Nu eens niet een modetrend maar antieke (bloemen)dessins op katoen: sits.
Ontzettend leuk dat deze dessins, gemaakt naar originele voorbeelden uit de 17e en 18e eeuw, gewoon online te bestellen zijn bij www.dutchfabric.nl. Ze stammen uit het tijdperk dat sits (handbeschilderde katoen, vaak met een glans-laag) in de mode was in Europa onder de rijke burgerij. De exotisch ogende dessins werden gebruikt voor kleding en interieur. En later ook voor klederdrachten.
Oorspronkelijk werd sits door de VOC geïmporteerd uit India. Toen er heel veel vraag naar ontstond in de Gouden Eeuw kwamen er ook steeds meer stofdrukkerijen in Nederland.
Ze zijn nog steeds mooi voor het interieur, maar ook voor een bijzondere blouse of rok. En natuurlijk ook voor alle quiltliefhebbers.
Sits is overigens vaak hetzelfde als de Engelse benaming chintz. Je zou kunnen zeggen dat chintz de verzamelnaam is – de Engelse term – voor geglansde katoenen stoffen. Sitsen zijn specifiek de geglansde stoffen met antieke dessins. Deze glans-laag op de katoenen sits werd in het verleden gewaardeerd doordat die de stof een chiquer uiterlijk gaf. Zo was deze stof betaalbaar en had die toch een zijdeachtige look. En ook zorgt dat gladde laagje – dat ontstaat door de techniek kalanderen – voor een vuilafstotende werking.
Kalanderen is glad en dus minder ruw maken van de stof, vaak katoen of linnen. Dat gebeurt door het walsen van de stof in combinatie met warmte/stoom. Door katoen of linnen tussen walsen door te halen ontstaat een mooi glad afgewerkt oppervlak. Het verwijdert/verdoezelt ook oneffenheden.
Dessin 9508 Meekrap rood
Stof Jupe ecru
Dessin 9507 La Provence goudgeel
Dessin 9507 La Provence donkerbruin
Alle via www.dutchfabric.nl
Franca zegt
Zag in Italië bij verschillende merken de bloemetjesjurken weer hangen. Vaak van een soepelvallende stof met zwarte ondergrond. Sisley woman blauwachtige jeansstof met bloemen. Dus weer helemaal in. Op de etalagepop hadden ze nepbonten bodywarmers over de jurken.