Paillettenstof
Het is pure eighties-glamour, maar ook weer helemaal van nu: paillettenstof. In Knipmode 12, december 2020 vind je een aantal uitbundige feestjurken van paillettenstof. Mooi met kleurverloop of opvallend in lichtpaars. Hier vind je alles wat je wilt weten over het werken met deze stof.
Jurk 6, Knipmode 12, december 2020
Wat zijn paillettenstoffen?
Pailletten zijn glimmende platte metalen of plastic plaatjes. Vaak zijn die plaatje gemaakt in een goud, brons of zilverglans, of een mooie kleur met metallic-glans. Pailletten zijn ook wel bekend als lovertjes. Je kunt ze ook los kopen, in kleine potjes, om bijvoorbeeld een top of tasje mee te decoreren.
Een paillettenstof kan compleet bedekt zijn met pailletten maar je ziet ook stoffen met een paillettenborduursel. De stoffen die compleet gevuld zijn met pailletten hebben vaak een rekbare ondergrond; een (synthetische) tricot of tule basis. Dat laatste kun je zien bij de paarse jurk, waar de tule zelfkant als decoratieve rand aan de rok is gelaten.
Bij de duurdere paillettenstoffen zijn de pailletten vaak stuk voor stuk vastgenaaid, zo blijven ze beter vastzitten. Ook als je de stof geknipt hebt. Bij goedkopere stoffen trek je soms aan een draadje en raken er meerdere pailletjes los. Daarom is het soms nodig ze even te fixeren; met de hand vast te zetten en/of draadjes vast te knopen. Er zijn ook heel fijne paillettenstoffen, met een rekbare tulebasis.
Jurk 4, Knipmode 12, december 2020
Helemaal makkelijk te verwerken is deze stof niet, maar met de volgende TIPS gaat het zeker lukken!
1
Kies voor stoffen met pailletten bij voorkeur een simpel patroon; met weinig naden.
2
Maak eerst een proefmodel. Omdat het lastig is om paillettenstof uit te halen, is het belangrijk dat je eerst zorgt dat het patroon goed passend en naar je zin is. Dat kan door het patroon eerst een keer uit te voeren in een goedkoop of oud lapje. Als het nodig is pas je dan het patroon aan totdat het helemaal naar wens is.
3
Gebruik een oude stofschaar! De plastic pailletten zijn niet goed voor je schaar en maken hem bot. Knip de paillettenstof ook zoveel mogelijk aan de achterkant, tussen de pailletten door.
4
Haal losse pailletten weg en bewaar ze. Als er dan wat pailletjes missen kun je de boel weer snel en makkelijk repareren door ze hier en daar met de hand op te naaien.
5
Je kunt ook op de aangeknipte naad (op de aangeknipte zijnaad van een model) de pailletten vast weghalen, voordat je gaat stikken. Hecht de draadjes af door ze vast te knopen of te naaien.
6
Stik de panden langzaam met een dunne naald aan elkaar vast, zorg voor reservenaalden!
7
Strijk de naden voorzichtig open; gebruik hierbij ter bescherming van de strijkbout en de stof een persdoek.
8
Zie je aan de goede kant, op de naad, wat lege plekjes. Naai er dan eventueel weer wat pailletjes op met de hand
9
Extra goed afwerken is geen overbodige luxe; vooral doorgeknipte pailletten zijn scherp, maar ook ‘gewone’ pailletten voelen niet prettig aan op de huid. Haal daarom aan de binnenkant de pailletten op de naad weg en/of bies de naad af met biaisband of een reepje gladde stof.
10
Een aansluitende top, een rokje of jurkje van paillettenstof kun je het best voeren; dat zit lekkerder en valt mooier. Je kunt bijvoorbeeld ook een dunne tricot kiezen als voeringstof.
11
Paillettenstoffen mogen niet in de wasmachine of de droger, wel kun je ze laten stomen. Informeer in de stoffenwinkel of je ze op de hand kunt wassen.
Heb jij een van deze items gemaakt of onze looks ter inspiratie gebruikt? Laat het ons weten op social media en tag ons in jouw creatie!