Werken met imitatieleer
Leer en imitatieleer zijn opnieuw hot dit najaar. Omdat imitatieleer in steeds hoogwaardiger én rekbare kwaliteiten te koop is, is dit een minstens zo mooie optie voor zelfmaakmode als echt leer. Bovendien is het verkrijgbaar in prachtige nieuwe trendkleuren.
Skai / Kunstleer
Imitatieleer is een stof die je aan de meter koopt en die op leer lijkt. Ook wel kunstleer of skai genoemd. Skai was oorspronkelijk een merknaam voor imitatieleer (sinds 1958). De naam werd zo bekend dat het een synoniem is geworden voor kunstleer. Kunstleer is vanouds een kunststof die is aangebracht op een ondergrond van textiel. Die ondergrond kan geweven of gebreid zijn. In de kunststoflaag kan een leernerfmotief zijn gemaakt waardoor het net echt lijkt. Maar het kan ook een kleur hebben of metallic glans of glitter. Skai duidt tegenwoordig vaak op een steviger kwaliteit, geschikt voor jacks of meubelbekleding.
Stretchleer
Nieuw zijn de superstretchkwaliteiten imitatieleer en -suède met een nauwelijks van echt te onderscheiden uitstraling. In Knipmode 10, de editie van oktober 2024 vind je een kastanjebruin tweedelig pak, van stretch-imitatieleer met een mooie glans. En een trendy jurk met pofmouwen en lange aansluitende manchetten, gemaakt van vrij stevig imitatieleer met een folieprint. Ook is er een wintershort van een supersoepele stretchkwaliteit.
In Knipmode 11, de editie van november 2024 verschijnt een cool imitatieleren jack met zebraprint. Dit najaar zijn er sowieso veel nieuwe imitatieleerkwaliteiten verkrijgbaar. Van soepel en dun als een tweede huid, tot stevig; uni of bijvoorbeeld met een nerf- of kreukeffect. Kijk welke kwaliteit het beste bij jouw project en stijl past.
Tips & trucs
*Leg alle patroondelen in dezelfde richting want het imitatieleer/– suède kan een vleug hebben!
*Houd bij rekbaar imitatieleer ook rekening met de rekrichting.
* Leg de delen op de verkeerde kant van het leer. Hier kun je makkelijk de naadwaarde aangeven of ander tekens op zetten met kleermakerskrijt.
*Omdat er door spelden blijvend gaatjes in het imitatieleer kunnen ontstaan gebruik je extra dunne spelden of stofclips/’wonderclips’ of paperclips).
*Leg bij het uitknippen van de patroondelen zware voorwerpen/gewichtjes op het patroon, op de stof, om het op zijn plek te houden, in plaats van het te spelden. Teken naden er rondom met kleermakerspotlood op. Geef tekens aan met kleermakerspotlood of een knipje in de naadtoeslag in plaats van rijgdraad.
*Voor een getailleerd kledingstuk: maak eerst een proefmodel van katoen. Zo voorkom je dat je veel naadjes uit hoeft te halen en dat er gaatjes en beschadigingen aan het kunstleer ontstaan.
*Neem voor dunner imitatieleer een Microtexnaald, dikte 70. Ga je aan de slag met stevige (niet-rekbare) skai? Neem dan een gewone naald dikte 80 of 90, óf een speciale leernaald.
*Stel je machine in op een wat grotere steeklengte bij het stikken; met (te) kleine steken ontstaat er een soort perforatierandje waarlangs de stof makkelijk scheurt.
*Soms is het te stroef om het imitatieleer aan de goede kant te naaien. Schaf een speciaal teflonvoetje voor je naaimachine aan. Of gebruik deze beproefde truc: leg een strookje patroonpapier over de naad. Stik daar overheen en scheur het papier als je klaar bent weg.
*Voor het zomen (kunst)leder bestaat bovendien speciaal dubbelzijdig zelfklevend tape.
* Afwerken is niet nodig.
Extra naaitip
*Wil je de naden doorstikken en is het imitatieleer vrij dik? Duw de gestikte naad aan de binnenkant open en knip de onderste naad op 0,5 centimeter en de bovenste op 1,25 centimeter af. Vouw de naden naar één kant. De naden hoeven niet afgewerkt te worden. Stik de naad op de goede kant van het kledingstuk door.
Wassen & strijken
Voor de meeste nieuwe imitatieleer geldt: strijken kan op 1 of 2 stippen (aan de binnenkant). Leg een (pers)doek tussen de bout en het leer. Gebruik geen stoom. Handwas kan op 30 graden. Vraag het even na in de stoffenwinkel.
TIP Probeer het wassen en strijken altijd even uit met een proeflapje!