Je ziet deze stof weer vaker opduiken in de mode: Nickyvelours. Het is een kwaliteit met een zacht fluweelachtig oppervlak, vaak gemaakt uit puur katoen. Ook rekbare badstof duikt hier en daar op, een zachte stof met allemaal kleine lusjes. Het zijn prettige zomerstoffen voor vrijetijdsitems, zoals een vakantieshortje, sweater of kimonoachtig (strand)jasje.
Nickyvelours is een rekbare, vaak katoenen, velours. De achterkant ziet eruit als dikke tricot, de bovenkant heeft een zacht fluweelachtig oppervlak.
Badstof is een dik en zacht lusjesweefsel, zoals van handdoeken. De lusjes zijn erin gemaakt tijdens het weefproces. Je hebt badstof met lusjes aan één en aan twee kanten. Een andere naam voor badstof is frotté.
Je hebt ook badstof velours, zoals de zachte veloursachtige handdoeken; daarbij zijn de lusjes van de badstof eraf geschoren. En krijg je een zacht aaibaar oppervlak. De kwaliteit van badstof wordt onder meer bepaald door de dichtheid en de lengte van de lusjes. Hoe beter die is, hoe beter vochtopnemend en warmte-isolerend badstof is.
Behalve badstofweefsels zijn er ook badstofbreisels: rekbare badstof met een lusjesoppervlak. Dat is de kwaliteit die meer voor kleding wordt gebruikt.
In het verleden werd nicky velours veel toegepast voor babypakjes en sweaters. In de seventies zag je ook veel badstof (met dessin) in de mode. Beide kwaliteiten zijn ook nu weer meer gespot en heel leuk en geschikt voor zelfmaakmode, voor een zomers strandoutfitje; een simpele jurk, een short of vrijetijdsbroek met elastiek.
Nickyvelours aan de meter vind je in heel veel kleuren bij onder andere www.destoffenmadam.be
(kwaliteit: 80% katoen, 20% polyester)
Jurk van rekbare badstof (Rabens Saloner via www.orangebag.nl)
Jumpsuit (www.gestuz.com) van rekbare velours