Naaitips voor beginners!
Er gaat niets boven het maken van je eigen kleding of die van je kinderen. De mooiste kleding naai je namelijk zelf! Je kiest het perfecte patroon, bepaalt de kleur en selecteert de juiste stof, met of zonder dessin. Én met wat meer ervaring geef je misschien ook wel een eigen draai aan het patroon. Zo creëer je zelf de meest unieke outfits. Kriebelt het al om te starten met naaien? Met deze naaitips voor beginners ga jij vliegend van start.
Tip 1 / Zorg voor de juiste materialen
Een scherpe stofschaar, een papierschaar, rechte spelden, naalden, naaigaren, een strijkijzer en natuurlijk een naaimachine. Dit zijn de basisbenodigdheden om te kunnen starten met naaien. Een tip voor je stofschaar: knip er nooit (patroon)papier mee. Dit zorgt er namelijk voor dat je schaar bot wordt. Daarnaast raden we aan om te beginnen met een katoenen stof. Het werken met rekbare stretchstof of soepele stoffen maakt van een gemakkelijk patroon soms toch een ingewikkeld project.
Nieuwe fournituren nodig? Haal het in huis bij fournituren.nl
Tip 2 / Leer je naaimachine kennen
Om te starten met naaien is het handig om precies te weten hoe jouw naaimachine werkt. Het is belangrijk dat je je machine helemaal snapt. Dat maakt het naaien ook een stuk fijner! Lees daarom goed de bijgeleverde gebruiksaanwijzing of ga op zoek naar tutorials en artikelen op internet. Er zijn talloze voorbeelden te vinden die je precies laten zien hoe jouw naaimachine in elkaar zit. Dus kijk, lees en probeer! Dat voorkomt irritaties en teleurstellingen.
Tip 3 / Test de instellingen
Het begint met het instellen van jouw machine. Zodra je het juiste materiaal hebt gekozen voor je nieuwe naaiproject, moet je ervoor zorgen dat de instellingen van je naaimachine correct zijn. Met de juiste steeklengte en draadspanning krijg je de mooiste naden. Ook het kiezen van de juiste naaimachinenaald is belangrijk. Elke stof vraagt om een andere naald! Wanneer je een patroon uit de stof hebt geknipt houd je altijd wat restlapjes over. Deze lapjes zijn ideaal voor het maken van proefstiksels om zo de instellingen van je naai- of lockmachine te controleren. Vooral bij dunne, soepele of rekbare stoffen is het belangrijk om te zien wat er gebeurt met de stof als je stikt. Check je dit vooraf even, dan kan het je veel uithaalwerk schelen!
Tip 4 / Leer recht te naaien
vierkanten en cirkels met een donkere pen. Vervolgens ga je zonder garen in de naaimachine deze lijnen precies volgen. Je ziet in het papier dat de naald een spoor van kleine gaatjes achterlaat. Zo kun je precies zien of je recht naait. Start met de rechte lijnen, vervolgens de vierkanten en als laatste de cirkels. Deze zijn een uitdaging! Naai je voor het eerst een lijn met een hoek? Zorg ervoor dat je tot aan het einde van de lijn naait, eindig met de naald in het papier en doe het voetje omhoog. Draai vervolgens je A4 en plaats het voetje terug om verder te naaien. Zodra je dit onder de knie hebt, herhaal je de stappen op verschillende stoffen. Oefening baart kunst!
Tip 5 / Afwerking van de naden
Kleding maken is naden stikken. Niets doe je zo veel als dat! Niet onbelangrijk dus om te kiezen voor de juiste afwerking van de naden, zodat je stof niet gaat rafelen. De keuze van afwerking hangt ook af van je stofkeuze. Je kunt ze op verschillende manieren afwerken, zoals met een zigzag- of locksteek, maar ook het knippen met een kartelschaar is een fijne optie. Voor ongevoerde blazers, jasjes en jassen is het afwerken met biaisband een mooie en luxe manier. Daarnaast zijn er nog verschillende soorten naden, zoals de Engelse naad, de kapnaad, de jeansnaad etc. Waardoor er geen rafeltjes meer zichtbaar zijn. Je kunt ze ook nog doorstikken op verschillende manieren om het kledingstuk te verfraaien.
Tip 6 / Maak een proefmodel
Voordat je begint aan je nieuwe kledingstuk is het verstandig om voor de zekerheid een proefmodel te maken in een soortgelijk, maar goedkoop, uni materiaal. Dit hoef je niet af te werken en zakken en andere details kun je laten vervallen. De opgestikte delen en de plaatsing van de zakken teken je wel met textielkrijt of potlood op je proefmodel. Dit doe je om de pasvorm te controleren en te kijken of de details op een logische plaats zitten. Pas waar nodig het patroon aan of neem een andere maat. Nu kun je starten met je naaiproject! Oh en nog een belangrijke tip; was van tevoren je gekozen stof om zo eventuele krimp achteraf te voorkomen.
