Mooi en verantwoord in ecologische stoffen
Vorige week was het Fashion Revolution-week in Nederland, een initiatief om aandacht te vragen voor misstanden in de textielsector. Want nog steeds zijn er onveilige fabrieken, veel te lage lonen, en is er sprake van kinderarbeid en milieuvervuiling. Er werd op straat aan mensen gevraagd of ze wisten waar hun kleding vandaan kwam #whomademyclothes. Bijna niemand wist waar zijn kleding gemaakt was. Hoe trots mag je dan zijn als je zelf je kleding maakt en bij zo’n vraag kunt zeggen: IK!!! Als je zelf je kleding maakt kun je nog meer je steentje bijdragen aan een duurzame samenleving door ook bewuster te kiezen welke stoffen je gebruikt. Knippie maakt ook regelmatig gebruik van ecologische stoffen. In de Knippie 2 bijlage is er in samenwerking met Hilco stoffen modellen geproduceerd met een ecologische stof. Bestel hier de Knippie 2 bijlage inclusief deze bijlage!
Ruim 20 jaar geleden al heeft een Duitse organisatie het Oeko-Tex (Ökotex) Standard 100 -label opgericht. Vaak staat dit label op de zelfkant van de stof geprint. De Oeko-Tex-regels richten zich op vier verschillende ‘stadia’ van textiel die ze samen de ‘Textile Ecology’ noemen.
De aandachtsgebieden:
Het produceren van textiel: Oeko-Tex gaat hierbij verder dan de meeste keurmerken, want ze let niet alleen op chemicaliën en het verstandig met water omgaan, maar ook op de hoeveelheid herrie en stoffigheid in een fabriek die vrijkomt.
De mensen: Hier worden de invloed van chemicaliën en andere stoffen, die gebruikt worden bij kledingproductie, getoetst. Dus stoffen die van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van de arbeiders én die van de dragers van de kleding. Er wordt dus ook gecontroleerd of de arbeiders op een gezonde prettige manier kunnen werken. Op deze 2 stadia van textiel is de Oeko-Tex-100 standard van toepassing.
Andere stadia: Hierbij wordt gekeken naar de prestatie van de textiel; hoelang de kleding meegaat, maar ook bijvoorbeeld wat voor invloed het wassen ervan heeft op het milieu. Als je een trui vaak moet wassen, of veel wasmiddel moet gebruiken, om hem schoon te krijgen, is hij minder milieuvriendelijk dan wanneer je hem op een lage temperatuur en met weinig wasmiddel schoon kunt krijgen. En wat te doen als de kleding wordt weggegooid? Kan het worden gerecycled? Als textiel in de grond terecht komt, op een vuilnisbelt, is ze dan schadelijk?
Al met al gaat het er bij Oeko-Tex om dat kleding zo min mogelijk schade oplevert: zowel aan de mensen als voor het milieu.
Oeko-Tex voert veel controles uit bij de bedrijven die het bijbehorende label hanteren. Zo blijft de kwaliteit goed en weet de consument, jij dus, zeker dat de kleding ook echt gezond is. Zo kun je deze kleding én stoffen met een dubbel goed gevoel dragen!