Meer dan 3000 patronen
maak altijd iets unieks
Gratis verzonden
vanaf €20,- in NL
Veilig online
shop met het groene slotje
Snelle levering
binnen 2 tot 3 werkdagen
Lesstof | Imitatieleer

Lesstof | Imitatieleer

Imitatieleer is hot dit najaar! Het is in steeds hoogwaardiger én rekbare kwaliteiten te koop, en is minstens zo’n mooi optie voor zelfmaakmode als echt leer. Bovendien is het verkrijgbaar in de nieuwste trendkleuren.

Wat is kunstleer?
Imitatieleer is een stof die je aan de meter koopt en die op leer lijkt. Ook wel kunstleer of skai genoemd. Skai was oorspronkelijk een merknaam voor imitatieleer (sinds 1958). De naam werd zo bekend dat het een synoniem is geworden voor kunstleer. Kunstleer is een kunststof die is aangebracht op een ondergrond van textiel. Die ondergrond kan geweven of gebreid zijn. In de kunststoflaag kan een leernerfmotief zijn gemaakt waardoor het net echt lijkt. Of bijvoorbeeld een slangenleermotief. Het kan ook gekleurd zijn of metallic glans of glitter hebben. De middelste rok is van imitatieleer. (Het model komt uit Knipmode oktober 2020).

Nieuw: gewassen stretchleer
Nieuw zijn de superstretchkwaliteiten imitatieleer en -suède die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Zo is er dit najaar Air Washed Leather met een gewassen nonchalante look (het pak op de foto rechts, uit Knipmode september 2020, is hiervan gemaakt). Het heeft een warmeluchtbehandeling ondergaan waardoor het extra soepel en zacht is. ‘Dit kunstleer heeft bovendien aan een kant een leerlook, aan de andere kant een suèdelook, dus je kunt het aan beide kanten gebruiken’, aldus Eddie Lahaije van stoffenzaak Textielstad. ‘Doordat het zo soepel is, is het niet alleen geschikt voor aansluitende kleding maar juist ook voor ruimvallende modellen.’ Dit najaar in de nieuwste trendkleuren verkrijgbaar is ook Stretch Imitatie Leder. Een iets zwaardere kwaliteit. Daarbij zijn er volop rekbare suèdelook-kwaliteiten zoals het bekende Suèdine en Velvet Suède.

KNIPtips
*
Gebruik voor de rekbare kwaliteiten een Microtex-naaimachinenaald dikte 70. Voor stevige (niet-­rekbare) skai een gewone naald dikte 80 of 90.
* Leg alle patroondelen in dezelfde richting want het imitatieleer/– suède kan een vleug hebben!
* Omdat er door spelden gaatjes in het imitatieleer kunnen ontstaan gebruik je extra dunne spelden of stofclips (of paperclips).
* Voor een getailleerd kledingstuk: maak eerst een proefmodel van katoen. Zo voorkom je dat je naadjes uit hoeft te halen en dat er gaatjes in het kunstleer ontstaan.
* Leg bij het uitknippen van de patroondelen zware voorwerpen/gewichtjes op het patroon, om het op zijn plek te houden, in plaats van het te spelden. Teken naden er rondom met kleermakerspotlood op. Geef tekens aan met kleermakerspotlood in plaats van rijgdraad.
* Schaf een speciaal Teflon glijvoetje voor je naaimachine aan. Dat naait makkelijker over het soms stroeve imitatieleer. Of gebruik anders deze beproefde truc: leg een strookje patroonpapier over de naad. Stik daar overheen en scheur het papier als je klaar bent weg.
* Beter is het vaak om een gestikte naad in het imitatieleer niet te strijken. Vouw en duw hem open met de vingers. Of test het strijken op een proeflapje, zonder stoom en op een lage temperatuur. Doe dat aan de binnenkant van het nepleer en met een droge doek ertussen.
* Voor het afwerken of zomen van (kunst)leer bestaat bovendien speciaal dubbelzijdig zelfklevend tape.

(Rubriek uit Knipmode september 2020)