Van idee naar realiteit
Wil jij niet meer op zoek naar het perfecte patroon maar het zelf tekenen? Maak dan een start door zelf een blouse in een jurk te transformeren! In dit blog lees je hoe je dat doet én hoe je een basisblousepatroon met korting kan aanschaffen in de online shop van Knipmode.
Met dit basispatroon heb je de vrijheid om nog veel meer te experimenteren! Doe je mee?
Hoe het begon…
Ik heb ooit een jurk gekocht die ik veel draag. Een mooi model dat erg lekker zit, nergens knelt en overal bij past. Ik krijg er regelmatig complimenten over en eigenlijk wilde ik nog wel zo’n jurk.
Toen ik de jurk beter ging bekijken, zag ik dat het best een eenvoudig model was. Het boven- en ondergedeelte van de jurk zijn relatief recht en hetzelfde. Iets boven de taille zit een strikband met tunnel, en het rokgedeelte loopt iets uit. Niet te veel, want de rok valt best sluik.
Nadat ik alles bestudeerd had, besloot ik het patroon na te maken door een bestaand blousepatroon uit te breiden naar een jurkpatroon. Ik vond een stof en maakte de jurk en ben blij met het resultaat!
Zelf aan de slag met deze jurk?
Lees dan verder! In de shop is een blousepatroon beschikbaar wat je nu met 10% korting kunt bestellen.Gebruik de code ‘MARLIE’ bij het afrekenen. Voor het maken van een jurk, met dit blousepatroon als basis, heb je wel naai-ervaring nodig.
Wat heb je nodig:
- Een blousepatroon met rechte zijkanten, zonder taillering
- Liefst past dit patroon over je heupen qua heupwijdte
- Soepel vallende stof (viscose), 8 knopen en garen (ik had voldoende aan 3 meter stof maar dit is afhankelijk van je maten, teken dus eerst het patroon)
- Tekenpapier
- Voldoende ervaring om een blouse te kunnen naaien (kraag, mouwen, mouwsplit, manchet)
Met bovenstaande heb jij voldoende in huis om een blouse zelf in een jurk te transformeren! Ben je er klaar voor?
Waar begin je mee?
Zoek eerst een goed passend blousepatroon uit. Houd er rekening mee dat het een recht model dient te zijn, dus niet getailleerd. Je hebt namelijk de overwijdte nodig om de jurk over je hoofd uit te trekken. Tot aan de taillenaad loopt straks een knopenpat. Die kun je losmaken, maar dat is dus niet zo ver als je bij een blouse gewend bent. Je hebt voldoende wijdte nodig om de jurk over je buste uit te trekken. Het bovenstuk van de jurk valt iets bloezend en met de strikband geef je er later zoveel je wilt een tailleaccent aan.
Ik heb zelf een patroon gebruikt uit Knipmode 2005-9. Dat is een heel oude editie, maar wie wat bewaart heeft wat! Ik heb in de coronaperiode zelfs nog een aantal oude jaargangen via Markplaats opgekocht, ik vind het heerlijk om door oude Knips te snuffelen. Soms vind je pareltjes van patronen!
De blouse die ik gebruikt heb, heb ik al meerdere keren gemaakt in diverse uitvoeringen. Ik heb smalle schouders en dit patroon zit mij precies goed. Tevens heeft dit model leuke naaldplooitjes (pintucks) zodat je een leuk extra effect creëert. Wil je deze niet, van vouw je ze gewoon weg. Ik heb bij deze blouse sowieso de taillering weggehaald, waardoor het een recht model wordt. Hiermee is dit patroon geschikt voor de jurk.
Heb jij geen geschikt basispatroon? Ik heb een patroon in de shop uitgezocht wat je met 10% korting kunt bestellen! Gebruik de code ‘MARLIE’ bij het afrekenen. Deze kortingsactie geld t/m 30 juni. Via deze link kom je in de shop en beschik je over een patroon waarmee je alle kanten mee uit kunt. Ik houd van basispatronen omdat ik deze graag zelf ‘transformeer’ naar een ander model (ik heb de opleiding costumière gedaan waardoor ik patronen kan aanpassen)
Houd je van meer oversized bij de schouders zoals de mode nu is, dan kan dit uiteraard ook. De look zal dan iets veranderen, maar hé, dat is juist het leuke van zelf maken: alles is mogelijk! Voel je dus zeker vrij om een ander patroon te nemen, zolang je maar zeker weet dat het goed past.
