Magic is something you make…
Een paar weken geleden stond er een bezoekje gepland aan Van Gool Stoffen in Tilburg. Wat een leuke verrassing was het, dat Lotte van Knipmode daar ook was!
Tussen het vele geklets – en bewonderen van deze waanzinnige winkel – door, vond ik de meest fantastische stof voor jurk 8 uit de juni-editie van Knipmode. Deze stof heeft voor mij iets magisch en schreeuwde erom een grootse zwierjurk te worden!
Jurk 8 is een makkelijke te maken jurk, maar jongens, WAT EEN GERIMPEL!! Meters en meters achter elkaar door. Maar het resultaat maakt al dat geploeter meer dan goed.
Ik denk dat jurk 8 erg geschikt is voor beginners en daarom dacht ik met deze blog een soort van extra handleiding te maken voor de net startende naai(st)ers én om meteen mijn aanpassingen te showen.
Dus veel foto’s deze keer!
De jurk begint met het maken van de coupenaden. Ik trek deze altijd op de stof over met carbonpapier en een raderwieltje. Dat gaat zo: leg het dubbelgevouwen carbonpapier tussen het dubbelgevouwen voorpand. Let erop dat het carbonpapier met de goede kanten tegen de averechte kant/verkeerde kant van de stof ligt. Deze inkt gaat namelijk niet meer uit de stof. Het patroondeel leg je daar bovenop. Laat het raderwieltje erover rollen en je figuurnaad staat gekopieerd op de achterkant kant van de stof! De twee lijnen leg je nu netjes op elkaar en je stikt de figuurnaad helemaal, tot de naald van je stof afloopt. En daar, aan het eind, leg je een knoopje in het garen. Even glad strijken en de perfecte figuurnaad zit erin!
Vervolgens naai je de schoudernaden op elkaar; dit is meteen de bovenkant van de mouw omdat deze jurk aangeknipte mouwen heeft. Dus dat gaat vlot.
Ik heb daarna de hals van de jurk afgewerkt met het beleg dat bij top 9 wordt gebruikt. De belegdelen staan dus al aangegeven op het patroon en die heb ik meteen overgenomen. Even verstevigen, dit belegdeel en dan de korte zijden op elkaar naaien. Met een pen heb ik twee lijnen getrokken op 1 cm afstand van de rand van het beleg zodat ze elkaar kruisen net onder de V. Daarna heb ik het beleg aan de halslijn van de jurk gespeld en kon ik hem vaststikken. Aangekomen bij mijn getekende kruis liet ik precies in het midden van dat kruis de naald naar beneden zitten; dan doe je het voetje van de machine omhoog en draai je het werkstuk zodat je weer terug naar boven, richting de schouder kan naaien. Knip daarna de V in tot net voor het stiksel. Draai het beleg naar de averechtse kant en strijk de rand mooi plat. Je kunt het beleg aan de onderliggende naadwaarde vaststikken, maar ik heb ervoor gekozen om het door alle lagen, net naast de rand, door te stikken. Ik heb een enorme hekel aan belegdelen die eruit piepen en op deze manier voorkom je dat!
Naai de zijkanten van het lijfje dicht en maak je klaar voor de enorme rimpelklus… (dus: pak een kop thee, reep chocolade erbij en lekker muziekje op!)
Ik heb de stroken iets anders geknipt dan aangegeven in de beschrijving. Dit omdat ik de jurk wilde verlengen – dat is eigenlijk altijd nodig met mijn 1.82 m – en ook omdat ik niet genoeg stof had voor de jurk met vier stroken. (Ik had 3.60 m aan stof gekocht). Dus daar begon de enorme uitdaging voor mij, in wiskunde ben ik nooit een ster geweest – ik twijfel of ik er überhaupt ooit een voldoende voor heb gehaald… – maar ik ben eruit gekomen en heb precies al mijn stof gebruikt! Om jullie wat hersengekraak te besparen hierbij mijn afmetingen voor de stroken:
Strook 1: 2 keer 31 cm x 70 cm
Strook 2: 2 maal 28 cm x 130 cm
Strook 3: 3 keer 30 cm x 140 cm
Strook 4: 4 keer 25 cm x 140 cm
En dan, verstand op nul, machine op standje turbo en RIMPELEN MAAR!!!!!
TIP Gebruik heel veel speldjes bij het aanzetten van de stroken, zo voorkom je dat de rimpels gaan schuiven!
Het eerste pasmoment van de jurk. En helaas, ik was niet helemaal tevreden… ik vond hem wat te wijd in de taille zitten en kreeg een beetje een soepjurk vibe. Dit heb ik opgelost door aan de naadwaarde elastiek te stikken waardoor de jurk wat strakker in mijn taille kwam te zitten.
Als laatste onderdeel: de mouwboorden. Ik heb deze iets ‘wijder’ geknipt zodat ze niet op mijn armen blijven hangen. Ik heb eerst mijn armen opgemeten en bepaald hoe ‘los’ ik de mouwboorden wilde. De mouwboorden strijk je eerst dubbel en daarna strijk je aan één kant 1 cm om. Vervolgens stik je de korte zijden aan elkaar.
Het laatste rimpelwerk dat moet gebeuren zijn de mouwen, een eitje na al die lange stroken! Daarna stik je de niet omgestreken rafelrand aan de mouw. Door de vouwlijnen aan het andere uiteinde is het extra makkelijk om de mouwboord om de mouw te vouwen en mooi kort langs de rand vast te stikken.
Zoompje erin en klaar! En zo zie je hoe een simpel patroon door een bijzondere stof opeens een echte eyecatcher kan worden! Ik ga op zoek naar een feestje waar ik kan zwieren in deze party-jurk!
Tot de volgende keer!