Meer dan 3000 patronen
maak altijd iets unieks
Gratis verzonden
vanaf €20,- in NL
Veilig online
shop met het groene slotje
Snelle levering
binnen 2 tot 3 werkdagen
FLUWEEL versus VELOURS

FLUWEEL versus VELOURS

Heerlijk zacht zijn velours, fluweel en velvet. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Of zijn het drie namen voor dezelfde stof?

FLUWEEL versus VELOURS
Dit najaar zie je deze stoffen volop: velours en fluweelkwaliteiten. Uni of bedrukt, met barokke bloemen (zie pagina 65). Ze hebben een prachtige, rijke glans en een lekker zacht en aaibaar oppervlak. Als je over de stof strijkt zie je kleurverandering.

Fluweel is een zachte en matglanzende stof met een chic imago. Bij het weven worden kleine, van oorsprong zijden en nu vaak katoenen, lusjes geweven. Daarna worden deze lusjes doorgesneden. Als je fluweel van heel dichtbij bekijkt zie je daarom heel veel dicht op elkaar staande kleine draadjes, dat heet een ‘pool’. Fluweel is dan ook een zogenaamd poolweefsel. De achterkant ervan is een glad weefsel. Fluweel is meestal gemaakt van katoen, of katoen polyester.

Het Engelse woord voor fluweel is velvet. Velours is het Franse woord voor fluweel. Maar de naam velours wordt ook gebruikt als een verzamelnaam, voor allerlei zachte stoffen met een oppervlak van korte draadjes die heel dicht op elkaar staan. Wel een duidelijk verschil: fluweel is altijd geweven. Velours kan ook een gebreide/tricotbasis hebben.

Er bestaan allerlei soorten velours. Zo is velours chiffon een feestelijke velours met een sterke, hardere glans dan fluweel. Ze is vaak gemaakt van zijde of viscose, of een mix daarvan met polyester.
Nickyvelours is een tricot met een katoenen veloursoppervlak. Bijvoorbeeld bekend van babypakjes. De Engelse term voor nickyvelours is knitted velours.
Een stevige geweven katoen met een heel dun fluweelachtig laagje, een soort perzikhuidje, noem je een peau de pêche. Velours de panne is een geplette velours chiffon met een kreukeffect.

Werken met fluweel en velours
Stoffen met een vleug, ook ribfluweel, moet je in één richting verwerken/knippen. Anders ga je kleurverschil zien. Bij fluweel leg je alle patroondelen tegen de vleug in; dus als je van boven naar beneden over de stof strijkt met je hand, voelt het ruw, strijk je tegen de haartjes in. De reden: dan is de donkerste diepste kleurnuance van de stof zichtbaar! Dus zo komt de stof het mooist uit.

Meer lezen over andere stofkwaliteiten? Lees hier verder.