Fabric Friday | Lyocell/Tencel
Soepelvallende geweven stoffen zijn veel gespot in de nieuwe modecollecties. Zo kom je namen tegen als viscose/rayon, cupro, Lyocell/Tencel en Modal. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Het zijn allemaal stoffen op natuurlijke basis, zodat ze heerlijk dragen in de lente en zomer.
Stofjes van www.thefabricstore.co.nz, kwaliteit rayon crêpe
Waarin deze stoffen nog meer overeen komen: ze zijn alle gemaakt van houtvezels (cellulose). Net als viscose. Dat wil zeggen, van houtsnippers wordt ‘houtpulp’ gemaakt met behulp van oplosmiddelen. De pulp wordt geperst door een soort douchekop, met minuscule gaatjes. Zo worden op een kunstmatige manier garens gemaakt. En daarvan worden stoffen geweven.
Dat geldt ook voor Lyocell dat onder de merknaam Tencel door de Oostenrijkse firma Lenzing op de markt gebracht wordt. Typerend voor Lyocell: het heeft een luxe uitstraling, lijkt een beetje op zijde en is beter vochtopnemend dan katoen. Het kenmerkende verschil zit hem bovendien in het productieproces; dat is milieuvriendelijker dan dat van viscose.
Bij viscose (ook wel rayon genoemd) worden milieuonvriendelijke oplosmiddelen gebruikt om de houtsnippers op te lossen en er pulp van te maken, namelijk: natriumhydroxide, koolstofdisulfide en zwavelzuur. Er ontstaan ook schadelijke bijproducten. Koolstofdisulfide bijvoorbeeld is schadelijk voor de gezondheid en licht ontvlambaar. Deze nadelen heeft men bij Lyocell ondervangen door een nieuw oplosmiddel (N-methylmorfoline-N-oxide) te gebruiken. Bovendien worden de oplosmiddelen teruggewonnen doordat het afvalwater-met de oplosmiddelen erin- wordt hergebruikt.
De eigenschappen van Lyocell komen over het algemeen overeen met die van viscose, maar de sterkte in natte toestand is beter en de vezel kreukt minder. Je kunt deze stof wassen op een fijn wasprogramma.
Lees hier meer over modal en cupro
*Bronnen onder andere Wikipedia, Detex, Brandmission.nl