Bont, en liever gezegd nep bont, is natuurlijk een prachtig materiaal om mee te werken en fijn om te dragen tijdens de koudere dagen. Werken met bont is niet zo makkelijk als bijvoorbeeld katoen. Maar met een aantal tips en tricks moet het helemaal goed komen!
Het is aan te raden eerst een proefmodel te maken, bijvoorbeeld van een restje katoen.
Bont met een lange pool wordt altijd enkel geknipt en in één richting. Bont wordt met de vleug mee geknipt; de haartjes blijven bij een genaaid kledingstuk van boven naar beneden plat liggen. Het is belangrijk alle patroondelen uit dubbel papier
te knippen. Let op Knip rechter en linker delen en gebruik een goede scherpe schaar.
Leg de patroondelen op de verkeerde kant; gebruik eventueel extra lange spelden (48 mm lang). Teken met kleermakerspotlood de naden langs de buitenlijn van de patroondelen. Knip de delen aan de verkeerde kant uit; knip heel voorzichtig alleen in het weefsel en knip niet de haartjes door. Trek daarna heel voorzichtig de randen van elkaar.
Speld de naden met de goede kanten op elkaar; zet de spelden dwars op de naad. Rijg de naad aan weerszijden van de patroonlijn op elkaar; rijg met kleine steken. Stik de naad precies tussen de rijglijnen in en stik hierbij met de vleug mee; gebruik voor dikkere kwaliteiten een rolvoetje. Strijk de naad heel voorzichtig aan de verkeerde kant met weinig druk open; strijk hiervoor eerst op een proeflapje.
Haal de haartjes die in het stiksel zijn gestikt voorzichtig aan de goede kant met een stompe naald los.
Bij stoffen met lange bontharen, knip je om te voorkomen dat de naden door de haartjes te dik worden, na het stikken van de naad de bontharen voorzichtig van de naadbreedtes af.
Verder nog een aantal handige tips op een rijtje:
- Kies een makkelijk model zonder veel naden en details.
- Na het stikken van de naden kun je met een dikke naald de pluizen omhoog trekken, dan is de naad zo goed als onzichtbaar.
- Knoopsgaten maken in bont is bijna niet te doen; koop voor de sluiting bonthaken of grote drukkers die je er met de hand op naait.
- Haal alle pluizen uit je naaimachine als je klaar bent met het naaien van je bontje. En haal natuurlijk even de stofzuiger door je werkplek. De pluisjes zul je vast overal tegenkomen.
Eva zegt
“Het is belangrijk alle patroondelen uit dubbel papier
te knippen. Let op Knip rechter en linker delen en gebruik een goede scherpe schaar”
Ik snap niet waarom het dubbel moet. Waar heb je het voor nodig? En waarom linker en rechter delen? Moet er dan een naad door het midden lopen? Ik begrijp het niet. Kan je niet met de stofvouw werken? Moet bij het voor- en achterpand patroon de linker en rechterkant aan elkaar gezet/getekend worden?
Linda zegt
Omdat het waarschijnlijk niet handig is om door twee lagen stof heen te knippen. Maar ik heb dat wel gedaan. En met stofvouw gewerkt. Zo staat het ook afgebeeld in het patroon.
Eva zegt
Nog een vraag: hoe kan je de zomen afwerken met een huishoudnaaomachine? Ik heb geen lockmachine. Of worden ze niet afgewerkt?