LOULOU – I LOVE YOU
In Knipmode november 2023 vind je een gratis te downloaden patroon voor een crossbody bag. Hoe tof is dit! De tas is een origineel patroon uit de LouLou-collectie en de productie is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Knipmode, LouLou Essentials & Ateljee Caro.
Introductie
Wie mij al een tijdje langer op Instagram volgt, weet misschien ook al dat ik een tassentic heb. Bij iedere nieuw outfit, hoort (in principe) een matching tasje. Hierdoor heb ik de afgelopen jaren een aanzienlijke tassenverzameling opgebouwd in allerlei soorten, kleuren en maten. Mijn motto is dat je nooit genoeg tassen kunt hebben! Mijn partner denkt hier overigens anders over en de ruimte in mijn kasten inmiddels ook!
Een paar jaar geleden ben ik gestart met het zelf maken van tassen. Het heeft wel even geduurd voordat ik me eraan durfde te wagen. Ik zag op Instagram al veel mooie handgemaakte tassen voorbij komen, maar dacht altijd dat ik dat zelf nooit zou kunnen. Eenmaal begonnen, kreeg ik de smaak te pakken en ik had op voorhand nooit kunnen bedenken dat dit echt zo megaleuk is om te doen. Tassen maken is naast het zelf kleding maken, mijn tweede passie geworden.
Toen ik deze LouLou-bag in preview zag in de novembereditie van Knipmode, was ik dus ook meteen helemaal verkocht! Alhoewel mijn wensenlijst met de nog te maken naaipatronen echt enorm is, kwam het LouLou-patroon direct in mijn top 3 terecht. Echter, het patroon bleef (gelukkig) niet lang op mijn wensenlijst. Ik werd namelijk door Carolien van Ateljee Caro gevraagd of ik deze tas wilde gaan testen. Alhoewel mijn agenda zowel privé als zakelijk momenteel overloopt, kon ik met mijn tassentic uiteraard geen nee zeggen. Nog geen dag later had ik mijn materialen voor de tas online bij Carolien besteld en twee dagen later had ik deze al in huis. Op haar website kun je echt alles vinden voor het maken van een mooie tas. Tevens heb ik met de hulp Carolien in no time een leuke combi bij elkaar geshopt voor de LouLou-bag. Voor de voering van de tas ga ik een prachtige stof gebruiken uit de wintercollectie van A La Ville.
Ieder nieuw patroon zie ik als een nieuwe uitdaging, maar bij een nieuw tassenpatroon ben ik altijd toch wat nerveuzer. Ik heb geen idee waar dit door wordt veroorzaakt. Alhoewel ik mijn naaiprojecten met grote precisie probeer te maken, heb ik het idee dat het naaien van tassen nóg meer precisie vraagt. In deze blog neem ik je graag mee in mijn naai-avontuur.
Voorbereidingen
Je kunt het patroon van de tas zelf tekenen of je kunt een uitgewerkte versie van het patroon downloaden via de QR-code in de Knipmode. Ik heb voor dit laatste gekozen.
Ik heb het volledige patroon tweemaal geprint. Vervolgens plakte ik alle A4’tjes aan elkaar en knipte ik alle patroondelen met en zonder naadtoeslag van 1 cm uit. Sommige delen voor de versteviging dienen namelijk zonder naadtoeslag uitgeknipt te worden. Op deze manier kan ik alle patroondelen van de tas – inclusief versteviging – heel precies knippen/snijden, want alles helpt mee voor een mooi resultaat.
Vervolgens heb ik de patroondelen geknipt uit mijn Croco kunstleer dat ik bij Ateljee Caro heb gekocht. Aangezien je de patroondelen niet op dit kunstleer kunt spelden, gebruik ik plakband om de patroondelen op de voorkant van het kunstleer te bevestigen. Op deze manier is de print (richting) goed te zien en komen er geen blijvende gaatjes in. De patroondelen heb ik met een rolmes uitgesneden en vervolgens heb ik een knippatroontang gebruikt voor het plaatsen van knipjes op het kunstleer ter hoogte van de merktekens. Want als het gaat om naaigadgets sta ik vooraan in de rij! En na een uitvoerige test, vind ik deze twee naaihulpjes echt helemaal ge-wel-dig!
Als alle onderdelen zijn gesneden, kan vervolgens de versteviging worden geknipt en op de patroondelen worden gestreken. Aangezien sommige patroondelen soms wel 2 verschillende soorten versteviging nodig hebben, is dit nog best wel een tijdrovend karwei. Maar neem hiervoor je tijd en laat de patroondelen beplakt met Vlieseline een nachtje ‘rusten’ voordat je ermee aan de slag gaat. Een goede nachtrust doet wonderen voor het verdere naaiproces!
Aan de slag
Voordat ik echt ben gaan stikken, heb ik de werkbeschrijving van de LouLou-tas goed bestudeerd. Carolien heeft een superduidelijke stap-voor-stapwerkbeschrijving gemaakt met foto’s. Heel gebruiksvriendelijk en als je nog nooit een tas hebt gemaakt, dan lukt dit zeker met deze uitleg. De naaitips van Carolien op de eerste pagina zijn ook een aanrader! Ik heb voor dit project voor de eerste keer gewerkt met super universele naalden van Schmetz en dit naait echt zoveel fijner dan normale naalden!
Met zo’n duidelijke werkbeschrijving kan er niets fout gaan, dacht ik op voorhand. Maar in de praktijk pakte het op sommige onderdelen toch net even iets anders uit.
