(Zwem)lycra
Werken met lycra klink spannender dan het is. Als je de slag eenmaal te pakken hebt, de juiste technieken en trucs weet, draai jij je hand er niet meer voor om. Te leuk om dan zelf je badpak of bikini in elkaar te stikken.
Zin om aan de slag te gaan met de nieuwste badmodepatronen? Bekijk onze tips want soms zit een extra mooi resultaat hem in de kleine kneepjes.
(Zwem)lycra kopen
Tegenwoordig wordt een goede zwemkledingstof gewoon lycra genoemd; terwijl er hooguit 20 procent lycra in zo’n stof zit. Het is een ingrediënt. (Zwem)lycra is een heel fijn gebreide stof van rond de 80 procent nylon of polyamide, en rond de 20 procent lycra. Meestal rekt deze stof in de lengte én de breedte: het is een bi-stretchstof. Ideaal om dicht op de huid te dragen.
Er is veel vernieuwing in zwemlycra’s. Regelmatig zijn ze bijvoorbeeld duurzaam geproduceerd uit gerecycled polyester of nylon. En er bestaat ook speciale UV-werende / UV-proof zwemlycra- met extra bescherming tegen de zon – die je per meter kunt kopen.
Alle Knipmode-badkleding is gevoerd met huidkleurige mesh (synthetische rekbare gaastricot) om doorschijnen te voorkomen én randen meteen mooi af te werken. Neem bijvoorbeeld een (online) kijkje bij kantjeboord-amsterdam.nl voor een ruime keuze aan zwemlycra.
De onderstaande stoffen van Kantje Boord zijn gebruikt voor Knipmode editie 07/2024.
Tips voor het werken met lycra
Proefmodel
Maak eerst een proefmodel van je badpak/bikini van een restje jersey. Let op: lycra hoort strak te zitten, dus wat strakker dan je gemeten maten!
Garen
Eventueel kies je een wat dunner polyester garen. Extra fijn; sinds kort is er ook elastisch garen te koop (a.a. Metller Seraflex). Zeker voor badkleding is dat een aanrader.
Plat elastiek
Badpakkenelastiek (ook wel blootelastiek) is plat rubber elastiek, verkrijgbaar in verschillende breedtes. Het is ideaal is om te verwerken in badkleding. Framilon is de merknaam van zo’n soort heel rekbaar ‘tape-elastiek’. Het is transparant (of zwart) superelastisch band. Voordeel vergeleken met gewoon elastiek: het kan goed tegen transpiratievocht, chloor, zeewater en zonlicht, dus ideaal voor badmode. En je kunt het wassen tot 60 graden. Maar dat is dan weer niet zo goed voor je zwemlycra die je op maximaal 30 graden kunt wassen.
TIP! Je gewone naaimachinevoetje kan op het tape-elastiek blijven hangen, het kan stroef gaan. Gebruik daarom een teflonvoetje. Of plak een stukje schilderstape onder het voetje, dan glijdt het makkelijker over je stof.
Lycra stikken
– Lycra stoffen kun je naaien met zowel een gewone naaimachine als een lockmachine.
-Als je een gewone naaimachine gebruikt, kies dan voor een zigzagsteek of stretchsteek om de rekbaarheid van de stof te behouden.
-Gebruik clips in plaats van spelden om delen tijdelijk aan elkaar te vast te maken, zodat je er niet onnodig gaatjes in prikt. Clips zijn ook handig als de randen van de stof sterk omkrullen. Andere tip om omkrullen te beperken: gebruik plakband om de delen plat op elkaar te bevestigen voordat je gaat stikken.
-Lycra is een superfijne en compact gebreide stof, en naait het mooist met een stretchnaald (Schmetz) met een extra afgeronde punt zodat er geen laddertjes in de stof kunnen ontstaan. Gebruik dikte 65. Wanneer er zelfs met de stretchnaald bij het stikken steekjes overgeslagen worden – je geen mooi stiksel krijgt – gebruik dan een superstretchnaald (Schmetz).
Dit is lycra
Officieel is lycra een merknaam voor zogenaamde polyurethaan-elastomeergarens; zeg maar heel rekbare garens van een synthetisch rubber. Andere merknamen voor dit type garens zijn Elastan, Dorlastan en Spandex. Deze kunstmatig gemaakte elastomeergarens (stretchgarens) hebben een enorme rekbaarheid van wel 500 tot 700 procent!
Lycra en andere elastische garens worden onzichtbaar verwerkt in allerlei geweven en fijn gebreide stoffen. Bijvoorbeeld in jersey/tricot, sportstoffen, kostuumstoffen, katoen, denim en zelfs in zijde. Een paar procent van de stretchgarens is al genoeg om het draagcomfort van de kleding enorm te verbeteren. Ander voordeel is dat de stof veel vormvaster is en minder snel lubbert.
De onderstaande stoffen van Kantje Boord zijn gebruikt voor Knipmode editie 07/2024.
Historie
Lycra werd uitgevonden in 1958 en dat leidde al snel tot de ontwikkeling van veel mooie nieuwe stoffen. Zo verschenen er nieuwe badkledingstoffen die de oudere zware stoffen vervingen. De nieuwe badkledingstof was licht van gewicht en sneldrogend. En ze was sterker, beter bestand tegen zonlicht en verouderingsprocessen. Ook in de sportwereld werden de stretchgarens meteen veel toegepast in sportkleding. Het was een kleine revolutie.
Vóór die tijd werd in stoffen gebruikgemaakt van natuurlijk rubber. Dat heeft minder rek dan de nieuwe kunstmatig gemaakte stretchgarens. En er was een dikkere draad nodig om dezelfde sterkte van de stof te verkrijgen, vandaar die dikkere badkledingstoffen van vroeger.