Volgende stap
Het bepalen waar de tunnel met de strikband gaat komen. Voordat je begint is het handig om te bepalen op welke hoogte je taillelijn met de strikband wilt hebben. Meestal is dat in de taille of net iets er boven. Als je weet waar je de strikband wilt hebben, meet je vanaf dit punt tot aan je schouder de lengte.
Start met het patroon
Pak nu je blousepatroon er bij. Teken vanaf de schouder een horizontale lijn (lijn 1) op de gemeten lengte – waar de taillenaad met strikband gaat komen. Check of je voldoende ruimte hebt om een bloezend effect te krijgen als je de strikband aantrekt. Teken de horizontale lijn een paar centimeter lager als je meer ruimte wilt voor een bloezend effect. Je wilt natuurlijk wel dat de jurk lekker zit en zeker niet te krap!
Nu komt een belangrijke stap: teken onder deze horizontale lijn (1) nog een horizontale lijn (lijn 2) met 3 cm ruimte er tussen. Dit wordt je uiteindelijk onderrand van het bovenpand (blousedeel). Deze 3 cm die je extra aantekent gaat namelijk de tunnel worden – met 1 cm naadtoeslag – waar je de strikband doorheen haalt. Deze tunnel gaan we op een hele gemakkelijke manier maken, maar dit komt later aan bod!
Eerst verder met het rokgedeelte. Het rokgedeelte lijkt redelijk recht van vorm te zijn. Het is al een rechte en wijde blouse, dus deze zou je recht naar beneden kunnen tekenen naar een jurk. Aangezien ik qua bovenwijdte en heupwijdte redelijk hetzelfde meet, hoef ik op dat punt geen rekening te houden met het tekenen van extra ruimte bij de heupen.
Is er wel een groot verschil tussen je bovenwijdte en heupwijdte, dan dien je hier rekening mee te houden voordat je verder gaat. Meet de bovenwijdte (borsthoogte) en heupwijdte na. Kijk of je heupwijdte past binnen het patroon – de wijdte van de onderrand van de blouse – en reken uit hoeveel extra ruimte er is. Je wilt namelijk dat de jurk los over je heupen valt. In mijn geval is er 6 centimeter extra ruimte, en dat is in de basis genoeg.
Heb je extra ruimte nodig bij je heupen? Reken uit hoeveel extra centimeters dat zijn. Door naar de volgende stap: het tekenen van het rokgedeelte. Meet de lengte van het punt van de tunnel (lijn 1) tot net boven je knie. Boven je knie is namelijk het punt waar de rok eindigt en verder gaat in een brede aangerimpelde strook.
Ga uit van de wijdte van het bovenstuk/blousegedeelte. Teken die (halve) wijdte uit; voor en achter is als het goed is hetzelfde. En teken dit deel op de goede lengte.
Je hebt nu een rechthoek getekend.
Deze rechthoek ga je ‘uitleggen’ zoals dat heet. Je ziet namelijk dat de rok van mijn jurk een beetje uitloopt. Niet al te veel want het is een sluik model, maar helemaal recht is het ook niet. De onderrand is wat wijder. Deze ruimte heb je nodig om lekker te kunnen bewegen.
Om het rokdeel uit te kunnen leggen vouw je de rechthoek dubbel in de lengte, en dan nog een keer. En vervolgens nog een keer. Je knipt de vouwlijnen van onderaf in, en het bovenste puntje laat je intact, je knipt ze dus niet helemaal door. Op deze manier creëer je een soort waaier die je kunt openvouwen. Meet hoeveel centimeters je de wijdte aan de onderrand wilt uitleggen. Ik heb bij mijn voorbeeldjurk nagemeten. Daarvan was de onderrand zo’n 13 centimeter breder (25%) dan de bovenrand/taillewijdte van de blouse. In mijn geval betekende dat 13 cm uitleggen. Let op: dit doe je bij het voor- en achterpand!
