BLOUSON MET UNIFORMDETAILS
Bij dit project leek van alles mis te gaan. Nu ik er achteraf op terugkijk en de foto’s bekijk, valt het eigenlijk reuze mee.
Emily van Knipmode (die hiervoor echt een applausje verdient) maakt nu de patronen voor mij op pdf-formaat, speciaal alleen in maat 42. Je kunt zien hoe ik dat met mijn projector prachtig op de stof kan projecteren. Achter de schermen werken ze bij Knipmode hard om hun patronen ook als beamerbestanden aan te bieden, wat ik echt een geweldig vind! Ik kan het iedereen aanraden om over te stappen op de beamer/projector!
Peace
Ik begon met de broek (model 10a uit de februari-editie van Knipmode). Als eerste wilde ik een leuk kontzakje maken. Met mijn Bernina-naaimachine kan ik ook borduren en dit vredesteken vond ik wel toepasselijk voor de tijd waarin we nu leven. Bovendien heeft het een beetje een jarenzeventiggevoel, wat goed past bij de retro-uitstraling van dit pak. Ik nam een lapje, klemde het in de borduurring, en pas nadat het borduren klaar was, knipte ik het zakje uit de stof.
Bij deze stof moet je erop letten dat de glanzende toplaag kan smelten bij het strijken. Ik heb alle naden doorgestikt met wit garen, maar tijdens het doorstikken merkte ik dat de toplaag een beetje stroef is. Met mijn boventransportvoetje ging het prima, je kan er ook een teflonvoetje voor gebruiken. De broek is verder niet heel moeilijk, maar je moet wel opletten dat je de zakken op de juiste plek doorstikt.
Blouson
Hierna begon ik met de blouson, die wel echt wat moeilijker was. De patroondelen moet je van tevoren uitknippen en dan moet je er ook nog een steekzak aan toevoegen. Die verwerk je in de deelnaad, maar ik vond het allemaal erg ingewikkeld beschreven. Bij mij hielp het om de uitgeknipte onderdelen zo neer te leggen als het uiteindelijk moet gaan worden, zodat je ziet hoe het voorpand eruit komt te zien.
Dan is het meteen allemaal een stuk duidelijker. Ik had het er met Marlie over en die zei dat steekzakken bij haar altijd een probleem zijn. Toen bedacht ik dat steekzakken de allereerste zakken waren waar ik ooit mee begonnen was, in de jaren 80. Als je deze steekzak ingewikkeld vindt, bedenk dan hoe je het zou doen als hij gewoon in een zijnaad zou zitten. Daarna wordt het allemaal een stuk logischer. De zakklepjes onder de pas zijn alleen voor de sier en komen tussen de bovenkant en onderkant van het pand in te zitten.
Strijktip
Bij het strijken van kwetsbare stoffen gebruik ik een zijden doek. In dit geval voor het opstrijken van de versteviging bij de klepjes, de tailleband en de kraag.
Ook als alles klaar is vind ik het altijd mooi om het kledingstuk even goed te strijken en ook daarvoor gebruikte ik deze doek. Het achterpand krijgt een stolpplooi die ik ook nog heb doorgestikt om de plooi mooi te fixeren.
Daarna werd het eigenlijk heel eenvoudig, omdat deze stof erg kan rafelen deed ik een paar druppels rafelstop in de knoopsgaten voordat ik de opende.
Ik had nog heel oude glazen knoopjes, die ik ooit bij het oudste knopenwinkeltje van Amersfoort gekocht had.
Nu ik het geheel zo bij elkaar zie ben ik heel blij met het pak. Alleen nog maar even wachten op het voorjaar, want de stof is best dun. Dan heb ik alvast een heel hip jarentachtigpak!