Meer dan 3000 patronen
maak altijd iets unieks
Gratis verzonden
vanaf €20,- in NL
Veilig online
shop met het groene slotje
Snelle levering
binnen 2 tot 3 werkdagen
Van onze blogger Suzan | Capsule-outfit

Van onze blogger Suzan | Capsule-outfit

Suzan besloot om uit het aprilnummer niet één, niet twee, maar drie kledingstukken te maken! Bekijk hier het resultaat.

Capsule-outfit

Dit is mijn eerste blog! Wie had dat ooit gedacht, ikzelf in ieder geval niet. Ik was zeer vereerd toen ik door Lotte werd benaderd voor een samenwerking met Knipmode. De titel van haar mail aan mij was ‘Influencer x Knipmode x Suzan’. Influencer daar kan ik nog niet echt aan wennen. Maar hoe je het ook noemt, het is een leuke nieuwe uitdaging die ik graag aanga. Ik wist gelijk ook dat ik graag de stoffen van Mevrouw Jett hiervoor wilde gebruiken. Dat vond Knipmode een goed idee. En nu vult mijn kledingkast zich langzaamaan met mooie zelfgemaakte kleding van duurzame, biologische stoffen van Mevrouw Jett.

Van Architect naar De Naai Architect

Ik zal mij even kort voorstellen. Mijn naam is Suzan Datema Meringa, alias De Naai Architect. Ik begon in 1999 aan de HTS in Groningen en ging daarna door naar de TUDelft. Maar ik heb het roer omgegooid. In 2018 ben ik begonnen met een opleiding aan de Danckaerts Modevakschool Bella Hendriks. Ik heb inmiddels een aantal diploma’s op zak waaronder; costumière, coupeuse, coupeuse herenvak en een leraressenonderdeel. Op dit moment ben ik bezig met het onderdeel lingerie. Architectuur, waarvoor ik studeerde, heeft veel raakvlakken met het modevak dus mijn achtergrond komt nog steeds goed van pas. Daarbij zit het coupeusevak in mijn DNA, mijn oma was ook coupeuse. Zij heeft zelfs nog een jurkje voor de kleine prinses Beatrix genaaid, iets waar ze ontzettend trots op was. Ik vind het leuk om in de voetsporen van mijn oma te treden. Wie weet maak ik ooit nog iets voor prinses Beatrix, of voor haar toekomstige achterkleinkinderen. Dromen mag altijd, toch?

Mijn keuzes uit de aprileditie

Patronen kiezen uit de aprileditie was niet makkelijk, want er staan zoveel leuke modellen in! En daarbij moest ik nog een keuze maken uit alle mooie stoffen die Mevrouw Jett in de webshop heeft staan. Gelukkig hielp Leanne mij hiermee. Het leek ons leuk als ik een ‘capsule-outfit’ zou maken: een set van kledingstukken die mooi met elkaar matchen en ook los van elkaar te combineren zijn.

Zo besloot ik uit de aprileditie niet één, niet twee, maar drie kledingstukken te gaan maken. Op het oog simpele patronen, een sweater, een rok en een top.

Snelle sweater #2

Laten we beginnen met de sweater 2. Ik maakte maat S als proefmodel voor mijn dochter, tenminste dat dacht ik. Voor haar was hij veel te groot en voor mij passend. Nu heb ik zelf een trui met bliksemschichten en gekleurde glitters… Nog even twijfelde ik: ga ik voor maat S of voor een oversized M?

Ik ben voor de S gegaan. Ik heb de stof wel even voorgewassen, om te voorkomen dat hij straks toch net te krap zou worden. De onderdelen van de sweater heb je zo overgenomen en de boordjes moet je zelf even tekenen; vergeet de naadwaarde niet toe te voegen! Een grote quiltliniaal of ruitjespatroonpapier is hiervoor heel handig. Ik heb de trui helemaal met de lockmachine in elkaar gezet. Om het mijzelf makkelijker te maken heb ik de werkvolgorde ook iets aangepast.

Ik naaide eerst de schoudernaden – vergeet het naadbandje op de schouderlijn niet – daarna de mouwen in het armsgat. En toen aansluitend de zijnaad en de naad van de mouw in een keer. En als laatste de boordjes. Ik heb gekozen voor een gebreide ‘Organic Slub Jacquard’ van Mind the Maker, een dunne soepele jersey, met dezelfde kleur boordstof, wat een heerlijke zomerse trui heeft opgeleverd. De lila kleur draagt ook bij aan de zomerse look.

Zwierige rok #12

Rok 12 is een simpel patroon, waarvan je zelf de delen moet tekenen. Één lange strook voor de tunnel in de taille en voor de rest bestaat de rok uit acht maal een rechthoek. Er staat een klein foutje in het blad. In de tekening op bladzijde 27 staat dat je de tunnel één keer moet knippen maar in de werkbeschrijving op bladzijde 48 staat twee keer knippen. Twee keer knippen dus, dan passen de rokdelen precies aan de tunnel.

