Van onze blogger Suzan | Warm winters laagje
"In de decembereditie staan weer veel mooie projecten. Maar die lekker warme bodywarmer ging het worden."
“Bodywarmer 8 uit het decembernummer leek mij een ideaal stuk voor in mijn altijd wat frisse atelier. Ik koos er een rekbare wollen stof voor, en dat vraagt om net wat andere naaitrucs dan bij een niet-rekbare stof.
EERSTE HULP BIJ STOFFEN KIEZEN
Tijdens het scrollen op Instagram, zag ik alweer de mooiste stoffen voorbijkomen bij nienke | bijtje. Dus ben ik snel op de fiets gesprongen om een kijkje te nemen in de winkel. Na veel twijfelen en een vriendin en dochter als hulplijn ingeschakeld te hebben, koos ik voor een mantelstof met wol: San Marco van Hilco. Dit was overigens niet de keuze van mijn dochter. Het model van de bodywarmer vindt ze leuk, maar de kleuren vindt ze niet echt mooi. Misschien maar goed ook, want anders zou hij weer bij haar in de kast belanden.
TIPS & TRICKS
Het model is eigenlijk niet zo moeilijk, het zijn maar een paar patroondelen met een duidelijke werkbeschrijving. Toch kan ik er nog wel wat over schrijven.
Ik heb een paar tips waaraan je kan denken, of wat onderdelen die je anders kan doen dan aangegeven. Ik gebruikte een gebreide stof, dus die is rekbaar. En ik heb de stof in de breedterichting gebruikt in plaats van in de lengterichting. Om het uitrekken tijdens het naaien en dragen tegen te gaan heb ik daarom de schoudernaden, halsnaad en armsgaten op de stiklijn verstevigd met naadband. Daarnaast heb ik de hele halsbies verstevigd in plaats van de helft. En ook de ceintuur heb ik verstevigd met dunne vlieseline.
DE VOERING
De stof is behoorlijk dik, dus het uitdunnen van de naden, zoals het ongelijk knippen van de naadwaarde en het wegknippen van de hoekjes, was een must.
Daarnaast heb ik de voering smal op de kant doorgestikt (aan de naadwaarde vast), zo ziet het er wat strakker uit en blijft de voering mooi op zijn plek zitten. Doordat ik dat ook bij de armsgaten had gedaan hoefde ik het stiksel op 3 cm van de kant – zoals het in de werkbeschrijving staat – eigenlijk niet te doen. Maar door het wél te doen – bij de armsgaten en zoom – kreeg de bodywarmer wel een stoerdere look.
Ook heb ik de voering bij de zoom 1 cm korter geknipt dan de buitenstof. Vervolgens heb ik de onderrand van de buitenstof eraan vast gestikt (deze lagen nog met de goede kanten tegen elkaar). In het midden heb ik een keergat opengelaten, groot genoeg om de hele bodywarmer door te kunnen wurmen. Altijd een leuk klusje. Na het keren kun je de zoom doorstikken op 3 cm van de onderrand, door de naad met de voering (de voering ligt omhoog). Hierdoor blijft er wat extra ruimte in de voering waardoor je er prettig in kan bewegen. Tegelijkertijd is hij korter dan de buitenstof waardoor hij niet onder de bodywarmer uit kan piepen. Als laatste naai je het keergat met de hand dicht en klaar is de bodywarmer.
DE CEINTUUR
Bij de ceintuur kun je de werkbeschrijving volgen zoals die in het werkschrift staat, maar voor dikkere stof raad ik je aan om het op de volgende manier te doen.
De eerste stap is hetzelfde als in het werkschrift, je stikt de korte zijde van de twee ceintuurdelen aan een kant aan elkaar, die strijk je open. Dan vouw je de ceintuur dubbel en stik je de lange zijde op elkaar; hierbij laat je de korte zijdes open én je houdt een keergat open aan de lange zijde. Vervolgens heb ik er een bezemsteel bij gepakt. Die heb ik in de lange tunnel gestoken om de naden open te kunnen strijken. Je krijgt ze extra plat door er een klapper bij te gebruiken. Vouw de ceintuur nu zó dat de open gestreken naad in het midden ligt, en dus niet aan de zijkant zoals je het normaal gesproken misschien zou doen. Je kunt de naden ook nog wat korter knippen. Als de naad mooi in het midden ligt kun je de korte zijdes dicht stikken, de hoekjes uitdunnen en de ceintuur door het keergat keren, hier gebruikte ik weer de bezemsteel voor. Het keergat naai je met de hand dicht met een treksteek/laddersteek. Strijk de ceintuur plat.
Daarna heb ik de ceintuur extra sierstiksels gegeven. Ik ben begonnen met doorstikken door de middennaad en voetjebreed naar links en rechts nog twee rijen ernaast. Zo krijg je een mooie platte ceintuur en zijn de stiksels goed verdeeld.
EINDRESULTAAT
De lusjes voor de ceintuur heb ik wel gemaakt, maar uiteindelijk niet op de zijnaden gestikt. Ik ben nog aan het twijfelen of ik de bodywarmer mét of zonder ceintuur leuker vind.
Wat denken jullie, met of zonder ceintuur?
Tot de volgende blog!”
Liefs Suzan
Ps. Ik draag de bodywarmer op broek 20 uit knipmode maart 2024.