Een naaivoet houdt de stof vlak en geleidt de naald soepel door de stof. Voor het naaien van de stof gebruik je op de naaimachine een standaard naaivoetje. Wil je een bepaalde naaitechniek toepassen, dan word je werk eenvoudiger door een speciaal naaivoetje te gebruiken.
Tip: Wil je een naaivoetje vervangen zet de stroom altijd uit.
Blinde rits voet
De naam zegt het al. Deze voet is ideaal voor het inzetten van een rits, zodanig dat het niet meer zichtbaar is. Tijdens het naaien van de rits op de stof werkt de ritsvoet als geleiding. Erg handig dus.
Tip: Hoe je een blinde rits inzet staat in het werkschrift van Knipmode en ons Handboek. Wij hebben bijvoorbeeld in de jurk nr.15 uit Knipmode augustus een blinde rits verwerkt.
Kantstik voet
Hiermee wordt het doorstikken en langs randen naaien perfect geleid. De geleider helpt je om een bepaalde afstand (6 mm) van de rand te houden.
Knoopsgatvoet
Heb je geen naaimachines die vol automatisch een knoopsgat maakt. Dan kan je eenvoudig mooie knoopsgaten maken door een knoopsgatvoetje te gebruiken.
Tips:
Bepaal voor je begint de grootte van het knoopsgat, het knoopsgat maak je iets groter dan de gekozen platte knoop. Bij een bolle knoop weer iets groter.
Maak het knoopsgat op verstevigde stof (vlieseline).
Voor een goed resultaat, oefen dan eerst op een proeflapje.
Breiwerkvoet
Zware jerseystoffen of imitatiebont tegelijkertijd naaien én afwerken doe je met een breiwerkvoet.
Gebruik een overlocksteek die bij de stof past. De voorkant van de breiwerkvoet heeft kanten in verschillende hoogtes, zodat het naaien van dikke naden eenvoudig wordt.
Tip: Wil je een extra sterke naad in tricot en het uitrekken voorkomen? Dan is het handig over een inlegdraad of bandje te naaien.
Glijvoet
Dankzij de speciale coating is deze voet geschikt voor het naaien van moeilijk te transporteren stoffen, zoals leer, schuim, kunststof, imitatieleer en met kunststof gecoate stoffen.
Rolzoomvoet
Door het zomen met de rolzoomvoet krijg je een nette randafwerking en voorkom je dat stofranden rafelen. Je gebruikt de rolzoomvoet voor lichte tot middelzware stoffen zonder eerst de stofranden te hoeven strijken.
Veepoucke kristien zegt
Dank voor de overzichtelijke uitleg over de verschillende voetjes van de naaimachine
Marry zegt
Altijd goed om de toepassingsmogelijkheden te laten zien. Wilt u aub ook de nummers van de voetjes vermelden?
Jacqueline zegt
Bijna elk merk naaimachine heeft zijn eigen voetjes met specifieke nummers en gebruiksaanwijzing. De mogelijkheden zijn eindeloos en er wordt maar weinig gebruik van gemaakt terwijl je met speciale voetjes hele leuke dingen kunt doen en technieken kunt verbeteren.Sommige merken hebben uitgebreide info over welke extra voetjes er bij die ene machine verkrijgbaar zijn en wat je er mee kan doen. Het is slim om op de verschillende merkensites te kijken naar voetjes die op jouw naaimachine passen, want niet alle voetjes zijn uitwisselbaar of standaard. Plaats je een verkeerd voetje op je machine, dan kan dat tot gevolg hebben dat je je machine beschadigd.
KNIP; het is in dit geval misschien raadzaam linken te vermelden van lijsten met voetjes per merk, dan schep je geen verkeerde verwachtingen .
carol zegt
Jammer, dat er geen foto’s bij staan van de voetjes. Zo te zien stonden ze er ooit wel bij.
H.S. zegt
Hebben jullie ook tips over ruffelvoetjes? (Het soort dat je kan instellen met aantal steken per plooi en plooidiepte). Het pakt bij mij nu ineens niet alle steken meer, maakt geen mooie plooi en de machine loopt vast.
Ik heb al ander draad geprobeerd, de naald vervangen, alles opnieuw ingeregen, andere steeklengtes etc. Ook het screw on ruffelvoetje opnieuw vast gezet. Ik kom er niet uit.
Depuydt martine zegt
Iemand ervaring met de zijsnijder van brother,?
Om af te snijden terwijl je zigzagt.
Klazien Hoomans zegt
Met foto’s erbij was het duidelijk geweest. Heel jammer!
Patricia visser zegt
Jammer dat er geen foto’s Bij staan. Ik had deze nl kunnen vergelijken met de voetje die bij mijn naaimachine zitten.
Thea zegt
Inderdaad erg jammer. Geen foto’s.
Een heel andere vraag. Ik heb heel dunne stof om een zomerjurk te maken. Maar ik kan de naden niet zigzaggen, het krult een beetje om.
Hoe doen jullie dat?
anje te brinke zegt
Beetje dom dat er geen foto’s bij staan, voor de ervaren naaisters is dat geen probleem, maar voor beginnende naaisters is het acadabra