Meer dan 3000 patronen
maak altijd iets unieks
Gratis verzonden
vanaf €20,- in NL
Veilig online
shop met het groene slotje
Snelle levering
binnen 2 tot 3 werkdagen
Van onze blogger Suzan | Extra mooi afgewerkt

Van onze blogger Suzan | Extra mooi afgewerkt

Je hebt hem in een avond in elkaar gezet. NOT! Ik maakte het toch weer bewerkelijk: met extra mooi afgebiesde naden en driehoeksplitjes.

Is het een blouse of een jasje? Het is een blousejasje!

Bij het doorbladeren van de nieuwste knipmode viel dit stoere blousejasje 14 mij gelijk op. Top 5 vind ik ook helemaal geweldig, maar erg bewerkelijk met meer dan 100 naaldplooien. Met de vakantie in zicht en te weinig tijd om voor beide te gaan heb ik gekozen voor het ‘simpelste’ patroon van de twee. Simpel tussen aanhalingstekens, want ik maakte hem net iets minder simpel, daarover later meer.

Bij mevrouw Jett zag ik een mooie stof van Katia. Twill-stof, ofwel keperstof, gemaakt van gerecyclede post-consumer jeans, dat wil zeggen van afgedankte textielproducten. De stof heeft een horizontale print in batikstijl op een indigoblauwe ‘jeansachtergrond’. Ik zag het al helemaal voor mij, het blousejasje in deze stof.

De tekst bij het jasje klonk mij als muziek in mijn oren. ‘Je hebt hem in een avond in elkaar gezet – voor heel veel draagplezier.’ FAILED! Ik had natuurlijk weer iets bedacht waardoor het in één avond in elkaar zetten niet is gelukt.

Ik ben begonnen met het maken van een proefmodel in maat 40, om te kijken hoe het patroon valt en of ik nog wat moest aanpassen. Ik kreeg enige tijd geleden een stapel stoffen van een vriendin van mijn moeder en daar zat wel een lap tussen waarvan ik het proefmodel kon maken. Ik gebruikte deze ecru stof met het idee hem later zwart te verven dus ik naaide het met zwart garen. Polyester garen kleur namelijk niet of nauwelijks mee als je een kledingstuk gaat verven.

Vlak voordat ik met het jasje begon zag ik een filmpje voorbijkomen op Facebook van Sewing Lovers School, hierin wordt een leuk driehoekig mouwsplitje uitgelegd. Dit wilde ik ook graag proberen. Ik naaide het bij de mouwen én de zijnaad; een leuk klein detail vond ik, en makkelijk toe te voegen.

De pasvorm van het proefmodel was geslaagd en het verven is ook gelukt. Nu alleen nog de knoopsgaten erin en de knopen eraan zetten en dan kan ik het proefmodel ook gewoon dragen!

Op naar de ‘echte’ stof. De horizontale batikstijl print door laten lopen was een leuke uitdaging. Ik heb het patroon hiervoor iets aangepast. In plaats van een losse sluitbies te knippen heb ik de patroondelen van de sluitbiezen aan het linker- en rechtervoorpand gelegd, zodat ik geen extra naden heb bij de sluitbies. Ik heb alle patroondelen uit een enkele laag stof geknipt, om het patroon extra mooi door te kunnen laten lopen: patternmatching op-en-top! Al zeg ik het zelf.

Hier volgt een foto-uitleg van de splitjes, maar je kan ook via het linkje naar het filmpje van Sewing Lovers School kijken.

Behalve de driehoeksplitjes was er nog iets wat ik graag wilde uitproberen bij dit jasje: een Hong Kong-naad. Een Hong Kong-naad? Ja, een Hong Kong-naad, geen idee waar die naam vandaan komt. Ik heb een poging gedaan om het uit te zoeken maar het antwoord moet ik jullie schuldig blijven. Het is een afwerking waarbij je de naden afzonderlijk van elkaar afbiest met biaisband. Zo krijg je een extra mooie binnenkant voor een jasje zonder voering, tevens zorgt het voor een plattere naad bij een wat dikkere stof.

Ik gebruikte biaisband uit de erfenis van mijn Oma. Zij had ontelbaar veel kleurtjes en tot nu toe zat er altijd wel een kleur bij die bij mijn project past. Ik had in totaal 10 m biaisband nodig. Elke naad komt 5 keer onder je voetje door, niet moeilijk, wel een tijdrovende klus. Maar ik vind het zeker de moeite waard. Je zou het jasje nu haast binnenstebuiten willen dragen en een dansje doen ;-).

De Hong Kong-naad

Bij deze vorm van afwerken strijk je het biaisband helemaal open. Je kan natuurlijk ook zelf schuine biezen knippen en die gebruiken. Je stikt de goede kant van het biaisband op de goede kant van de naadwaarde, nadat je de naad hebt gestikt. Als de naadwaarde 1 cm is dan stik je op 5 mm tot 8 mm van de rand.

Vervolgens vouw/strijk je het biaisband naar de andere achterkant van de naad, zonder het ‘in te vouwen’. Je kan voordat je dat doet de rafels/randen van je naadwaarde nog wat korter afknippen. Stik nu opnieuw, op dezelfde kant als je eerste stiksel, ‘in the ditch’ of net óp het biaisband, naast de vouw.

Als laatste knip je aan de achterkant het overtollige biaisband vlak langs het stiksel af. Zo heb je een mooi platte naadafwerking.

Rondom de zakken heb ik het biaisband aan de achterkant overigens wel ingevouwen en op de voorkant doorgestikt. Ik ga de zakken bovendien ook nog vastzetten want nu flapperen ze alle kanten op en piepen ze soms zelfs onder de zoom van de jas uit.

Ik hoop jullie geïnspireerd te hebben en dat je bij een volgend jasje zonder voering ook de Hong Kong-naad gaat toepassen, of een leuk splitje toevoegt. Ik ben benieuwd!

“Is het een blouse of een jasje?” vroeg mijn man toen ik hem trots kwam showen. ‘Uh, ja een blousejasje’, was mijn antwoord ;-)!

Fijne vakantie allemaal!

Liefs Suzan