Fabric Friday | Wolvilt of gekookte wol
We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens een mooie wollen trui niet helemaal goed gewassen waardoor hij vervilt raakte: gekrompen en dikker was dan voorheen. Dat is natuurlijk een ongewenst effect…
Maar soms wordt dat vervilten bij stoffenproductie en in de mode expres gedaan. Om een stof dichter en compacter te maken en dus warmer en beter bestand tegen regen en wind. Dan heet de stof bijvoorbeeld gekookte wol, ook wel wolvilt of gewassen wol genoemd. Deze stoffen worden niet zo zwaar vervilt als die verkeerd gewassen trui. Soms zelfs maar licht. Een andere term voor dat vervilten (laten krimpen) van de wol is ‘vollen’.
Gekookte wol
Zo is flannel een wollen stof die licht gevold/vervilt is. Ideaal voor een mooie rok of een (colbert)jasje. Deze stof heeft die mooie stylish uitstraling van wol, draagt lekker warm maar is ook soepel en niet te dik.
De dikkere wolvilt of gekookte wollen stoffen die je tegenwoordig doorgaans aan de meter koopt, die kunnen geweven maar ook gebreid zijn en worden veel gebruikt voor vesten en jasjes.
Een voorbeeld van een dikke klassieke wollen stof – een gladde stof die vanouds veel gebruikt werd voor jassen- is loden. Deze stof is stevig gevold. En daarna geborsteld in een richting. Daardoor heeft hij, als je er met de hand overheen gaat, ook haartjes in één richting. Dat staat niet alleen mooi wollig en warm maar daardoor is deze stof ook beter waterafstotend en winddicht.
Wat vervilten is? Wollen vezels hebben voor het oog onzichtbare schubben. Onder invloed van warmte en wrijving klinken die schubben in elkaar. Zo krimpt de wol en wordt hij compacter, steviger én warmer. Eenmaal vervilt blijft de wol altijd vervilt.
Knipmode september (2016), jasje 10, gemaakt van gekookte wol met stretch van Nooteboom
Ook in Knipmode augustus (2017) vind je kleding gemaakt van wolvilt, zoals vest (13)
en jasje (14).