Meer dan 3000 patronen
maak altijd iets unieks
Gratis verzonden
vanaf €20,- in NL
Veilig online
shop met het groene slotje
Snelle levering
binnen 2 tot 3 werkdagen
Je kledingkast opruimen met Floor

Je kledingkast opruimen met Floor

Een kast vol kleren, maar niets om aan te trekken. Onze styliste Floor gaat samen met jou je kledingkast opruimen.

Mijn vriendin Karin is de trotse bezitster van een heuse “walk in closet”. Helemaal bomvol met kleren, schoenen en allerlei accessoires. En toch heeft ze nooit iets om aan te trekken. Dat zegt ze tenminste, maar eerlijk gezegd had ik daar zo mijn twijfels over. Dus toen ze laatst mijn hulp vroeg, want “ik was toch stylist, en ik moest het toch weten”, sprong ik meteen op de fiets.

En daar stond ik dan in het walhalla…

Opruimen deel 1 – Orde in de kledingkast

Het eerste wat ik wilde doen was orde scheppen, want alles hing door elkaar, op elkaar en over elkaar. Ik legde de T-shirts bij de T-shirts, de rokken bij de rokken, de blouses bij de blouses enz. Daarna kwam het moment van de waarheid; er moesten spullen weg. Wat mocht er blijven en wat ging in de zak van Max?
Mijn gouden regel is; alles wat je 2 jaar lang niet hebt aangetrokken kan de deur uit, behalve als het emotionele waarde heeft, dan mag het blijven, maar dan wel opgevouwen in een doos op zolder. Die broek die te klein is, maar waar je misschien wel weer in past als je afgevallen bent; vergeet ‘m. En dat geldt ook voor die blouse waarvan je het knoopje niet meer dicht krijgt. Groezelige T-shirts? Weg ermee. (Nou ja, oké, bewaar er 1, want als je de muren gaat verven heb je natuurlijk een oud kloffie nodig. Dus die ene mag samen met een oude spijkerbroek en een sweatshirt in een plastic zak achter in de kast.) Alles wat onherstelbaar beschadigd, te oud, te ouderwets of gewoon ronduit te lelijk is ; kijk er niet meer naar om, maar stop het in een vuilniszak.

Zo, dat ruimt op.

Nu was het tijd om eens kritisch te kijken naar wat er over was. Twee dingen vielen me op. Karin was duidelijk dol op prints. En ze had nauwelijks goede basisstukken. Precies de twee kuilen waar we met z’n allen maar al te vaak in vallen. De een heeft een voorliefde voor glitter en de ander houdt van ruitjes. Dus kopen we daar te veel van. En omdat de perfecte basis blouse of broek nou eenmaal minder in het oog springt, kopen we daar juist weer te weinig van.
Zo kan het zijn dat je een kast vol kleren hebt, net als Karin, maar bijna niets met elkaar kan combineren. En dus ook bijna niets hebt om aan te trekken.

Opruimen deel 2 – Basisstukken in je kledingkast

Het was tijd voor stap 2. Ik vroeg Karin haar absolute top 10 te kiezen. Aan de hand daar van maakten we samen leuke, stijlvolle combinaties, die zij meteen fotografeerde (wat fijn dat dat allemaal kan met een telefoon!) Soms miste ze een bijpassend jasje, een basis broek, of een mooie sjaal. Dat werd genoteerd en zo had ze alle informatie bij elkaar om te gaan shoppen en de perfecte garderobe samen te stellen. De naaimachine kon ook weer uit de kast, want een aantal kledingstukken maakte ze natuurlijk zelf.

De moraal van dit verhaal? Je hebt echt geen kast vol kleren nodig om er elke dag leuk uit te zien. Kijk maar in de Knip van December 2013. Met maar 20 kledingstukken maakten we 31 combinaties; voor elke dag van de maand één. Dus als je de volgende keer in de winkel staat en een heel mooi jasje ziet of een prachtige stof, waar je wat van wilt maken, bedenk dan eerst waarmee je het wilt combineren. Zo voorkom je miskopen én hou je ruimte in je kast.
Om alvast een idee te krijgen van een paar goede basisstukken, heb ik een paar patronen uit de Knip van December gekozen. Maar er zijn er natuurlijk veel meer!

kledingkast1