Je hebt zeven kniplijnen gemaakt. Leg de waaier op een nieuw stuk papier en vouw hem open. Zorg dat tussen alle stroken evenveel ruimte komt te liggen. In dit geval heb ik overal krap 2 cm tussen gelegd. Je ziet dat de bovenkant net ook wat uitwaaiert en dat is precies de bedoeling. Hierdoor krijg je een mooi gerend effect.
Moet je rekening houden met extra heupwijdte? Tel deze centimeters op bij wat je uitlegt aan de onderrand. Doordat de onderrand breder wordt, ontstaat er op heupwijdte ook extra ruimte. De rok wordt dus gewoon in zijn geheel wat wijder. Zet de waaier op het papier vast met plakband en teken de onderrand en bovenkant vloeiend bij. Leg dit nieuwe patroondeel op de stof en knip het twee keer uit (voor- en achterrok).
De volgende stap is de gerimpelde strook aan de rok. De onderkant van het voorpand van de rok is in mijn geval 65 centimeter geworden. In mijn voorbeeldjurk meet de onderrand van de gerimpelde strook 98 centimeter van het voorpand. Dit betekent dat de gerimpelde onderrand 1,5 keer zo breed is als de rok. Voor het aanzetten van een gerimpelde strook stof rekent men standaard 1,5 x de wijdte van de rok, dus dat klopt helemaal.
Hoe hoog de strook dient te zijn is afhankelijk van je wens: op de enkels of tot bijna aan de grond? Meet na hoelang je deze strook wilt hebben. In mijn geval 47 centimeter, en daar rekende ik 2 centimeter bij voor de afwerking van de zoom.
Ik tekende een strook van 98 centimeter bij 49 centimeter. Let op: deze knip je 2x uit de stof, want je hebt een voorpand en een achterpand!
Het naaien van de jurk
Zet de blouse volgens de beschrijving in elkaar. Je hoeft hem alleen niet te zomen. Zet de knopenpat op elkaar vast met een speld of een stiksel met losse draadspanning. Stik de zijnaden van de rokdelen aan elkaar, werk de naden af zoals je wilt en nu is je rok klaar om vast te naaien aan het bovenpand.
Op naar de volgende stap! Bij het vastzetten maak je ook meteen de tunnel. Hoe je dit doet? Leg de rok en blouse op lijn 1 op elkaar en stik alles aan elkaar (op deze lijn 1). Je ziet nu dat er van het bovenstuk een aantal centimeters uitsteekt aan de binnenkant. Dit is het moment dat je nog kunt checken of taillenaad op de juiste hoogte zit voor jou, dus trek je jurk even aan. Mocht dat niet zo zijn dan kun je de rok hoger vastmaken (of lager; dit gaat wel ten koste van de ruimte voor de tunnel). Werk de onderrand af met de lockmachine of een zigzagsteek. Maak middenvoor 2 horizontale knoopsgaten. Hier haal je straks de strikband door als je de tunnel hebt genaaid.
Strijk de rok glad naar beneden en je ziet een tunnel ontstaan. Stik nu de tunnel door, en je bent klaar voor de volgende stap!
Op bovenstaande foto’s zie je lijn 1 en 2, waarbij bij lijn 2 het bovenpand en de rok op elkaar zijn gestikt. Hierdoor ontstaat de tunnel.Stik de zijnaden van de onderste stroken aan elkaar, en rimpel de bovenkant in tot de gewenste breedte. Zet de strook aan de rok en kijk of de lengte passend is. Werk de zoom af.
Je bent nu bijna klaar!
Laatste stap is het maken van de strikband. Deze band haal je door de tunnel heen en met deze stap is je jurk klaar.
Ik zeg: ready to shine! Een heerlijk zwierjurk voor de zomer is klaar!
Vind je deze blog waardevol? Of heb je de jurk gemaakt? Dan ben ik erg benieuwd naar je reactie! Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat op mijn Instagram account www.instagram.com/me_made_marlie