Alles over Lycra
Lees hier alles over het stikken van rekbare stoffen.
Alles over Lycra
Werken met Lycra klinkt veel moeilijker dan het is. Als je eenmaal de draadspanning van je naaimachine goed ingesteld hebt – de juiste naald erbij – dan draai jij je hand er niet meer voor om!
Sporttop 19 – Knipmode 4, april 2023
Lycra naaien
De sportitems uit Knipmode 4, april 2023 zijn deels genaaid met een coverlocksteek. Die geeft aan een kant een dubbel stiksel, aan de achterkant een lockstiksel. Een lockmachine is sowieso een goede aankoop als je vaak met rekbare stoffen werkt. Maar ook een gewone naaimachine is vaak voorzien van een tricotsteek: daarmee maak je een naad waar na het stikken wat rek in zit. Heb je geen tricotsteek? Naai dan met een flauwe zigzagsteek. Probeer de steken uit op een proeflapje.
Meer tips voor het werken met Lycra
- Als de panden of de naden te sterk omkrullen bij de randen gebruik dan plakband om dat tegen te gaan.
- Eventueel kies je een wat dunner polyester garen. En handig: er is ook elastisch naaimachinegaren te koop (Gütermann, via fournituren.nl). Zeker voor sportkleding is dat een aanrader.
- Voor deze rekbare stoffen gebruik je een speciale naald: een stretchnaald (Schmetz) met een extra afgeronde punt, zodat er geen laddertjes in de stof kunnen ontstaan. Gebruik dikte 65.
- Gebruik liefst ook wat dunnere spelden.
- Bij rekbare stoffen stik je naden en zomen meestal door met een tweelingnaald. Die naait in een keer twee evenwijdige stiksels. Bij dit stiksel knapt de draad minder snel. Houd bij het stikken met de tweelingnaald de goede kanten van de stof boven in plaats van de achterkant.
Dit is Lycra
Officieel is Lycra een merknaam voor zogenaamde polyurethaan-elastomeergarens; heel rekbare garens van een synthetisch rubber. Andere merknamen voor dit soort garens zijn Elastan, Dorlastan en Spandex. Deze kunstmatig gemaakte elastomeergarens (stretchgarens) hebben een enorme rekbaarheid van wel 500 tot 700 procent!
Comfortabel en vormvast
Lycra en andere stretchgarens worden in een stof altijd (onzichtbaar) verwerkt in een mix met andere garens en grondstoffen. Een stof bevat nooit 100 procent Lycra. Een paar procent Lycra of Elastan, ook wel elastaan genoemd, is al genoeg om het draagcomfort van de kleding enorm te verbeteren. Een ander voordeel is dat de stof vormvaster is en dus veel minder snel lubbert.
Bi-stretch
Tegenwoordig wordt een goede sportkledingstof gewoon Lycra genoemd; het is meestal een heel fijn gebreide, synthetische (polyamide of nylon) stof met minstens 10 procent Lycra erin. Meestal rekken deze stoffen in de lengte én de breedte: bi-stretchstof. Ideaal om dicht op de huid te dragen.
Sportlegging 20 – Knipmode 4, april 2023
Spoelen & wassen
Stretchstoffen met veel Lycra erin kunnen niet goed tegen chloor, zeep en hoge temperaturen. Dus spoel badkleding na het zwemmen meteen uit. En was je sport/badkleding niet warmer dan 30 graden met een fijnwasmiddel.
Historie
Lycra werd uitgevonden in 1958 en dat leidde al snel tot de ontwikkeling van mooie nieuwe stoffen. Zoals nieuwe badkledingstoffen die de oudere zware stoffen vervingen. Ook in de sportwereld werden stretchgarens al snel heel veel toegepast. De nieuwe materialen waren sterker en beter bestand tegen lichtinvloeden en verouderingsprocessen. Voor die tijd werd voor de rekbaarheid in stoffen gebruik gemaakt van het natuurlijke rubber. Dat had minder rek dan de nieuwe kunstmatig gemaakte stretchgarens. En er was een dikkere draad nodig om dezelfde sterkte van de stof te verkrijgen. Vandaar dat de stoffen veel dikker en zwaarder waren.
Wil je zelf aan de slag gaan met de sportswear patronen uit Knipmode 4, april 2023? Shop deze uitgave bij een winkel bij jou in de buurt of bestel online in onze webshop.
Sporttop 19 – Knipmode 4, april 2023