Wil je graag meer naaitips? Bekijk dan hier onze handige Knipmode tutorials via ons YouTube-kanaal!
Karla van Duijvenvoorde zegt
Een tip voor je stofschaar, knip er nooit papier mee zoals bv je patroon uitknippen
Sofie Apers zegt
Beste,
Ik zou het lijstje graag aanvullen! Ik heb namelijk al veel problemen gehad met de naald, zorg er dus altijd voor dat je naald is aangepast aan de stof, zo vermijd je onregelmatige steken, lussen, en andere problemen waarvan je niet meteen de oorzaak terug vindt.
Groetjes, Sofie
aldine heynis zegt
Mijn tip is om een stofje van te voren te wassen, voor eventuele krimp achteraf te voorkomen, het verminderd teleurstellingen.
miranda zegt
ik heb nog leren omgaan met een naaimachine van mijn vader hij is een oud schoenmaker. die heeft me rechte lijntjes leren naaien op lijntjes papier en bochtjes getekend op papier zonder draad en lukte dat goed mocht ik met stof aan de gang en draad en toen ook meteen geleerd hoe je de machine instelt. ik maakte als kind zijnde altijd met de hand kleertjes voor mijn barbie’s nu jaren later maak ik al een dikke 10 jaar kleding voor mezelf en mijn man. ik koop nog maar zelde kleding ik ga nu op stap voor de leukste stofjes en frutseltjes
yvonne zegt
Ben ook weer begonnen Het is leuk iets te maken wat een ander niet heeft En het scheelt in de portmonnee
Mimi zegt
Ik krijg een naaimachine cadeau terwijl ik met mijn 34 jaar nog nooit zo’n ding heb aangeraakt….Help!!!!!
Diana zegt
Is er geen naaischool/knipcursus in de buurt? Vaak is het mogelijk daar eerste hulp te krijgen 😜
Finy zegt
Niet helemaal voor beginners……… maar om een mooi binnenkantje te krijgen kan je eerst de beide zijden aan de buitenkant dichtnaaien vlak langs de stof. Dan omdraaien en aan de binnenkant weer de beide zijden (die al dicht zijn )naaien. Dan krijg je aan de binnenkant een soort van zoom zonder dat je die dan af hoeft te werken. Eerst op een lapje proberen!
Ilse zegt
Hoeveel cm reken je dan bij het patroon als je deze techniek toepast?
anja zegt
doorgaans kleine centimeter meer, voor het beste resultaat even op een klein stukje van de stof die je gaat gebruiken , uitproberen , hou met rondingen rekening dat je die ook netjes inknipt
Kate zegt
Ik heb een vraag en kan het nergens vinden. Als je je patroon over neemt op de stof, moet dat dan op de buiten of op de binnenkant van de stof?
Marjan zegt
Ik doe het altijd aan de goede kant van de stof. Als je met een printje of structuur hebt. Maar soms moet je het patroon aan” verkeerde ” kant op de stof leggen. Word vaak ook wel aan gegeven, bont stof is een stof die je aan de verkeerde kant patroon legt en knipt.
Gaby zegt
ik naai al 50 jaar en leg altijd de goede kant van de stof naar de binnenkant de minder mooie kant ligt dan boven,
daar leg ik het patroon op.Bij de meeste stoffen zit de mooie of goede kant van de stof aan de buitenkant zodat je de stof
eerst andersom moet vouwen voor het knippen.Veel succes.
sara zegt
Probeer zoveel mogelijk binnenste buiten aan elkaar te naaien. Zo zie je schoonheidsfoutjes het minst.
Een voorbeeld. Je wilt een riem of cord maken. Knip je stof. Leg deze met de buitenkant op elkaar en naai dit dan.Zorg dat je in het midden 5 cm open laat staan. Vouw je stof naar binnen en met de achterzijde van een potlood kun je de stof aan de boven en onderkant naar boven duwen. Nu heb je riem of cord met de goede stof aan buitenkant en hoef je alleen nog de 5 cm te naaien.
Beginners tips:
– Gooi nooit je hele voet op het pendaal. Maar met de bal van je voet (dus alleen je tenen) aan de onderkant van je pendaal duw je hem. Zo heb je minder kracht en stik je langzaam.
– Je garen in je naald stoppen maar lukt niet goed. Gebruik een stukje wit papier en doe dit achter je naald. Als je nu je garen in je het oog van je naald stopt gaat het een stuk makkelijker om hem in te krijgen.
– Gebruik je voetje als maat om te stikken. Kijk goed in het midden of hij recht blijft.
Er zijn tegenwoordig ook magnetische naad gids. Google er maar een op. Het zorgt dat je recht blijft naaien.
