Meer dan 3000 patronen
maak altijd iets unieks
Gratis verzonden
vanaf €20,- in NL
Veilig online
shop met het groene slotje
Snelle levering
binnen 2 tot 3 werkdagen
Van onze blogger Suzan | Top+rok=jurk

Van onze blogger Suzan | Top+rok=jurk

De trenchcoat uit het decembernummer had ik nog maar net af of de volgende editie lag alweer op de mat. Voor de januari editie ging ik voor top 4 en rok 5, voor de afwisseling even eenvoudige projecten in vergelijking met de trenchcoat.

Combineerbare set!

De trenchcoat uit het decembernummer had ik nog maar net af of de volgende editie lag alweer op de mat. Ik kom tijd tekort, dat herkennen jullie vast.

De outfit uit de editie van januari heb ik qua kleur afgestemd op de trenchcoat (2b december 2023). Ik koos voor top 4 en rok 5, voor de afwisseling even eenvoudige projecten in vergelijking met de trenchcoat.

De trenchcoat maakte ik van een gabardine van Atelier Brunette in de kleur cobalt, deze past perfect bij de stof die ik voor de top en de rok uitzocht bij nienke | bijtje, een mooie crêpe viscose. De stof heeft een mooi kleurenpalet die goed te combineren is met andere kledingstukken uit mijn kledingkast.

Anderhalve stip

Rok 5 is een eenvoudig project met anderhalve stip, wat betekent dat er weinig ervaring vereist is. Ik maakte het mijzelf iets moeilijker door overal Engelse naden toe te passen en het beleg met biaisband af te werken. Mijn motto: ‘mooi van buiten en mooi van binnen.’

Het naaien van een Engelse naad – middenachter die overgaat in de rits – zorgde voor een extra uitdaging. Gelukkig had ik recentelijk iets soortgelijks gelezen in de Coupe & Mode, het vakblad van de Danckaerts Modevakschool. Hierin wordt uitgelegd hoe je een Engelse naad laat overgaan in een split. Deze techniek heb ik ook in de rok toegepast.

Nieuwe techniek uitproberen

Als eerste knip je extra naad aan middenachter; ik knipte 3 cm naad aan en markeerde de plek tot waar de rits loopt. Stik dan 4 à 5 mm vanaf de patroonlijn, van onder naar boven. Vlak voor de markering van de rits buig je af naar de patroonlijn.

Knip de naadwaarde schuin in naar datzelfde punt. De naadwaarde, naast het stiksel, op middenachter knip je af tot 2 à 3 mm. Om een mooie scherpe naad te krijgen, strijk ik de naadwaarde eerst open voordat ik hem kort knip. Als je dit hebt gedaan, vouw je de stof met de goede kant naar elkaar toe en stik je op de patroonlijn, waarbij de naadwaarde nu tussen beide stiksels zit.

Op de plek waar de rits gaat komen stik ik de patroonlijn middenachter met een grote steek (rijgsteek). Deze strijk ik open en ik vouw de schuine punt en de naadwaarde om naar achteren. Vervolgens leg je de rits erachter, rijg je hem vast en vervolgens stik je hem vast. Als laatste haal je de rijgsteek met een tornmesje eruit. Vooraf werkte ik het ritslint met een biaisbandje af.

Ik draaide een paar stappen in de werkbeschrijving om; ik begon met het stikken van de middenachternaad met rits en daarna pas de zijnaden. Aansluitend naaide ik het beleg en als laatste de zoom met een dubbele inslag. Kortom, geen onafgewerkt naadje te vinden in deze rok!

Belangrijk bij deze rok is dat hij mooi aansluit in de taille, aangezien er geen elastiek in zit.Het is aan te raden om vooraf nauwkeurig te meten en eventueel een proefmodel te maken als je, net zoals ik, van plan bent om Engelse naden te maken. Deze zijn achteraf lastiger aan te passen. Ik maakte maat 40 en die zit perfect.

Top met schootje

De top maakte ik van dezelfde stof, met het idee om ze samen te kunnen dragen als jurk of los op een broek. De rok kan ik weer combineren met andere bovenkleding. De top maakte ik in maat 38 en voor het schootje nam ik maat 40 over; dit deel is hetzelfde als de bovenkant van de rok.

De schoudernaden en de zijnaden stikte ik weer met een Engelse naad. Het beleg werkte ik af met biaisband.

Rimpeltechniek

Voor het rimpelen van de ondernaad van de panden gebruikte ik Framilon, dit is transparant elastiek. Op het elastiek geef je door middel van spelden de plaats van de zijnaden en de lengte van het schootje aan en knip je aan beide zijden een paar centimeter erbij, zodat je het elastiek tijdens het stikken beter vast kan houden.

Het elastiek heb ik met een gestikte zigzag, uitgerekt, op de ondernaad van de panden gestikt. Op deze manier rimpelt de stof en heeft de naad precies de lengte van het schootje. Ook deze naad werkte ik af met een biaisband. Als laatste de sluitbies aannaaien, de knoopsgaten erin en de knopen eraan zetten.

Heel praktisch is een sluitbies met knopen op je rug niet, maar voor het aan- en uittrekken van de top hoef ik alleen de onderste knoop te openen en krijg ik deze ook makkelijk zelf weer dicht.

Een leuke set die relatief snel gemaakt is en goed te combineren valt met andere items.

Tot de volgende blog!

Liefs Suzan