Meer dan 3000 patronen
maak altijd iets unieks
Gratis verzonden
vanaf €20,- in NL
Veilig online
shop met het groene slotje
Snelle levering
binnen 2 tot 3 werkdagen
Fabric Friday | Denim

Fabric Friday | Denim

Praktisch iedereen heeft er wel wat van in zijn kast hangen: denim, of jeans, of spijkerstof. Het zijn drie termen voor een en dezelfde stof. Jeans is al decennialang een enorm populaire stof. Geen wonder, het zit heerlijk, staat stoer, is goed te wassen, is niet besmettelijk, en je hebt er lang plezier van.

Paul en Joe & Kenzo

Sumo & Vanessa Seward

Denim wordt niet alleen gebruikt voor stoere dagelijkse kleding maar is ook onder designers populair. Deze beelden zijn afkomstig uit de collecties najaar/winter 16 (vogue.com)

Geschiedenis
Levi Strauss introduceerde in de tweede helft van de 19e eeuw de spijkerbroek bij de goudzoekers in Amerika. Hij begon met het maken van sterke werkbroeken van canvas tentdoek. Toen hij door die voorraad heen was ging hij over op het indigo geverfde ‘Serge de Nîmes, (oftewel, keperstof uit de Franse plaats Nîmes). De naam van deze super sterke katoenen stof verbasterde tot ‘denim’. De blauwe indigo verfsoort die werd gebruikt, uit het Italiaanse Genua, heette in het Frans ‘bleu de Gênes’. En je raadt het al, dat werd verbasterd tot het huidige ‘blue jeans’, ofwel jeans.

Wat is spijkerstof?
Denim is een stevige 100 % katoenen stof. Typerend is de blauwe (of zwarte/grijze) voorkant en de lichte achterkant. Dit komt doordat er blauwe ketting- en witte inslagdraden bij het weven worden gebruikt. Denim is vanouds zo geweven dat er diagonale lijnen op de goede kant van de stof ontstaan: een keperbinding. Dat maakt het een mooi ‘dichte’ en stevige stof.

Er zijn volop spijkerstoffen te koop aan de meter, in allerlei variaties. Van stevig en donker (ongewassen) tot heel soepel vallend. Of meteen al met een verwassen uiterlijk. Ook is er tegenwoordig vaak een percentage lycra of elastaan in de spijkerstof verwerkt waardoor die een beetje rekbaar is. En ook zijn er viscose denim kwaliteiten te koop. Dat zijn extra soepele stoffen die bijvoorbeeld mooi zijn voor een overhemdblouse of jurkje.

Naaitips
*Voor dikke spijkerstof is het handig om speciale jeansnaalden te gebruiken, dan breekt de naald minder snel en naai je beter door dikke lagen stof heen; het zijn dan ook extra stevige naalden met een spitse punt (in dikte 90 of 100).
*Voor dunnere denim kwaliteiten voldoet een gewone naaimachinenaald. (dikte 70 à 80).
*Voordat je aan de slag gaat met spijkerstof is het slim de stof eerst te wassen want ze kan wat krimpen. Zeker een donkere (ongewassen) kwaliteit.