Meer dan 3000 patronen
maak altijd iets unieks
Gratis verzonden
vanaf €20,- in NL
Veilig online
shop met het groene slotje
Snelle levering
binnen 2 tot 3 werkdagen
Fabric Friday: ruiten

Fabric Friday: ruiten

Ruitstoffen zijn echte klassiekers. Eens in de zoveel jaar keren ze terug in het modebeeld. Het ene jaar zie je meer Schotse ruiten, het andere jaar volop stoere tweekleurige houthakkersruiten, of zomers het BB-ruitje.

Ruiten zijn niet alleen vaak heerlijk warm en wollig, je kunt er ook prachtige combinaties mee maken, van perfect klassiek tot stoer casual.

Wollen ruit stoffen-hemmers

Wollen houthakkersruit, mantelstof www.stoffen-hemmers.nl

Met ruitstoffen denk je vaak al snel aan Schotse ruiten, ook wel tartans genaamd. Oorspronkelijk maakten de Schotten hier hun kilts van. Elke Schotse clan had zijn eigen ruit; er zijn er honderden bekend.

Schotse ruit

Schotse ruit2

Schotse ruiten www.vangoolstoffen.nl

Maar behalve Schotse ruiten zijn er natuurlijk nog veel meer (klassieke) soorten ruiten te noemen zoals de Prince de Galles of een pied de poule (een kippenpootje).

Ruit Prince de Galles

Prince de Galles www.vangoolstoffen.nl

pied de poule

Pied de Poule www.Textielstad.nl

Een vichy-ruit is hetzelfde als Brabants bont: een geweven ruit uit twee kleuren. Ook wel Brigitte Bardot-ruit of BB-ruitje genoemd. Doorgaans is dit ruitje gemaakt uit puur katoen en zijn ze verkrijgbaar in verschillende groottes, van een fijn ruitje tot grover.

BBruitje

Brabants bont www.dekkersstoffen.nl

Een voorbeeld van een casual ruit, verkrijgbaar in wol(mixen) maar ook als katoen of viscose, is een schaduwruit. Dit type ruit heeft geen harde kleurcontrasten maar de kleuren van de ruiten lopen geleidelijk in elkaar over.

schaduwruit

Schaduwruit van www.deopkamer.nl

(NAAI)TIPS VOOR RUITSTOFFEN
Klassieke ruitstoffen worden soms van wol gemaakt, maar meestal van een wol gemengd met acryl of polyester zodat de stof makkelijker gewassen kan worden en ook vaak minder duur is.

*Vraag bij het kopen van de stof altijd naar de samenstelling ervan. Over het algemeen geldt: hoe meer wol er in de stof zit, des te voorzichtiger je de stof moet wassen.
*Koop van ruitenstof altijd iets meer dan er bij het stofverbruik staat aangegeven. Want het is mooi om ruiten op de naden zoveel mogelijk door te laten lopen. Hoe groter de ruit, hoe meer extra je dus moet rekenen.
*Kies liefst een model/patroon met niet te veel deelnaden.
*Vouw de stof heel precies dubbel, zodat de vouw in het midden van een ruit valt en de ruit exact op elkaar ligt; speld de stof op elkaar vast.
*Leg de zomen van voor- en achterpanden op dezelfde hoogte naast elkaar op de stof, met de onderkant precies op een hele ruit.
*Zorg dat de middenachter- en middenvoorlijnen in het midden van een ruit vallen.