Een magnetische zoomgids die zich vasthecht aan de stikplaat en hulp bij het naaien van nauwkeurige naden bv. 1.5cm. Kost een paar euro.
lut snoeckx zegt
is niet aan te raden bij een electronische machine. staat te dicht bij de electronica de magneet verwart de electronica
Bauwens Francine zegt
Beste,ik ben een beginner met de naaimachine!Om wat te oefenen wil ik een slaapkleedje,dat vooraan over de ganse lengte dicht gaat met knopen,gedeeltelijk dicht stikken.Moet ik op de mooie kant stikken dus rechter kant van de stof,of mijn slaapkleedje binnenstebuiten draaien en daar stikken.Wat is hier het beste en het mooist?
Hartelijk dank,bauwens francine
Emma Uitterhoeve zegt
Als het lastig is om te bepalen wat de goede kant van de stof is, voel dan aan de rand (de “zelfkant”) van de stof. Hier zitten meestal kleine gaatjes, waar de stof op kleine naaldjes is geprikt bij het maken van de stof. Daar waar de gaatjes voelbaar zijn, is de “bovenkant” en dus de goede kant van de stof.
In de meeste gevallen zullen de patroondelen op de verkeerde kant van de stof gelegd moeten worden. Leg de stof met de goede kant naar binnen en leg het patroon deel erop, om 2 patroondelen in 1x te kunnen knippen.
Bij het naaien zullen de stofdelen ook meestal met de goede kant op elkaar aan elkaar genaaid moeten worden. Als je het kledingstuk dan naar buiten keert, zie je de naad niet zitten. De naad aan de binnenzijde moet wel nog afgewerkt worden.
Lees altijd de patroonbeschrijving er goed op na, soms moet iets anders gedaan worden dan gangbaar is.
J.Franken zegt
Belangrijkste tips: Vóór je begint … KIJK en LEES! Kijk naar de foto’s van een patroon, lees het patroon en de beschrijving goed door. Dan weet je wat je kunt verwachten, welk materiaal je nodig hebt, hoe je de machine instelt ed. Zijn er zaken onduidelijk? … Probeer het eerst met een proeflapje uit. Zorg dat je al het materiaal in huis hebt. Niets zo vervelend als bezig zijn met een werkstuk en er tijdens het werk achter komen dat je (door de kou) naar een winkel moet om iets te kopen wat je direct nodig hebt om het af te maken! Heb geduld … en geniet!
Sandy zegt
Mijn tip: ga op naailes! Helemaal niet ouderwets, maar juist gezellig. Ik heb bijna 15 jaar op les gezeten, het is dat mijn juf stopte, anders was gewoon doorgegaan. Maar met kleding maken stop ik nooit.
José Baas zegt
Meet de naden en zomen precies af en neem die breedtes ook voor het afnaaien, dan is de afstand altijd goed zoals je hem ook afgemeten hebt.
Coos zegt
Ik heb steeds last van het breken van de draad als ik met de naaimachine naai. Ik heb begrepen dat het aan de kwaliteit van de draad kan liggen. Weet iemand misschien wat goede merken naamachinegaren zijn?
ina zegt
Coos ,het kan ook aan de spanning van de naaimachine liggen,boven op is dat te regelen.
Amy zegt
Ik had dat probleem ook. Daarom 4 jaar de naaimachine niet meer aangeraakt. Vandaag naar de Singerwinkel geweest en wat bleek? Er zat een braampje aan de naald. Nieuwe naald erin en het is opgelost.
Sonja zegt
Heeft iemand een tip hoe ik kleine rondjes kan naaien? Ik wil poppengezichtjes maken van ca twee cm doorsnede er moet een mini neusje aan de zijkant komen. Hoe doe ik dit het best op de naaimachine? Al veel geprobeerd maar krijg het niet mooi rond gestikt…
Hilde zegt
Maak misschien eerst een mal en stik daar rondom , proberen waart denk ik .
succes 🙂
Sonja zegt
Dank je, ik blijf het proberen maar er komen steeds hoekjes😡
Sjaak Ermes zegt
Ik zit ook veel aan de naaimaschiene maar heb een probleem met dingen rondnaaien of wel aplecatie’s aanbrengen van de zelfde stof.Misschien heeft u voor mij een paar tips waar ik wat mee kan doen.Recht toe en recht aan is geen probleem maar rond lukt mij niet om dat mooi strak te krijgen.Mijn hobby is vliegeren en vliegers maken vandaar dus.met vriendelijke groet Sjaak Ermes.
Elfriede zegt
Ik wil graag de patronen uit de knip leren uit te knippen! Ik zie door de bomen het bos niet meer soms wordt ik er dizzy van!
kan het ergens in de omgeving van Leiden/Leidderdorp. Wie wil mij helpen om hier inzicht in te krijgen?
jelle zegt
als je iets knipt met een stof schaar van bij boorbeeld een oud shirt knip het dan altijd binnense buiten
groetjes jelle van lange