Van onze blogger Suzan | Carréhals scoort goed
Suzan viel op de carréhals van deze top, maar had wat struggles met het mouwtje.
En gedoe met het mouwtje
Op social media zag ik dat nogal wat dames hier al heel enthousiast op reageerden: de carréhals van jurk 19 en top 20 uit het juninummer. Zelf vind het ook een superleuk ontwerp, dus ik besloot dat dit het model zou worden voor mijn nieuwe blog.
De jurk en de top hebben een mooie vierkante halslijn, waar je naar wens, revers (driehoekjes) aan toe kan voegen. Ik heb top 20 gemaakt zonder de driehoekjes.
Keuzestress
De keuze voor het patroon was snel gemaakt. Dus nu kon ik meteen een afspraak maken met Leanne, van stoffenwinkel Mevrouw Jett, om een mooie geschikte stof uit te zoeken. De stoffen die ik eerder voor mijn naaiprojecten gebruikte, waren meestal al van Mind The Maker. De kleuren in de verschillende collecties van dit merk matchen goed met elkaar, dus ideaal om ook voor de top een stof hiervan te kiezen; zo kan ik ook die weer goed door combineren met mijn eerder gemaakte kleding. Ik koos voor een mooi jacquard breisel met een subtiel ingebreid patroon met bladstructuur. Voor de voering koos ik katoenen tricot van Fabrilogy.
Maat bepalen
Nu kon ik met het patroon aan de slag. Allereerst is het voor zo’n slanke top belangrijk om de maat goed te bepalen. Bij deze top is het namelijk belangrijk dat de borstomvang en taille mooi aansluiten. Meet daarvoor je eigen maten nog eens extra goed op. Of vraag een ander om het te doen. Meet daarna de patroondelen op: het voorpand, zij-voorpand, zij-achterpand en achterpand. De gemeten maten kun je bij elkaar optellen. Voor mij werkt het fijn om je meetlint op bijvoorbeeld taillehoogte op het patroon te leggen en steeds door te meten, met je meetlint, op het volgende patroondeel; vermenigvuldig dat dan keer twee zodat je de totale omtrek berekend hebt.
Ik kwam precies op maat 40 uit, dus heb niks aan hoeven passen voor dit patroon. Daarbij werk je met rekbare stof, dus zit er sowieso iets speling in de maten. Het luistert nauw, maar ook weer niet zo nauw.
Aan de slag
De halsnaden en schoudernaden verstevig je met naadband, vormband of Vlieseline, de laatste 2 zijn iets soepeler. Gebruik je een dunnere stof? Gebruik dan ook een soepelere versteviging.
Ik verstevigde ook de linkerzijnaad, omdat daar eventueel een rits in zou komen. Achteraf gezien was dat niet nodig, want tijdens het passen kwam ik erachter dat ik de top prima kon aantrekken zonder rits. Dus de rits kon weer in de la en ik kon door naar de volgende stap: de kapmouwtjes.
Ik heb het idee dat ik de mouw achter iets te ver naar beneden in het armsgat heb genaaid. Hij trekt een beetje aan de achterkant. Achteraf denk ik dat er een inzetteken op het patroon ontbreekt. Ik heb daarom aan de achterkant van de mouw, dezelfde afstand voor het inzetteken aangehouden als aan de voorkant. Dat pakt dus niet helemaal goed uit. Door de rekbare stof valt de ‘schade’ mee, maar waarschijnlijk is dit de reden dat de achterhals bij mij af gaat staan; de schoudernaad blijft niet netjes op de schouder zitten.
De mouwtjes inzetten was dus een beetje een uitdaging. Voor degene die de top of jurk met kapmouwtjes nog gaat maken: hou hier rekening mee. Rijg de mouw er eerst even een keer in, om te zien hoe hij valt. Dat had ik even beter moeten aanpakken.
Na het rijgen, haal je de mouw tussen de lagen van het voorpand en voering door naar buiten. Voor mij was het even puzzelen hoe je de voering moest draaien, om de mouw tussen de voering en het voorpand te kunnen naaien. Je naait eerst één helft vast, van vanaf de schoudernaad tot de zijnaad.
Daarna draai je de mouw terug en haal je de naad van het achterarmsgat, tussen de voering en het achterpand naar buiten en naai je aan die kant de mouw tussen de twee lagen vast. Even puzzelen, maar dan heb je wel een mooie afwerking aan de binnenkant.
Ik heb er trouwens voor gekozen om de voering niet met een omgeslagen zoom af te werken, maar de onderrand alleen te locken met mijn lockmachine. Vooral bij een dikkere voeringstof is dit aan te raden. Anders zie je een dikke ribbel aan de goede kant. Maak als laatste nog een zoom erin en klaar is de top!
Even wennen
Wat een leuk patroon om te maken! Ik moet nog wel even wennen aan de lage open hals. Het is een fijne basic die door het jacquard stofje en de vierkante halslijn toch net even wat specialer is.
Waarschijnlijk ga ik er nog wel een maken waarbij ik de halslijn iets ga verhogen en de mouwinzet iets aanpas. De tweede versie zien jullie vanzelf verschijnen op mijn Instagram.
Tot de volgende blog!
Liefs Suzan