Van onze blogger Suzan | Jubelstemming
Iedere maand is het weer een feestje om nieuwe patronen uit te kiezen. En met dit jubileumnummer was het extra leuk!
Eerst een proefmodel van de broek
Knipmode bestaat 55 jaar, wat een prachtig jubileum, gefeliciteerd! Wat ben ik blij en dankbaar dat ik inmiddels alweer een jaar een samenwerking heb met Knipmode. Het is een feest om elke maand weer mooie patronen uit te mogen kiezen en daarbij de beste stoffen bij nienke|bijtje. Ook in deze jubileumeditie staan weer volop leuke items. Na overleg met Nienke en Bijtje ben ik voor deze set gegaan: top 4 en broek 20, uit Knipmode maart (pagina 85).
Goede of verkeerde kant
Top 4 kenmerkt zich door het split onderin de mouw. Daarom zocht ik hiervoor een stof die aan twee kanten mooi is; als de mouw openvalt kijk je niet tegen de witte of minder mooie kant van de stof aan. Ik zag een bijzonder jacquardweefsel bij nienke|bijtje. Een stof met twee goede kanten, met een beetje rek erin en een mooi glansje, van Toptex. Een mengsel van 70% viscose, 27% polyester en 3% elastaan. Dit moest de stof voor de top worden.
Een bijpassende stof voor de broek vinden was een uitdaging. Hoewel de blauwe kleur van de top en de gabardine – in de kleur ‘night’ van Atelier Brunette – niet helemaal matcht, ben ik toch voor die optie gegaan. En nu het zo af is, blijkt het goed uit te pakken en ben ik heel tevreden.
Proefmodel 1, 2 en klaar
Ik ben begonnen met het maken van een proefmodel van de top in ongebleekte katoen. De top is een eenvoudig, recht model met blinde rits middenachter. Iets te recht, kwam ik achter. Maat 38 zat boven goed maar te strak op mijn heupen. Je kan dan de maat rondom de heupen op verschillende manieren aanpassen. Eén daarvan is dat je de zijnaden vanaf maat 38 naar beneden toe kan laten verlopen naar de juiste heupwijdte. Ik heb voor een andere manier gekozen. Ik heb een deel van de coupenaad naar beneden uitgedraaid. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Je knipt in het patroon vanaf de zoom van de top recht naar boven, naar de punt van de coupenaad en draait dat deel zo ver dicht dat je aan de zoom voldoende breedte krijgt.
Ik heb de coupenaad ook in lengte aangepast. Hij was voor mij te kort, ik heb hem meer naar mijn bustepunt toe laten lopen. Op de foto hieronder zie je wat ik heb gedaan.
Door het uitdraaien komt er bij de zoom meer ruimte maar ook in de taille. Die ruimte heb ik op de zijnaden en middenachter weer afgetekend. Aan de lengte van de top heb ik niks veranderd. En wat betreft die blinde rits middenachter: om de top aan en uit te doen hoef ik uiteindelijk alleen de bovenste 5 cm van de rits te openen om er met mijn hoofd doorheen te kunnen. Voordeel: zo krijg ik de rits ook zelf weer makkelijk dicht.
De perfecte pasvorm
Bij de broek twijfelde ik tussen maat 38 en maat 40. Als ik het patroon opmeet moet ik maat 40, maar bij eerdere broeken die ik maakte bleek dat soms toch net wat te ruim. Ik maakte een eenvoudig proefmodel, in maat 38, van ongebleekte katoen. Zo kon ik de pasvorm rondom mijn taille, billen, kruislengte en heupen bekijken en eventueel aanpassen. En wat bleek, alles zat gewoon in één keer goed, wat fijn! Nu alleen nog de broek in de goede stof uitvoeren. De gabardine van Atelier Brunette is een fijne stof om mee te werken. Een leuk detail aan de broek is de gebogen deelnaad op de voorkant van de pijp, waarin ook de zak is verwerkt.
Aan de broek deed ik verder geen aanpassingen, ow ja één klein dingetje, ik voegde twee extra riemlussen toe. Achteraf was dat niet nodig, want doordat hij zo mooi aansluit heb ik geen riem nodig.
You can’t buy this
Met kerst kreeg ik een leuke labels van Kylie and the Machine, ze zijn zo leuk! ‘You can’t buy this’! Het staat nu wel net iets te dicht bij mijn billen als je het kan lezen 😉 Ik weet nu al dat ik deze set veel zal gaan dragen, alleen nog even wachten op iets warmer weer!
Tot de volgende blog!
Liefs Suzan