KNIPtip | Werken met denim
Ga je aan de slag met denim en wil je je goed voorbereiden? Lees dan hier onze tips over het werken met dit materiaal!
Denim
GESCHIEDENISLESJE
In de tweede helft van de 19e eeuw introduceerde Levi Strauss (inderdaad, van het gelijknamige merk) de spijkerbroek bij goudzoekers in Amerika. Ze hadden behoefte aan heel stevige broeken. Eerst gebruikte Levi canvas tentdoek. Daarna indigo-geverfde ‘Serge de Nîmes’ (stof uit het Franse plaatsje Nîmes). Dit ‘de Nîmes’ werd verbasterd tot ‘denim’ Het woord jeans komt van het Engelse woord ‘Genuees’; via Genua kwam de stof naar Amerika.
Jeans 1, Knipmode 9, september 2020
DIT IS DENIM
De echte denim is een stevige stof van 100% katoen. Je herkent hem aan de blauwe voorkant en de lichte achterkant. Dit komt door de blauwe ketting- en witte inslagdraden, die zo met elkaar verweven zijn dat er een diagonale lijn ontstaat: de keperbinding. Tegenwoordig zie je vaker minder zware, voorgewassen denims en elastische spijkerstof waar lycra of elastaan in is verwerkt. Dit verhoogt het draagcomfort aanzienlijk!
Wikkelrok 3, Knipmode 11, november 2020
STIKKEN MAAR!
Jeansgaren wordt veel voor denimstoffen gebruikt en heeft een dikte 75. Jeansnaaimachinegaren van Gütermann is een mengeling van blauw en wit garen (70% polyester en 30% katoen). Goed voor een mooie originele jeanslook. Voor het doorstikken gebruik je extra dik doorstikgaren (Gütermann), in een roest of okertint. Gebruik dit garen alleen voor de bovendraad (en met een naald dikte 100).
Welke naald?
De echte denim is een stevige stof, pas je naald daar op aan! Er zijn speciale jeansnaalden met een stevige, spitse punt (dikte 90 of 100). Zo kom je makkelijker door de verschillende stoflagen heen. Voor een dunnere denim kun je een gewone naald gebruiken (70 of 80).
Steken
De ideale steeklengte is bij denim afhankelijk van de dikte van de stof. Voor een dunne spijkerstof zoals chambray kies je voor een kleine steeklengte (ongeveer 2 mm). Bij een grovere stof kies je beter voor 3 of 3,5 mm. Verstevigen? Gebruik Vlieseline H 180.
Jeans 23, Knipmode 2, februari 2018
KNAPPE ACHTERZAKKEN
De vorm, het formaat en de positie van de achterzakken op een jeans, bepalen voor een groot deel hoe de achterkant van de jeans eruitziet, en dus hoe je achterwerk eruitziet.
Over het algemeen geldt; hoe smaller de zakken zijn, hoe groter je billen lijken en andersom natuurlijk. Dus wil je een flinke bilpartij wat kleiner laten lijken, maak de zakken dan wat groter. En andersom!
* Natuurlijk moet de grootte van de zakken mooi in verhouding zijn met de maat van de spijkerbroek, we hebben het over millimeterwerk.
* Ook de positie van de zakken is belangrijk. Als de zakken te ver van de horizontale middenachternaad geplaatst zijn lijken je billen langer en platter. Te hoog is ook niet fraai want dan lijkt het alsof je een extra rand met billen hebt.
* Ook flatteus: plaats de zakken iets naar buiten gedraaid; dat geeft je lijf meteen optisch meer vorm.
Overgooier 1, Knipmode 8, augustus 2019
COINPOCKET
Heb jij je ook wel eens afgevraagd waar dat kleine zakje in je jeans, dat verstopt zit in je andere zak, voor is? Wij geven je graag het antwoord. De jeans is rond 1853 ontstaan en in die tijd droegen veel mannen een zakhorloge. In de gewone broekzak ging dat horloge vaak kapot. Met dit minizakje als toevoeging, kon je het zakhorloge onbeschadigd bij de hand houden.
De kleine studs op je jeans werden in 1829 geïntroduceerd door het jeansmerk Levi’s. Mensen klaagden over het feit dat hun jeans niet lang meegingen. De kleine studs voorkomen dat de zakken snel uitscheuren.
Jeans 16, Knipmode 10, oktober 2020
TIPS VAN DE JEANSEXPERT JENS PAALMAN
(Leraar Garment & Production Technology bij Jean School Amsterdam)
* Begin alleen aan het maken van een echte jeans als je naaimachine de wat dikkere zwaardere stof in meerdere lagen aankan. Als je die niet hebt kies dan voor een denim kledingstuk dat ook leuk is in een dunnere stofkwaliteit, zoals een spijkerblouse, -jasje, -rokje of tuinbroek.
* Neem goede (stugge) ongewassen spijkerstof, liefst zonder (veel) stretch, dat verwerkt fijner omdat je er wat meer aan kan duwen en trekken onder de machine. Er zijn ook dunnere spijkerstoffen – minder zwaar – maar nog steeds wel stug en ongewassen.
* Was je jeans kledingstuk pas NA het in elkaar zetten, dus nu eens niet de stof eerst voorwassen, zo krijg je iets van het natuurlijke verwassen effect p de naden. Voor het beste resultaat draag je het kledingstuk eerst in ongewassen vorm een tijdje in, totdat je slijtage en kleurverschil begint te zien en was je het pas daarna. Dat geeft mooie ingesleten kreukels en details, precies op de plekken waar die bij jou persoonlijk ontstaan. Goeie spijkerstof mag niet meer dan 5% krimpen, en dat gebeurt alleen onder invloed van echt zware industriële stonewash/gebleekte wassingen. Dat zou dus geen hele maat mogen schelen. Vind je dat te riskant? Was dan eerst een lapje. Meet het op voordat het de wasmachine in gaat en daarna opnieuw.
* Zoek de mooiste inslagknopen en karakteristieke ‘spijkers’, zogenaamde rivets, waarmee je de zakken verstevigt. Let goed op de kleur, zorg dat die mooi past bij je stof en je stikselkleur.
* Kijk het gewoon af! Kijk goed naar een mooie bestaande jeans – je lievelingsbroek – en onderzoek hoe die in elkaar zit. Veel van de verwerking en constructie aan de buiten- en binnenkant is anders dan bij andere kledingstukken. Maar dit maakt juist wel dat het echt als een jeanskledingstuk oogt en voelt.
* Voor gevorderden: verplaats de binnenbeennaden en zijnaden iets naar de voorkant, zodat het achterbeen breder is dan het voorbeen en je beide naden van voren op de jeans ziet. Dit geeft een flatteus verlengend effect; als je de jeans aan hebt oog je hier slanker en langer door, zeker in combinatie met contrasterende stiksels.
Short 19, Knipmode 7, juli 2020
Leerzaam artikel? Lees dan ook; KNIPtip | Werken met paillettenstof!