Denim patchwork
Patchwork – ofwel lapwerk – is in. Niet alleen omdat de seventies mode-inspiratie volop te zien is in kledingcollecties, of omdat het supercreatief en vrolijk is, maar ook omdat we zuiniger willen zijn met textiel. Hartstikke leuk om daar zelf mee aan de slag te gaan. Ook een bestaand item decoreren met denim lapjes of applicaties – of katoen met een (vintage) printje – is een leuke optie.
De flared broek uit KNIPkids 4 (broek 10, maat 98 t/m 134) gebruikten we als voorbeeld om diverse patchwork stijlen te laten zien. Dit model heeft een slanke snit en alle details van de klassieke ‘five pocketbroek’; de ronde steekzakken voor, met het kleine muntenzakje en achter twee opgestikte zakken. Superleuk om zelf te kunnen maken!
Onze KNIPkids ontwerpster ging aan de slag met drie kleuren ‘washed denim’. Het leuke van werken met diverse kleuren spijkerstof is: misschien heb je nog wel wat restjes liggen, of een oude jeans die je kunt verknippen en voor delen van de broek kunt gebruiken. Zeker zo’n doorleefde oude spijkerstof geeft meteen karakter aan je naaiproject. Ideaal ook om van je oude stoffenvoorraad af te komen. Was je stoffen wel van tevoren omdat de ene stof misschien nog wel krimpt en de andere niet. (Zie hieronder het wasadvies.)
Stagiaire Frida Dekker tekende het inspiratiebeeld om aan de slag te gaan met denim-patchwork.
TIPS voor een hippiejeans
– Teken het patroon een keer extra over en knip het op in de delen die je wenst. Zo heb je ook het gewone patroon nog intact. Want dit five pocketmodel kun je later ook nog eens uitvoeren in modieus ribfluweel of bijvoorbeeld stevige (keper)katoen met een printje.
– Zet eventueel een spie (de vorm van een taartpunt) in de onderkant van de pijpen voor een extra flared model. Dat kan van jeans zijn maar ook van een andere soepele stof, bijvoorbeeld viscose met een bloemetje.
– In plaats van delen aan elkaar te stikken en dan te verwerken kun je ook één deel op het andere stikken. Rafel eventueel de naadtoeslag/het randje vast wat uit voor een stoere stijl.
– Applicaties maken van spijkerstof is ook een leuke optie. Maak bijvoorbeeld een patroontje van een ster. Verstevig de uitgeknipte ster aan de achterkant met soepele vlieseline en stik hem op een jeans (een tas, rok of een jackje). Zigzaggen kan, maar rafelrandjes staan altijd meteen cool.
– Heb je eenmaal de smaak te pakken? Werken met verschillende kleuren en soorten spijkerstof is ook heel leuk om bijvoorbeeld een simpele tas mee te stikken of een kussen van te maken.
Wasadvies
Gebruik je nieuwe spijkerstof (restjes)? Was de stof dan eerst op 30 graden, zonder wasmiddel en mét een kopje azijn. De azijn – wit of bruin maakt niet uit – kiep je in de trommel. Was op het fijne wasprogramma. Niet op wolwas want dan blijft de stof in de week staan. De azijn dient ervoor om de kleur te fixeren. Zo geeft de stof niet of nauwelijks meer af en is hij ‘voorgekrompen’. Zo kom je niet voor een verrassing te staan na de eerste wasbeurt.
Tot slot
De KNIPkids jeans is gemaakt van gewone denim, zonder rek. Wil je rekbare spijkerstof? Maak de broek dan eventueel een maat kleiner anders zit-ie al snel te wijd. Meet eventueel een bestaande spijkerbroek op om de wijdte te vergelijken.
In KNIPkids 4 vind je een flared jeans voor alle maten. Klik hier voor een babyjeans (broek 6, maat 90 t/m 92). Hier voor een extra flared jeans voor tienermeisjes (broek 22, maat 134 t/m 176).
De volwassen versie van dit Mini Me patroon is binnenkort apart verkrijgbaar.
Stoffen van de KNIPkids-broek: drie kleuren washed denim (Burtex).