Als je snel een leuke rok wil, laat je het hierbij, maar ik heb er zelf ook nog zakken in gestikt.

Ik tekende een rechthoek van 20 x 30 cm, en schetste daar een mooie ronding van de zak in. De meesten van jullie zullen al wel eens een zak in de zijnaad genaaid hebben. Er staat een duidelijke uitleg in Hét handboek voor zelfmaakmode van Knipmode, maar ook online zijn er verschillende filmpjes over te vinden.

In de beschrijving van de rok staat dat je de naden twee keer kunt doorstikken nadat je ze gestikt hebt, of met een Engelse naad kunt afwerken. Ik heb gekozen voor het doorstikken. Ik heb 1,5 cm naad aangeknipt en eerst met de naaimachine gestikt. Daarna heb ik de naadwaarde samen afgewerkt met de lockmachine. Na het strijken van de naden – naar één kant – kon ik beginnen met doorstikken. Ik heb daarvoor een kantstikvoet gebruikt, (Husqvarna Viking) met geleider in het midden, ook wel stitch in the ditch-voet’. Bij Bernina is dat voet nummer 10. Na het doorstikken van alle naden, wat best een flinke klus is, zet je de tunnel eraan, elastiek erdoor en klaar! Ik heb het elastiek ook nog doorgestikt op de zijnaden; zo voorkom je dat het gaat draaien.

Nog een aandachtspuntje: de rok bestaat uit ontzettend veel stof. De omtrek van maat M is 2.40 m (8 x 30 cm). Ik was bang dat het te propperig ging worden bij de taille, maar dat viel gelukkig mee. Kies wel echt een dunne soepele stof. Ik gebruikte ecovero (viscose) linnen van Mind the Maker, Ivy Brush Indigo Night, een heerlijk soepele kwaliteit, met als resultaat een luchtige en zwierige rok.

Je zou de rok ook uit zes patroondelen van 30 cm kunnen maken, voor iets minder stof in de taille. En de details – zoals het dubbel doorstikken van de banen – zijn mooi, maar met de stof die ik gebruikte is het helaas niet goed zichtbaar.

Asymmetrische top #3

Het derde kledingstuk werd top 3 uit deze editie. Deze top heeft een leuk asymmetrisch halsdetail, met een vouw aan de voorkant en striklinten aan de achterkant. Ook voor deze top moet je een aantal patroondelen zelf uittekenen. En vergeet niet om voor je begint de patroonlijn van de halsnaden verstevigen. Ik deed dat met vormband, dit is net iets soepeler dan naadband en makkelijker in een ronding te strijken.

Na het bestuderen en stap voor stap volgen van de beschrijving, is het gelukt de top in elkaar te naaien. Ik maakte eerst een proefmodel in maat 38. Ik vond deze net wat te ruim bij de armsgaten. Ondanks de ruimere armsgaten ga ik dit proefmodel ook echt wel dragen deze zomer. Maar de tweede top maakte ik een maat kleiner (36) en die zit mooi aangesloten bij de armsgaten.

Bij het proefmodel had ik wat moeite met de splitreep op het achterpand; ik kreeg hem niet mooi plat aan de binnenkant. Bij de tweede versie lukte dat beter, nadat ik de splitreep eerst op vorm had gestreken. Sowieso is het belangrijk dat je de splitreep schuin van draad knipt anders krijg je het helemaal niet voor elkaar.

Bij stap 10 in de werkbeschrijving gaat het over ‘het teken’. Dit is het driehoekje op het patroonblad, op de aangeknipte halsbies, de losse halsbies én ter hoogte van de schoudernaad. Je vouwt de aangeknipte halsbies dubbel vanaf middenvoor en zorgt dat het knipje van ‘het teken’ op de linkerschoudernaad komt. Daar knip je de naadwaarde in; zo kan je de aangeknipte halsbies vanaf de schoudernaad aan de achterhals vastzetten.

In de beschrijving gaat het over de andere halsnaad A. Dat was even puzzelen, spelden, rijgen, goed kijken, maar het is me gelukt!

De losse halsboord stik je vanaf rechtsachter naar de linkerschouder; hiermee stik je gelijk de aangeknipte halsbies vast.

En dan als laatste het afwerken van de armsgaten en de zoom. Bij de armsgatbiezen is het opnieuw belangrijk dat de biezen schuin van draad zijn én dat je voldoende knipjes geeft in de naadwaarde; zo kan je de biezen mooi plat naar binnen strijken en doorstikken.

Heb je nog vragen over de werkwijze van deze top, ik heb veel foto’s tussendoor gemaakt, te veel om in deze blog te zetten, maar je mag mij altijd contacten via Instagram. Je kan je vragen ook stellen aan Bianca, de coupeuse van Knipmode, coupeuse@newskoolmedia.nl

Nu heb ik samen een mooi zomerse set en zelfs het T-shirt (#KM23maart20) uit de vorige editie past er qua kleur perfect bij… Is dit het begin van een Capsule Wardrobe? Wie weet!

Tot de volgende blog!

Liefs Suzan