Alles in jersey
Het tweedelige Knipmode-pak is van geweven stof maar ik maakte het compleet in Punta di Roma. Daarbij had ik mijn zinnen gezet op een mooie retroprint.
Toen wij als bloggers een preview van Knipmode oktober kregen, wist ik het eigenlijk al meteen. Heel even heb ik nog getwijfeld of het niet te veel werk was, maar die twijfel verdween snel. De slank gesneden broek 4 en het korte jasje 21 leken me geweldig voor komende herfst.
De volgende uitdaging was een stof uitkiezen. Het geruite pak in Knipmode was gemaakt van een grof geweven stof waardoor het een mooie klassieke uitstraling kreeg. Maar in een winkel had ik een soortgelijk pak zien hangen in een leuke retroprint én ik had een advertentie gezien van Editex-stoffen met van die geweldige retroprints, maar dan in Punta di Roma-jersey. Morena van De Lappenkraam vertelde dat ze deze inderdaad besteld had. Dus toen ze stof binnenkreeg samen met uni katoenen tricot voor een coltruitje was ik helemaal verkocht.
Het pak is gemaakt voor geweven stof, daarom nam ik het patroon een maatje kleiner dan de maat die ik volgens de maattabel nodig zou hebben. Na de eerste doorpas zag ik wel dat de broek veel te groot werd. Ik besloot de rits helemaal weg te laten en te kijken of ik er dan nog in kon komen. Dat was geen enkel probleem (heel soms is het een voordeel als je geen heupen hebt). Ik nam de heupen aan beide zijden nog een centimeter in en trok hem weer aan. Zo ging dat even door. Na iedere volgende stap probeerde ik de broek weer en tussendoor zat ik in mijn onderbroek achter de naaimachine 😁. Als tailleband knipte ik een lange strook stof van 10 centimeter breed. Deze vouwde ik om mijn taille en ik nam hem strak genoeg om te zorgen dat hij mooi aansloot. De strook stikte ik dicht; ik verdeelde hem met speldjes in 4 gelijke delen en speldde de band aan de broek die al in 4 delen was verdeeld (namelijk de middenachternaad, middenvoornaad en de zijnaden). Door de elasticiteit van de Punta hoefde ik geen elastiek in de tailleband te doen. Mogelijk ga ik dat nog doen nadat ik hem een paar keer heb gedragen, mocht dat nodig blijken.
Het jasje vergde minder aanpassingen. Ik knipte het net als de broek een maatje kleiner en verlengde het met 4 cm. Een voering in een jasje zetten is niet zo moeilijk als het lijkt. Eigenlijk kun je het buitenjasje eerst helemaal afmaken en het voeringjasje ook. Zorg alleen dat je in de naad van één mouw 15 cm openlaat. Deze opening heb je nodig om de boel straks weer naar de goede kant te draaien. En de stretchvoeringstof was erg glibberig, dus gebuikte ik wel extra veel spelden
Daarna zet je het voeringjasje en printjasje helemaal langs de buitenrand op elkaar. Let op: de zoom maak je nu nog niet!! Zorg dat de buitenmouwen iets langer zijn dan de binnenmouwen, schuif ze in elkaar en stik de onderkanten op elkaar. Op dit moment draai ik alles altijd even naar de goede kant om te checken of ik geen gekke dingen op elkaar heb genaaid. Daarna draai je alles weer binnenstebuiten en kun je de ondernaad van het buitenjasje en voeringjasje op elkaar stikken. Nu kun je je hand in het gat van de mouw doen en het hele jasje naar de goede kant draaien. Dit is altijd een magisch moment en op de één of andere manier ben ik altijd een beetje gespannen hoe het eruit komt. Maar de opluchting is des te groter als alles klopt. Tot slot kun je de opening in die ene mouw met de hand keurig onzichtbaar dichtnaaien, maar omdat het om de voeringmouw gaat, heb ik de opening gewoon met de machine dichtgestikt.
Als knopen koos ik stofknopen die je zelf bekleedt. Zo heb je altijd de juiste kleur knopen! Voor het coltruitje gebruikte ik het patroon van jurk 18 met het kraagje van tuniek 19.
Daarna heb ik nog even alle zomen mooi plat geperst. En voilà, ik ben helemaal klaar voor de modeshow bij De Lappenkraam op 4 november!! Kom je ook kijken?
Met vriendelijke groet,
Christine Mellink