KNIPtip | Naaldsoorten
Het kiezen van de juiste naald is essentieel. Lees hier alles over de verschillende soorten.
Essentieel voor mooi naaiwerk zijn uiteraard de naaimachine-naalden. We geven je een overzicht van de verschillende naaldsoorten en diktes en de toepassingen ervan.
TIP Kies bij de dikte van de stof en de stofsoort, leder of suède de juiste naaimachinenaald. Er zijn namelijk verschillende machinenaalden die in dikte variëren van 60 tot 120.
Jeansnaald
De versterkte schaft voorkomt het breken van de naald en het overslaan van steken. De naald wordt toegepast op dichte, harde weefsels en alle zware stoffen als denim, velours; ook voor kunstleder en tafelzeil.
Tweelingnaald
Om twee stiksels naast elkaar te naaien (zoals bij de zijnaad van een broekspijp) en voor het eenvoudig zomen van tricot stoffen.
Stretchnaald
Door de vormgeving wordt het overslaan van steken voorkomen; deze naald is bedoeld voor alle rekbare en gebreide stoffen zoals jersey, tricot, joggingstof en interlock.
Leernaald
Deze naald heeft een snijpunt en wordt dan ook toegepast bij het naaien van leder, suède en kunstleder.
Wingnaald
Een naald met ‘vleugeltjes’ die grotere gaatjes maakt in dicht geweven stof als linnen. Het zorgt voor een decoratief ajoureffect op de stof.
Microtexnaald
Deze naald heeft een lange, zeer scherpe punt en wordt gebruikt bij alle fijne, delicate, micro- en zeer dichte weefsels zoals organza, zijde, chiffon.
Universele naald
Heeft een smalle bolvormige punt en is geschikt voor gewone geweven stoffen zoals linnen, katoen, synthetische weefsels.
Quiltnaald
Deze naald is geschikt voor quilts en patchwork om door meerdere lagen stof te kunnen stikken.
Topstitchnaald
Ook wel een (wol)borduurnaald, heeft een groot langwerpig oog voor het stikken met dik siergaren, wolgarens of meerdere draden.
Metallicnaald
Voor het stikken met fijn metaalgaren.
Fotocredits: sewingandcraftclub.com
Wil je meer informatie over het gebruik van de juiste garens, naalden en steeksoorten? Bekijk dan deze tutorial van Lotte.