Het zal je niet ontgaan zijn: op dit moment is er een sixties en seventiesrevival gaande in de mode. Heel veel designers zoals Burberry, Tommy Hilfiger en zelfs het chique Chanel, lieten zich inspireren door hippies en hun bohemienlook, en dus ook met creaties in patchwork als resultaat.
Zowel in Knipmode september (een sweater), als in het novembernummer (zie pag 93) laten we daarom ontwerpen van modellen in patchworkstijl zien.
Van origine is patchwork een handwerktechniek waarbij verschillende lapjes in verschillende kleuren en dessins aan elkaar worden genaaid. Vooral in de achttiende en negentiende eeuw was patchwork een techniek die in Amerika én in Europa vooral voor dekens werd toegepast. De lapjes die toen gebruikt werden waren meestal afkomstig van oude en gedragen kleren en het spreekt eigenlijk voor zich dat patchwork werd gemaakt in tijden dat het economisch niet zo goed ging.
Het was in de jaren 70 van de vorige eeuw dat de bohospirit in Londen heerste en daar hoorde ook de jeans, jasjes en de tasjes in patchwork bij. Dit keer had het aan elkaar stikken van restjes stof niks te maken met een economische crisis maar wel alles met de look die dat gaf. In de kleding van toen werd sowieso heel veel gebruik gemaakt van handwerktechnieken zoals appliqueren, haken en macramé.
Groot voordeel van de patchworktrend van nu is dat je geen ingewikkelde handelingen meer hoeft te verrichten om de lapjes aan elkaar te stikken. De stof wordt namelijk al met een patchworkdessin geleverd. Meestal gaat het om veelkleurige stoffen, maar er zijn er ook met – helemaal hot- patchworklooks met verschillende jeanswassingen erin verwerkt.
PS de onderstaande patchworkstof uit het novembernummer is te bestellen
Diana zegt
Wat leuk om kledingtrends terug te zien, die je zelf al eens hebt gedragen.
Zo’n mini patchwork rokje heb ik ook gehad. En ik weet nog precies hoe erg ik het vond dat ik er uitgegroeid was. De drukknoopjes aan de voorkant barstten open en ik mocht het niet meer dragen van mijn moeder. haha.