Dress to impress
Vorige week viel de novembereditie alweer op de mat, met veel mooie ontwerpen erin. De Loulou-tas staat ook nog op mijn lijst, misschien moet ik die passend maken bij deze outfit. Ik krijg nu al zin om de materialen uit te zoeken, maar nu eerst mijn outfit van deze maand. Een strikblouse en een basic broek met ruime rechte pijpen. Deze combinatie kwam ik tegen op pagina 64. Na mijn nette broek uit de oktobereditie in ruitstof durfde ik deze chique look ook aan.
Stoffen shoppen
Voor mijn vorige Knipmode-projecten mocht ik stoffen uitzoeken bij Mevrouw Jett, helaas gaat zij haar webshop sluiten. Neem deze maand nog snel even een kijkje voor mooie stoffen met hoge kortingen. Vanaf nu mag ik bij Nienke|Bijtje mijn stoffen uitzoeken, een fysieke winkel in Utrecht met prachtige stoffen. Niet alleen couturekwaliteiten maar ook prachtige modestoffen, dus ben je in Utrecht of in de buurt, breng dan zeker een bezoekje aan Nienke|Bijtje op de Wagenstraat 27. Ze hebben ook een deel van hun collectie online staan, dus via de website kun je ook stoffen shoppen.
Starten met de broek
Vorig weekend had ik het geluk dat ik een heel weekend mocht naaien samen met twintig andere leuke, gezellige dames. Het Naaiweekend vond plaats bij Fort aan de Klop, dichtbij huis, maar toch zaten we helemaal in de naaibubbel. Daar begon ik met broek 19, ik gebruikte een stevige zwarte Punta di Roma, Heavy Punty. Het stofadvies in Knipmode is een geweven stof met rek. In de Punta di Roma zit meer rek zodat ik voor een maat kleiner kon gaan: maat 38 in plaats van een maat 40 en dat pakte goed uit. Mijn naaivriendinnetje, Netta, die mee was naar het naaiweekend, werd ook helemaal enthousiast van de broek én de stof. Haar eigen project was al bijna af en er was nog genoeg tijd voor een nieuw project. Dus ze leende mijn fiets en is dezelfde stof gaan halen bij Nienke|Bijtje voor dezelfde broek. Zo leuk!
Bij de broek deed ik geen aanpassingen aan de pasvorm, wel naaide ik een naaldplooi op de plek van de vouw in het voorpand van de pijpen. En ik voegde elastiek toe in de tailleband achter, zodat hij goed aansluit en ik geen riem om hoef. Ik gebruikte de stof van de blouse als voering voor de zak, matching, ik hou ervan.
Afwerking strikblouse
Bij mijn bezoek aan Nienke en Bijtje viel mij gelijk deze stof op in de etalage. De print en de kleuren van de kevers, ik was op slag verliefd. Perfect voor de strikblouse. Zoals jullie misschien al in mijn eerdere blogs hebben gelezen, houd ik van een mooie afwerking, van binnen én van buiten. Ik knipte rondom 1,5 cm naad aan waardoor ik overal Engelse naden kon toepassen. Ik deed dit ook bij het armsgat, even goed nadenken hoe je begint met stikken. Je begint met de goede kant van de stof – daar stik je op een voetje breed 7 à 8 mm van de kant. Dan knip je de naadwaarde korter en vouw je de goede kanten van de stof op elkaar. Hierna stik je nogmaals op een voetje breed, bij mij is dat 8 mm. Nu heb je als het goed is de rafelrandje opgesloten tussen beide stiksel.
Ik wilde ook geen lockrandje aan mijn beleg. Ik stikte de versteviging daarom met de plakkant naar boven op de goede kant van de stof. Hierna gaf ik knipjes in de ronding, knipte de naad trapsgewijs kort en vouwde de versteviging naar de achterkant zodat ik hem vast kon persen. En voilà, een mooi afgewerkt verstevigd belegdeel.
Stofknoopjes
De voorkant van de blouse heeft een blinde knopenbies, dus daar gebruikte ik platte zwarte knoopjes, van fournituren.nl. Op de extra lange manchetten gebruikte ik stofknoopjes die ik maakte met een handig hulpmiddel van Prym. Zo leuk die matchende knoopjes!
Tips voor mooie knoopsgaten
Voor de knoopsgaten heb ik ook nog een paar tips. Sowieso is het belangrijk om de plek waar je gaat stikken altijd te verstevigen, maar met dunne stof wil de naaimachine de stof nog weleens samentrekken. Ik plak daarom aan de voorkant beschrijfbaar plakband. Daarop kan ik gelijk de plek van het knoopsgat goed aangeven. Aan de achterkant leg ik een klein stukje Soluvlies, dit lost op met koud water. Dus na het stikken van het knoopsgat houd ik de boel even in koud water waarna de vlieseline verdwijnt als sneeuw voor de zon. Voordat ik het knoopsgat open maak, gebruik ik bovendien ook eerst een beetje rafelstop van Prym.
Soms gaat er iets fout
Inmiddels maak ik niet altijd meer een proefje van het knoopsgat op een oefenlapje. Achteraf gezien had ik dat beter wel kunnen doen. Het knoopsgaten naaien ging goed, ze zien er netjes en gelijkmatig uit maar ze waren net te klein voor mijn stofknopen…ai!!! Gelukkig zijn de manchetten ruim genoeg om ze zonder de knopen te openen, aan te krijgen. Ik naaide de knopen daarom door het knoopsgat heen vast, je ziet er niks van en zo heb ik geen last van openspringende knopen of gedoe om ze dicht te krijgen. Nepknoopsgaten komen trouwens vaker voor…, bij de mouwen van colberts. Gelukkig waren de knoopsgaten in de blinde knopenbies wel groot genoeg anders was het lastig geworden om de blouse aan te krijgen.
Ik ben heel blij met het resultaat, ik twijfelde van tevoren nog over de strik bij de blouse, maar in deze stof vind ik hem supertof.
Tot de volgende blog!
Liefs Suzan