meteen de binnenkant enorm op; die was blinkend goud! Bijna koos ik ervoor om die kant van de stof te gebruiken, maar geloof me, dat was too much geweest, hihi. Ik geloof trouwens dat ik niet de enige ben die fan was van deze stof, want ik hoorde laatst dat deze stof al snel was uitverkocht. Maar… gelukkig zijn er nog veel meer mooie en geschikte stoffen voor deze rok te vinden!
Het maken van de rok ging soepel en vlotjes, twee figuurnaden in het voorpand, twee in het achterpand, een tailleband en een rits, thatʼs it! Voor de rits kan het heel leuk zijn om er eentje te kiezen met contrasterende ritstandjes. Dat geeft een stoer effect in een klassieke rok. Persoonlijk houd ik heel erg van dat soort contrasten.
Voor het strijken van de figuurnaden en het openstrijken van naden vind ik het handig om gebruik te maken van een zogenaamde ‘Tailors clapper’ (ook wel een klapper of een persblok genoemd). Dit is een glad blokje onbewerkt hout en precies omdat het onbewerkt is, kan het vocht en hitte opnemen. Je gebruikt het door het blokje een seconde of 8 op je stof te drukken, nadat je het hebt gestreken met stoom. Hierdoor worden naden, plooien en zomen superstrak!
Nog even een tipje als je deze rok ook wilt maken: ik heb een taille-omtrek van 71/72 cm (en in de avond 74, haha) en ik maakte maat 40. Ik vond zelf de tailleband wat strak zitten, dus mijn advies is: meet op voorhand even je taille en de tailleband goed na! Als finishing touch voegde ik nog twee leuke labeltjes toe in de tailleband van de rok.
De top, model 14, vond ik gaaf vanwege het striklint in de hals, oftewel de pussybow. Eigenlijk grappig dat ik daarvoor viel, want hoewel mijn kledingkast werkelijk overvol hangt met kleding in allerlei verschillende stijlen, kocht of maakte ik nog nooit een blouse of top in deze stijl. Ik denk dat ik het altijd associeerde met ‘tuttig’, maar in de loop van de tijd ben ik steeds meer verschillende kledingstijlen gaan waarderen. De ene dag heb ik zin in een spijkerbroek en een T-shirt of een trui, de andere dag in een chique jurk, de volgende dag in een stoere jumpsuit, dan weer in een nette pantalon met een giletje erop en dan weer in een tuinbroek. Je kunt in mijn kast eigenlijk alle stijlen wel vinden, al realiseer ik me, terwijl ik dit schrijf, dat ik de sportieve look toch vaak voor de sportschool bewaar!
Maar even terug naar de top. Ik zag deze voor me in een soepele glanzende stof met een mooie valling. Op de website van Van Gool Stoffen zag ik deze prachtige viscose satijn, die maar niet uit mijn gedachten ging. Ik was helemaal gevallen voor de mooie print en de geweldige kleuren. Toch is het altijd spannend om stof online te bestellen, want liefst wil je een stof eerst gewoon even zien en voelen. Jullie herkennen dit vast wel: stoffen shoppen is niet alleen kijken, het is ook aanraken!
Toen de stof thuis werd bezorgd, was ik superblij! Nog mooier dan op de foto’s, met een prachtige glans, fantastische kleuren en een geweldige valling! Je zult begrijpen dat het knippen in de stof het volgende spannende moment was, haha, maar alles ging goed. Het is handig om voor dit soort tere stoffen gebruik te maken van Microtex-naalden en heel dunne spelden. Die zijn extra geschikt voor fijne stofjes.
De top heeft een voorpand met coupenaden en een achterpand met een halssplit. Op het splitbeleg heb ik met een uitstrijkbare pen de middenachterlijn en het einde van het split aangegeven. Dit splitbeleg leg je vervolgens precies op de middenachterlijn van het achterpand. Dan stik je langzaam op 2 à 3 millimeter van je getekende lijntje richting het onderste punt van je split. Het laatste stukje maak je een flauw bochtje naar het eindpunt. Daar laat je de naald in de stof zitten, hef je de persvoet en draai je je werkje om, om vervolgens de weg in spiegelbeeld weer terug te stikken, vlak langs de andere kant van het getekende lijntje. En dan komt er weer een spannend stukje want nu knip je dwars door beide stoflagen over je getekende lijn. Knip tot nét voor het stiksel onderin het split. Niet te ver, want dan knip je door het stiksel, maar als je anderzijds niet ver genoeg knipt, krijg je ongewenste plooitjes als je het beleg naar binnen hebt gekeerd. Probeer het even: keer je beleg naar de binnenkant en strijk alles mooi plat. Zitten er plooitjes in? Knip dan net een fractie verder.
Na het stikken van de schoudernaden kun je het kraagje en het striklint vastzetten. Dit is niet moeilijk, maar je moet even zien hoe het in elkaar zit. De boord en het striklint is eigenlijk één lange strook, die je aan de halslijn stikt. Bij het split in je achterpand loopt de boord door in twee striklinten. Als je de strik wilt knopen, leg je die linten vanaf het split aan de achterkant over elkaar heen en haal je ze naar voren, waar je er een mooie strik in knoopt.
Hierna rimpel je de mouwen en zet je de mouwen in de armsgaten. Vervolgens maak je een tunneltje in de onderkant van de mouw, waar je een smal elastiekje doorheen haalt. Even het tunneltje dicht stikken, tot slot een zoompje in de onderkant van je top maken en klaar is Kees!
Door de stofkeuzes is mijn outfit nu een PoepieChique outfit geworden, als ik het even zo mag benoemen! Deze zal dus gedragen worden op momenten waarbij het gepast is om netjes of feestelijk voor de dag te komen. Maar ik heb deze top ook al gedragen met een spijkerbroek en sneakers! En ja natuurlijk, dan is het nog steeds een chique top, maar in combinatie met een spijkerbroek geeft het toch echt weer een heel andere uitstraling. En dat vind ik ook het leuke van kleding en styling, dat je totaal verschillende looks kunt creëren met dezelfde kledingstukken. Een top en rok met een luxe uitstraling vormen samen een chique outfit, maar als je de top combineert met een vlotte jeans krijg je een meer alledaagse look. En andersom: als ik deze feestelijke glanzende rok style met een gebreide wollen trui wordt het vanzelf een meer casual geheel.
En jij? Kijk jij wel eens op een andere manier naar jouw kledingkast? Kies jij vaak voor dezelfde combinaties? Of kijk je ook wel eens naar andere manieren om je kledingstukken te combineren? Misschien is het leuk om eens met een vriend of vriendin een dagje te plannen; laat een ander eens in jouw kledingkast duiken en zien welke combinaties uit je kast getoverd worden (en andersom)! Een verrassend effect en een nieuwe blik op je garderobe gegarandeerd!
Wil je meer zien van mijn creaties? Je vindt me op Instagram op @ama_lianne_sewing