Meer dan 3000 patronen
maak altijd iets unieks
Gratis verzonden
vanaf €20,- in NL
Veilig online
shop met het groene slotje
Snelle levering
binnen 2 tot 3 werkdagen
Wassen van spijkerstof – tips

Wassen van spijkerstof – tips

Knipmode augustus staat voor een belangrijk deel in het teken van ontwerpen die gemaakt zijn van spijkerstof. In mijn voorwoord beloofde ik in mijn volgende blog aandacht te besteden aan het wassen daarvan. De blauwe kleurstof -indigo – heeft namelijk als nadeel dat na veel dragen de stof op bepaalde stukken kan gaan vervagen. Wat velen misschien niet weten is dat spijkerstof een speciale behandeling nodig heeft als je de kwaliteit en kleur zo lang mogelijk wilt behouden. Daarom geef ik je wat tips!

Wassen van spijkerstof – tips
– Het beste is om spijkerbroeken apart te wassen. De kleurstof indigo kan afgeven en daardoor andere kledingstukken ongewenst van een blauwwaas voorzien.
– Draai de spijkerbroek altijd eerst binnenstebuiten voordat je de spijkerbroek in de wasmachine stopt.
– Er zijn tegenwoordig speciale wasmiddelen voor spijkerbroeken die ik je zeker aan kan raden.
– Niet alle spijkerstof is geschikt voor het gebruik van wasverzachter..
– Meestal wordt spijkerstof op 30 graden gewassen. Bij hogere temperaturen kan ze krimpen.
– Stop jeans niet in de droger als je verkleuring en krimpen wilt voorkomen.
– Om verkleuring tegen te gaan kan je normaal keukenzout toevoegen aan de was (ongeveer een ¼ van een kopje). Zeker bij de de eerste paar keer van het wassen is dit aan te raden. Ook kan je voor het kleurbehoud de broek met azijn wassen of laten weken. Dit zorgt ervoor dat de kleur niet zal vervagen.

WassenSpijkerstof_1

Tja en dan zijn er natuurlijk liefhebbers die het juist leuk vinden als je kan zien dat de jeans gedragen is en hier en daar verkleurd of slijtageplekken vertoont. In de confectie wordt daar met allerlei wassingen en techniek op ingespeeld met kwaliteiten als:

Stone washed
De jeans wordt gewassen met stenen. Deze zogenaamde bimstenen zijn licht van gewicht en hebben een ruwe oppervlakte. Tijdens het wasproces schuren deze stenen de toplaag van de jeans af wat de stof een briljante wassing geeft.
Dirty
De stone-washed jeans wordt overgeverfd zodat het effect van een dirty, gebruikte stof, wordt bereikt.
Used
Op de jeans zijn slijtplekken/vlakken gemaakt, die de jeans een gedragen uitstraling geven. Om dit te bereiken wordt de jeans gezandstraald of gebleekt op de vlakken waar men dit resultaat wil bereiken.
Crashed
Wil zeggen dat de jeans op naden opzettelijk voor het wassen stuk is gemaakt en zo na het wassen een natuurlijk doorgesleten effect krijgt.

Groetjes, Peggy
Hoofdredacteur Peggy Weijergang