De eerste stappen in de werkbeschrijving gaan over het naaien van de rits op het achterpand. Ik volgde netjes foto 1 en 2 en bij foto 3 ging ik al de mist in. Laat dit geen voorteken zijn, dacht ik meteen. Alhoewel Carolien het heel duidelijk heeft aangegeven, had ik de rechthoek gestikt terwijl de twee onderdelen gelijk aan de bovenkant lagen dus niet aan de onderkant. Gelukkig viel dit meteen op, want de uitsparing van de versteviging op de achterzijde zat een stuk lager dan waar ik het rechthoek gestikt had. Dus dat werd tornen helaas. En je zult het niet geloven! Tijdens mijn tweede poging had ik de verkeerde kant van het ritsvak op de goede kant van het achterpand gestikt. En weer kon ik mijn tornmesje tevoorschijn halen. Poging 3 op de volgende dag ging gelukkig meteen goed.
Voor de rits gebruik ik een spiraalrits van 6 mm. Voor mijn tasprojecten gebruik ik eigenlijk alleen nog maar dit soort ritsen. De ritstandjes hebben een metalen look, maar zijn gemaakt van plastic. Je kunt er met een voorzichtig tempo overheen stikken zonder dat de naald snel zal breken. De ritstrekker zet op ik op de rits met de handige ritstrekkertool.
Plaats de ritstrekker zoals op onderstaande foto op de ritstrekker tool geplaatst. Maak de rits aan het begin een paar centimeter open en trek hem door de linker- en rechteropeningen door de ritstrekker tool. En tadaa … je trekker is in no time bevestigd op de spiraalrits. Je kunt de trekker ook met de hand op de rits bevestigen of bijvoorbeeld met behulp van een vork, maar deze tool heeft echt mijn voorkeur. Vervolgens bevestig ik de rits volgens de werkbeschrijving op het ritsvak.
Als de rits gestikt is kan het resterende deel van het ritsvak worden vastgezet en gestikt. Ik probeer bij tassen gedurende het naaiproces de naadwaardes zoveel mogelijk weg te knippen. Een kartelrolmes is hiervoor een hele handige tool.
De magneetsluiting
Het achterpand is nu klaar! Nu kan de magneetsluiting geplaatst worden op de voeringstof van de klep. Dit is de eerste keer dat ik een dergelijke magneetsluiting heb gebruikt. Deze sluiting bestaat uit twee delen en ik heb één deel, zonder de werkbeschrijving erop na te lezen, bevestigd op de voeringstof. Je raadt het waarschijnlijk al. Schijnbaar heeft een magneetsluiting een mannelijk- en een vrouwelijk deel. Het deel dat ik had gebruikt bleek achteraf het vrouwelijke deel te zijn en het mannelijke deel had moeten worden bevestigd. Dat had ik in deze fase van het naaiproces niet door, pas toen de flap al volledig klaar was ging er lampje bij me branden (hihi). Het omwisselen van de onderdelen van de sluiting is geen ramp, maar met het mannelijk deel boven sluit de tas wel beter!
De volgende stap in de LouLou is het aan elkaar stikken van de twee delen van de flap. Vergeet vooral niet een keergat open te laten! In tegenstelling tot de werkbeschrijving begin ik met stikken vanuit de rand (3 tot 4 steken) en dan stik ik de rand verder zoals is aangegeven in de werkbeschrijving. Als je de rand op deze manier stikt, heb je minder kans dat je stiksel loslaat als je de klep keert. Voor een mooie ronding in de hoeken, gebruik ik een houten Hoek- en kantenvormer. Vervolgens plaats ik wonderclips om de voering goed naar de binnenzijde te plaatsen.
Handige trucs
Het netjes doorstikken van de afgewerkte klep door alle lagen vond ik een behoorlijk lastig onderdeel van dit naaiproject. Alhoewel ik een teflonvoetje heb gebruikt zoals aangegeven in de handige tips van de werkbeschrijving, ging het stikken helemaal niet vlotjes op het kunstleer. Nadat ik meerdere pogingen had gedaan, ook met verschillende andere opties zoals: het plaatsen van patroonpapier, het plakken van schilderstape op het kunstleer, het smeren van een beetje witte Nivea op het kunstleer, bleek uiteindelijk het plaatsen van Stik en trek vlieseline op het kunstleer de beste optie om de klep mooi regelmatig door te stikken. Mocht jij nog andere goede tips hebben, laat het me vooral weten!
Voor de overige stappen van de tas heb ik de werkbeschrijving gevolgd. Let hierbij vooral op de plaatsing van de rits en naar welke kant de rits open dient te gaan. In mijn LouLou-tas gaat de rits namelijk naar de verkeerde kant open, maar deze fout ga ik de volgende keer niet meer maken! Als je de werkbeschrijving stap voor stap volgt, rustig naait en af en toe het project aan de kant legt, dan ben je voordat je weet door alle stappen heen en is je LouLou-tas klaar voor gebruik.
Bijna perfect
En hier is dan mijn eerste versie van de LouLou. Is de tas helemaal perfect? Nee zeker niet, maar wel bijna perfect en ik ben dan ook apetrots dat deze tas helemaal handmade is! Mede dankzij de naaitips van Carolien, maar ook uit de groep van testers van deze LouLou-tas.
Mocht je nu zelf ook een LouLou willen maken, dan heeft Ateljee Caro een superleuke deal voor je. Carolien heeft namelijk deze maand dubbel feest. Ateljee Caro bestaat deze maand 7 jaar en vanwege de lancering van de LouLou-tas geeft ze de maand oktober 10% korting op alle bestellingen met de code LOULOU.
Happy sewing!
Liefs,