Meer dan 3000 patronen
maak altijd iets unieks
Gratis verzonden
vanaf €20,- in NL
Veilig online
shop met het groene slotje
Snelle levering
binnen 2 tot 3 werkdagen
Het ontstaan van denim

Het ontstaan van denim

De stof denim is niet meer weg te denken uit onze garderobes en is er voor iedereen! Het is er niet alleen voor (tuin)broeken maar je ziet het ook in tops, jurken, rokken, jassen en zelfs in het interieur! De stof is er in verschillende kwaliteiten, van stevig tot ultra soepel, ongewassen of verschillende soorten wassingen. Nog steeds veel in indigo blue maar de gekleurde denim wordt ook steeds populairder. Maar wat is denim nou eigenlijk?

Het ontstaan van denim

Denim is meestal van een blauwe, sterke, gekeperde katoenen stof (denim/spijkerstof) gemaakt. De stof van spijkerbroeken wordt geweven met een schering die indigo gekleurd is, terwijl de draden van de inslag wit zijn. Indigo is de oorspronkelijke naam van een kleurstof die veel wordt gebruikt voor het verven van spijkerbroeken. De kleurstof wordt nog steeds gewonnen uit bepaalde planten maar rond 1880 slaagde de chemiefabrikant Bayer er in om indigo ook kunstmatig te produceren.

De spijkerbroek werd vroeger voornamelijk door arbeiders gedragen. Hoewel het nu zo’n beetje het populairste kledingstuk is wat er bestaat, was dit zo’n 250 jaar geleden wel even anders. De jeans werd in de 19e eeuw bedacht door Oskar Levi Strauss, die een handel probeerde op te zetten in Amerika. Oorspronkelijk werd de broek vooral gedragen door goudzoekers, omdat die behoefte hadden aan sterke kleding en daar flink voor wilden betalen. Zo begon Levi Strauss met het ontwerpen van broeken gemaakt van canvas tentstof. Al gauw werden de broeken alleen nog maar van stevig en duurzaam indigoblauwe denim gemaakt. Indigo is de oorspronkelijk naam van een kleurstof die veel wordt gebruikt voor het verven van spijkerbroeken. De kleurstof wordt nog steeds gewonnen uit bepaalde planten. De denim broek werd razend populair onder arbeiders, cowboys en veehouders.

De stof die Strauss gebruikte leek op stof uit Genua, die vanaf 1567 veel gebruikt werd voor de fabricage van zeemansbroeken. Daardoor is de bijnaam ‘Bleu de Genes’ ontstaan, wat later afgekort werd tot simpel ‘jeans’. Echter kwam de stof, genaamd serge, die Strauss vanaf 1853 voor zijn spijkerbroeken gebruikte niet uit Genua, maar uit het Franse Nîmes. De stof serge was beroemd om zijn duurzaamheid en lage prijs en werd onder andere gebruikt om zeilen voor schepen en wagens te maken. De naam van de stevige stof, Serge de Nîmes, werd later verbasterd tot denim, de naam die we net als jeans tot op de dag van vandaag nog steeds gebruiken!

Studs

En heb jij je ook weleens afgevraagd wat het doel is van die kleine drukknoopjes op de spijkerbroek? Ze zitten er zeker niet voor decoratie (hoewel ze knap lollig zijn). De knoopjes voorkomen dat jouw favoriete spijkerbroek scheurt bij de naden. Op deze plekken komt het meeste spanning te staan, daarom is het belangrijk dat dit goed vast zit.

Zakken

Een gemiddelde spijkerbroek is gezegend met vijf praktische zakken: twee achterzakken, twee aan de voorkant en een klein minizakje in een van de twee voorste zakken. Maar wat kan daar eigenlijk in? Klein- of briefgeld, een labello, een haarschuifje? Niet veel in ieder geval. En dan is het altijd nog maar de vraag of je het er weer uit kunt krijgen! Maar het zakje heeft een historische achtergrond. In de begintijd gebruikten de mensen nog zakhorloges. In een grote zak ging deze snel stuk, daarom kwam er een klein en strak zakje bij. Wij hebben geen zakhorloges meer maar het ziet er nog wel geinig uit.

Ben je ook enthousiast over denim? In onze webshop vind je verschillende soorten patronen die geschikt zijn met denim. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje. Of zoek op onze website: ‘denim’.

Jurk, die bestel je hier.

HDEK151014_14216_preview
km1502-07-3

 

Blouse, die is hier te bestellen.

HDEK240914_04077_preview

km1501-14-3

Liefs,
Trui (ontwerpster Knippie)