De schaarplooi? Dat is origami voor dummies!
Zoals je op de cover van het januarinummer kunt lezen zijn de patronen deze maand ‘stijlvol en casual’. En dat vind ik voor de twee patronen die ik koos in elk geval een perfecte typering. Ik maakte blouse 13 en culotte 15B, twee comfortabele, soepel vallende kledingstukken die met verschillende stofkeuzes al snel stijlvol zullen uitpakken. Comfortabel is bij mij prioriteit nummer één! En als het dan óók nog een beetje stylish verantwoord kan, ben ik blij!
Beste basisblouse
Blouse 13 zie je in het blad welgeteld één keer voorbijkomen en qua beschrijving worden er weinig woorden aan vuil gemaakt. Helemaal niet zo gek natuurlijk, want het is een basismodel. Maar hoe ideaal is het als je eenmaal een goed patroon hebt voor een blouse? Voor mij geldt dat voor deze blouse in elk geval zeker, dus vandaar dat ik er graag nog een paar woorden extra aan wil wijden. Dit model maakte ik in maat 38 en wat ik fijn vind, is dat de blouse door de figuurnaad mooi getailleerd is, maar niet aangesloten zit. De mouwen zijn lang genoeg en hebben een brede manchet. De kraag is wat aan de grote kant, wat ik óók erg leuk vind. Daarnaast heeft de blouse een dubbele rugpas en een boven- en ondermouw, waarvan de naad aansluit op de lijn van de rugpas én doorloopt in de opening van de manchet. Als je op mijn foto’s gaat zoeken naar deze laatste twee details, moet je lang turen, want deze liet ik beide weg, haha. De stof waarmee ik werkte, een prachtig gekleurde microsatijn , leende zich hier naar mijn mening niet echt voor door de bonte print. Maar ik ga deze blouse nog een keer maken in een mooie chambray en dan vind ik het ideale details om juist wél toe te voegen!
Zo gaat de schaarplooi
Broek 15 kun je maken als model 15A: een lange broek, of als model 15B: een culotte. Het model heeft een schaarplooi en een neppaspelzakje op de rechterbil. Van een schaarplooi had ik nog nooit gehoord, maar bij het zien van de plooi snapte ik de benaming meteen. Die plooi is overigens superleuk om te maken, het is ‘origami voor dummies’: gemakkelijk en met een groots effect, daar hou ik van! Bij het lezen van de beschrijving van de lange broek moest ik trouwens grinniken, want deze wordt ‘puddle pants‘ genoemd. Een broek die zo lang is dat het lijkt alsof je in een plasje water staat. Puddle pants en schaarplooi; alwéér wat geleerd!
Terlenka
Ik koos dus voor de culottelengte en vroeg aan Judith van Van Gool Stoffen om een bruine, mooi soepel en sluik vallende stof. Daar hoefde ze niet lang over na te denken: “Ik zou voor die culotte kiezen voor een terlenka”, zei ze direct. En gelijk had ze: mooie kleur, fantastische valling, heel soepel en dun, maar toch stevig. Deze wil ik wel in álle kleuren! Ik maakte maat 40, zonder een enkele aanpassing. Zelfs de lengte vond ik meteen goed, terwijl ik de patronen van Knipmode nog wel eens moet inkorten (ik ben 1,72 m). Ik had er een paar laarzen bij in gedachten waar de zoom precies over moest vallen en dat was ook werkelijk het geval. Dus ook daar heb ik niks aan veranderd.
Hippe broekrok
Wisten jullie trouwens (nu komt de rubriek ‘triviale feitjes’) dat de culotte de hippe variant is van de broekrok? Ja inderdaad, zo ver kwam ik zelf ook nog wel. Maar wisten jullie ook dat de broekrok in het Victoriaanse tijdperk ontworpen is zodat vrouwen konden paardrijden met één been aan elke kant van het paard, in plaats van in de amazonezit, met beide benen aan één kant van het paard? EN wisten jullie dat het voor vrouwen heel lang not done was om een broek te dragen? Dat vrouwen zelfs – aan het eind van de 19e eeuw – in de Verenigde Staten gearresteerd konden worden als zij tijdens het paardrijden een broek droegen?
Tuttie
Ik heb tijdens mijn diepgravende onderzoek óók ontdekt dat de meningen over de culotte niet bepaald onverdeeld positief zijn en daar moet ik stiekem hartelijk om lachen. Zoveel mensen, zoveel stijlen, dat maakt mode leuk als je het mij vraagt! Een bekende Nederlandse stylist noemde de broekrok ‘tuttie’ en een bekende Nederlandse cabaretier deelde onomwonden zijn negatieve gevoelens over het kledingstuk. Een blogster riep zelfs op tot een boycot van de culotte, ‘Tenzij je zo’n vrouw bent die er zelfs in een juten aardappelzak nog goed uitziet’. Hilarisch! Iets dichter bij huis: één van de andere Knipmode-blogsters mocht van de puber thuis geen culotte maken (maar gaat dat gelukkig tóch gewoon doen). Toen ik mijn broek voor de eerste passessie aantrok vroeg mijn lief overigens ook verbaasd “Uhm, is die niet wat kort!?”. Oké, dit kan ik hem niet kwalijk nemen, want met mijn gebreide wollen sokken en spierwitte kuiten eronder kan dit niet het meest modieuze zijn dat hij me ooit heeft zien dragen, hahaha. Maar goed, alle meningen terzijde, uiteindelijk gaat het erom wat je zelf leuk vindt om te dragen en waar je je goed in voelt. En ik voel me in elk geval superstylish in deze outfit!
Wil je meer zien van mijn creaties? Je vindt me op Instagram op @ama_lianne_sewing