Meer dan 3000 patronen
maak altijd iets unieks
Gratis verzonden
vanaf €20,- in NL
Veilig online
shop met het groene slotje
Snelle levering
binnen 2 tot 3 werkdagen
Fabric Friday | Lycra

Fabric Friday | Lycra

Eigenlijk is lycra niet de stofnaam maar een ingrediënt voor een stof. Maar als je het over die super elastische badpakken, bikini- of sportstof hebt wordt inderdaad vaak de term lycra gebruikt.

Wil je een bikini maken?

 

Voor het patroon van de blauwe bikini klik hier

Voor het patroon van de oranje bikini klik hier

Voor het patroon van de army bikini klik hier

Officieel is Lycra een merknaam voor zogenaamde polyurethaan-elastomeergarens; zeg maar heel rekbare garens van een synthetische rubber. Andere merknamen voor dit type garens zijn Elastan, Dorlastan en Spandex. Ook hier gaat het om elastomeergarens (stretchgarens) van polyurethaan, met een enorme rekbaarheid van wel 500 à 700 procent.

Stretchstoffen

Lycra en de andere stretchgarens worden altijd (onzichtbaar) verwerkt in een mix met andere garens en grondstoffen. Een stof bevat dus nooit honderd procent lycra. Lycra en Elastan, ook wel elastaan, genoemd, en andere elastische garens (elastomeren) worden tegenwoordig verwerkt in allerlei geweven en fijn gebreide stoffen. Bijvoorbeeld in jersey/tricot, sportstoffen, katoen, denim en zelfs in zijde.

Soms gaat het om luxe stretchstoffen waarin de stretchdraden omwonden zijn met heel fijn garen, soms zijn ze meegeweven in de stof. Vaak is maar een paar procent van de stretchgarens al voldoende om het draagcomfort van de kleding enorm te verbeteren. Nog een reden – naast rekbaarheid en comfort – is dat een paar procent elastaan in tricot er al voor zorgt dat de stof veel vormvaster is en minder snel lubbert.

Historie

Lycra werd al uitgevonden in 1958 en dat leidde al snel tot de ontwikkeling van mooie nieuwe stoffen. Zo verschenen er nieuwe badkledingstoffen die de oudere zware stoffen vervingen. De nieuwe badkledingstof was licht van gewicht en sneldrogend. Ook in de sportwereld vond de toepassing van stretchgarens meteen gretig aftrek.

De nieuwe kunstmatig gemaakte stretchgarens (elastomeren) waren sterker en duurzamer dan het natuurlijke rubber dat tot dan toe werd gebruikt. Natuurrubber heeft van zichzelf minder rek en is minder goed bestand tegen bepaalde chemicaliën, verouderings- en lichtinvloeden. En er is een dikkere draad nodig om dezelfde sterkte van de stof te verkrijgen, vandaar die dikkere badkledingstoffen van vroeger.

Badkledingstof

Tegenwoordig wordt een goede zwemkledingstof/badpakkenstof gewoon lycra genoemd; het is meestal een heel fijn gebreide synthetische (polyamide) stof met minstens tien procent lycra er in. In veel badkleding zul je zelfs rond de twintig procent lycra aantreffen. Meestal rekt deze stof in de lengte én in de breedte: het is een bi-stretchstof. Een goede badpakkenstof is heel ‘dicht’ van structuur, superelastisch, vormvast, heeft een mooie uitstraling en droogt snel. De ideale stof dus om dicht op de huid te dragen.

Lycra verwerken

* Een stretchstof met lycra of elastaan verwerk je met en lockmachine of stretchsteek zodat het kledingstuk rekbaar blijft.

* Als de panden of de naden te sterk omkrullen bij de randen gebruik dan plakband om dat tegen te gaan.

* Kies een gewone dunne naald. Of een speciale tricotnaald; deze heeft een bolle punt waardoor er geen laddertjes in de stof kunnen ontstaan.

Wassen

Stretchstoffen met veel lycra, elastaan of andere elastomeren er in zul je voorzichtig moeten wassen. Deze stoffen zijn, ook al worden ze gebruikt voor zwemkleding, niet goed bestand tegen chloor, zeep en hoge temperaturen. Dus na het zwemmen even in water uitspoelen, eventueel met heel weinig waspoeder. Niet lang en heet wassen dus, het is een gevoelige stof.

Ben je op zoek naar een goede lycra, kijk bijvoorbeeld eens op

kantjeboord-amsterdam.nl

bbms.nl

lingeriestoffen.nl

a.boeken.nl

 

Annet van Wamel